Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΣΚΑΝΕΡ

Στην Ουκρανία, οι πολίτες εκπαιδεύονται στην αντίσταση

Η στρατιωτική εκπαίδευση εθελοντών πολιτών στην Ουκρανία, λειτουργεί ως ένα κρυφό όπλο στην σφοδρή αντιπαράθεση της χώρας με τη Ρωσία.
Φωτογραφίες: EPA/SERGEY DOLZHENKO

Ουκρανοί παρακολουθούν ανοιχτή στρατιωτική εκπαίδευση για πολίτες σε πεδίο εκπαίδευσης στο Κίεβο, Ουκρανία, 30 Ιανουαρίου 2022. EPA/SERGEY DOLZHENKO

Μια στρατιωτική εκπαίδευση ανοιχτή στους Ουκρανούς πολίτες πραγματοποιήθηκε σε ειδικό χώρο λίγο έξω από το Κίεβο, στις 30 Ιανουαρίου.

Χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες  έχουν εγγραφεί σε εκπαιδευτικά προγράμματα που δημιουργούνται και διευθύνονται από την κυβέρνηση και από ιδιωτικές παραστρατιωτικές ομάδες, με σκοπό να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες μάχης και πολέμου. Τα προγράμματα αυτά αποτελούν μέρος του στρατηγικού αμυντικού σχεδίου της χώρας, σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας. Αποτελούν, σύμφωνα με τα λεγόμενα των υπευθύνων, έναν τρόπο για να προωθηθεί στην συνείδηση των Ουκρανών πολιτών η ιδέα της μαχητικής αντίστασης απέναντι στους πιθανούς εισβολείς. Μια συνέχεια του αγώνα, εάν ο ουκρανικός στρατός δεν αντέξει στο μέτωπο και καταβληθεί.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου (KIIS) τον Δεκέμβριο του 2021 και δημοσιεύτηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2021, το πενήντα τοις εκατό των Ουκρανών είπαν ότι θα αντισταθούν σε περίπτωση ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην πόλη, την κωμόπολη ή το χωριό τους. Επίσης, ένας στους τρεις δήλωσε έτοιμος να πάρει μέρος σε ένοπλη αντίσταση, ενώ το εικοσιδύο τοις εκατό των πολιτών είπαν ότι ήταν έτοιμοι να συμμετάσχουν σε ενέργειες πολιτικής αντίστασης.

Υπάρχουν πολλές αντίθετες φωνές σε αυτά τα προγράμματα. Έναν κίνδυνο που πολλοί επισημαίνουν, είναι ότι αυτές οι ένοπλες πολιτοφυλακές θα πυροδοτήσουν βία ανάμεσα στις εγχώριες πολιτικές διαιρέσεις. Αλλοι μιλούν για ένα όπλο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την ίδια την Ρωσία, προκαλώντας την αποσταθεροποίηση της ουκρανικής κυβέρνησης εκ των έσω, ως μπούμερανγκ. Αρκετοί τέλος, επισημαίνουν ότι αυτές οι ενέργειες ενθαρρύνουν την ιδιωτική οπλοκατοχή, που οδηγεί με την σειρά της σε αύξηση της κοινής εγκληματικότητας και της ενδοοικογενειακής βίας.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να ξεκινήσει πόλεμο με την Ουκρανία. Θα ήταν καταστροφικό για όλους. Για την Ουκρανία και τον λαό της, για την Ρωσία, για την Ευρώπη. Αλλά ένα είναι σίγουρο. Αν τελικά πραγματοποιηθεί εισβολή, ο ουκρανικός τακτικός στρατός πολύ  δύσκολα θα καταφέρει να κρατήσει τα σύνορα ακέραια απέναντι στην πανίσχυρη και πολύ καλά λαδωμένη ρωσική, στρατιωτική μηχανή. Και κανείς από τις δυτικές συμμαχίες δεν θα βρίσκεται εκεί για να βοηθήσει.

Πηγή κειμένου: New York Times 

 

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.