Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaSPHERA NETWORK

Ο Andrea κι ο Dario, ένα γκέι ζευγάρι Καθολικών, μεγαλώνουν μαζί τρία παιδιά

Αν και η Εκκλησία στην ομοφοβική και ακροδεξιά Ιταλία δεν τους αναγνωρίζει, αποτελούν μέρος της μεγαλύτερης χριστιανικής ΛΟΑΤΚΙ+ ένωσης, που ονομάζεται Paths of Hope. Το VDnews, οι συνεργάτες μας εκεί, κατέγραψε την ιστορία τους.

Είναι μια όμορφη οικογένεια που ζει στην Ιταλία. Ο Αndrea και ο Dario με τα τρία παιδιά τους. Αν και η Εκκλησία δεν τους αναγνωρίζει, αποτελούν μέρος της μεγαλύτερης ΛΟΑΤΚΙ+ χριστιανικής ένωσης, που ακούει στο όνομα Paths of Hope. «Εάν ένα ομοφυλόφιλο άτομο μπορεί τώρα να κερδίσει αποδοχή αρκετά εύκολα, ένα ζευγάρι ακόμα δεν μπορεί. Είμαστε κι εμείς οικογένειες, ας υπάρχει επίγνωση ότι τα παιδιά μας υπάρχουν» λέει ο Andrea. 

Η ιστορία του Andrea και του Dario, ενός γκέι ζευγαριού με τρία παιδιά:

https://www.youtube.com/watch?v=GOPaaYlnPm4

Ο Andrea και ο Dario παντρεύτηκαν στον Καναδά το 2008. «Είμαστε Καθολικοί και αυτή είναι η οικογένειά μας. Ανήκουμε σε μια ενορία και πάμε στη λειτουργία με τα παιδιά. Το να πούμε ότι νιώθουμε αποδεκτοί, τουλάχιστον μιλώντας για τον εαυτό μου, δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί. Το coming out μου στην ενορία γίνεται με κάπως προσεκτικό τρόπο, δηλαδή, με άτομα με τα οποία έχω αναπτύξει εμπιστοσύνη και στα οποία νομίζω ότι μπορώ να ανοιχτώ», συμπληρώνει ο Andrea. «Είμαστε ακόμα στη μέση μιας μεταβατικής περιόδου με την Καθολική Εκκλησία για θέματα ΛΟΑΤΚΙ+ με την επίσημη έννοια». Πώς είναι να είσαι γκέι ζευγάρι στην Ιταλία του 2023;

Την ίδια ώρα, η ακροδεξιά κυβέρνηση της Georgia Meloni, επιδιώκοντας να μείνει πιστή στις «αξίες» της πυρηνικής, ασφυκτικά παραδοσιακής οικογένειας, σχεδίασε νομοσχέδιο, το οποίο ποινικοποιεί τα ζευγάρια που πηγαίνουν στο εξωτερικό για να κάνουν παιδιά μέσω παρένθετης μητέρας. Ήδη η παρένθετη μητρότητα είναι παράνομη στην Ιταλία, ενώ η εξωσωματική είναι διαθέσιμη μόνο για ετερόφιλα ζευγάρια. 

Το Μιλάνο αναγκάστηκε να σταματήσει να εγγράφει στο μητρώο του δήμου τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών, μετά από την δήλωση του υπουργείου εσωτερικών υποθέσεων ότι είναι μια απόφαση που πρέπει να παίρνουν τα δικαστήρια.

Σε μια τροπολογία έκθεσης του 2022 που υπέβαλε το Renew Europe, μια φιλελεύθερη και κεντρώα πολιτική ομάδα, οι ευρωβουλευτές προέτρεψαν την Ιταλία «να ακυρώσει αμέσως την απόφασή της», υποστηρίζοντας ότι η κίνηση «αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε διακρίσεις όχι μόνο κατά των ομόφυλων ζευγαριών αλλά κυρίως κατά των παιδιών τους». Δήλωσαν επιπλέον ότι αποτελεί «άμεση παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών» βάσει σύμβασης του ΟΗΕ.

Ο δήμαρχος του Μιλάνου, Τζουζέπε Σάλα, επιδιώκει να σχηματίσει μια συμμαχία αποτελούμενη από κόμματα της αντιπολίτευσης για να αγωνιστεί για τα δικαιώματα των οικογενειών ομόφυλων γονέων, ενάντια στην ευρύτερη κυβερνητική επίθεση στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. 

«Η σκέψη να σε αποκαλούν “faggot” ή διάφορα τέτοια ήταν πηγή τρόμου και έτσι κρατήσαμε την ιστορία μας κρυφή τόσα χρόνια» συνεχίζει ο Dario, και ο σύζυγός του αναφέρει: «Υπήρξα μέσα σε ένα πλαίσιο όπου η ομοφυλοφιλία δεν ήταν αναμενόμενη. Ήταν κάτι που και ο ίδιος απέρριπτα πολύ έντονα για πολλά χρόνια. Το μεγαλύτερο μου όνειρο ήταν να ξυπνήσω ένα πρωί και να μην είμαι ομοφυλόφιλος». 

γκέι ζευγάρι

Η δημιουργία μιας οικογένειας ήταν ένα επίτευγμα για τον Andrea και τον Dario. «Κάναμε coming out στις οικογένειές μας και μετά μετακομίσαμε μαζί και παντρευτήκαμε στον Καναδά. Τότε συνειδητοποιήσαμε ότι υπήρχε χώρος για παιδιά, ζώα, αγάπη, υπήρχε χώρος για δημιουργία» λέει ο Andrea.

Και τα τρία παιδιά τους γεννήθηκαν στον Καναδά, στο Kitchener του Ontario. «Τα παιδιά μας ξέρουν ακριβώς πώς γεννήθηκαν, από την ίδια παρένθετη μητέρα που κυοφόρησε και τα τρία. Είναι μια όμορφη σχέση, το όνομά της είναι Κάρελιν και είναι μια λεσβία γυναίκα που ενδιαφέρθηκε να βοηθήσει ένα άλλο γκέι ζευγάρι», αναφέρει. «Αυτό είναι μέρος της ιστορίας τους».

Ο Andrea θεωρεί ότι για μια LGBT+ οικογένεια η κύρια επιθυμία είναι «να υπάρξει επιτέλους αναγνώριση ότι «είμαστε κι εμείς οικογένειες όπως όλοι οι άλλοι, δεν είμαστε οικογένειες δεύτερης κατηγορίας. Τα παιδιά μας υπάρχουν».

LGBT+ οικογένεια

Στην Ιταλία υπάρχουν πάνω από 1.000 παιδιά, ίσως και περισσότερα, που είναι γεννημένα σε οικογένειες ΛΟΑΤΚΙ+. Πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα, ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει νομοθεσία.

Σύμφωνα με τον Andrea, «πρέπει να γίνει με κάποιο τρόπο μια συνειδητοποίηση, πέρα από το ιδεολογικό προφίλ, για να φτάσουμε στο σημείο να διασφαλίσουμε την προστασία για τα παιδιά».


Το βίντεο είναι μια παραγωγή του ιταλικού VDNews και η αναδημοσίευση γίνεται στο πλαίσιο της συμμετοχής της Popaganda στο Sphera Network.
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.