Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΣΚΑΝΕΡ

Ματωμένη πανσέληνος στους ουρανούς του κόσμου

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα του πλανήτη μας συνέβη χθες στους ουρανούς, ένα σούπερ αιματοβαμμένο φεγγάρι. Η πανσέληνος του Μάη καλύφθηκε από την σκιά της Γης τα ξημερώματα της Δευτέρας, προκαλώντας μια εντυπωσιακή ολική έκλειψη.
Φωτογραφίες: EPA

Η ολική έκλειψη του φεγγγαριού “των λουλουδιών” ήταν ορατή για λίγες μόνο στιγμές πάνω από το Μνημείο του Ουάσιγκτον στην Ουάσιγκτον, ΗΠΑ, 16 Μαΐου 2022. Τα σύννεφα στον ουρανό της πόλης έκρυψαν την έκλειψη για σχεδόν όλη τη διάρκεια του σπάνιου φαινομένου. EPA/JIM LO SCALZO

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα στον ουρανό συνέβη τα ξημερώματα της Δευτέρας ( για την Ευρώπη, βράδυ Κυριακής για την Αμερική). Μια σούπερ αιματοβαμμένη Σελήνη. Στη πρώτη ολική σεληνιακή έκλειψη του έτους (ακολουθεί ακόμη μία τον Νοέμβριο), η Γη βρέθηκε ανάμεσα στον Ήλιο και τη Σελήνη. Πέφτοντας πλήρως στη σκιά της Γης, η Σελήνη σκοτείνιαζε σιγά-σιγά, πριν αποκτήσει τελικά, στην κορύφωση του φαινομένου, ένα βαθύ κόκκινο χρώμα. Από εδώ, αυτή η πανσέληνος θα πάρει τον χαρακτηρισμό “ματωμένο φεγγάρι”.

Το φαινόμενο της συγκεκριμένης ολικής έκλειψης έγινε ακόμα πιο εντυπωσιακό, γιατί το φεγγάρι φαινόταν χθες μεγαλύτερο από το συνηθισμένο, μια και η Σελήνη βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο της τροχιάς της με τη Γη. Γι’ αυτό ονομάζεται σούπερ Σελήνη.

Και σαν να μην είναι αρκετά αυτά! Στο βόρειο ημισφαίριο, μια πανσέληνος τον Μάιο συνηθίζεται να αποκαλείται “φεγγάρι των λουλουδιών”, επειδή συμπίπτει με την ανθοφορία της Άνοιξης. Άρα, χθες είχαμε μια σούπερ ματωμένη, σούπερ Σελήνη των λουλουδιών. Τι άλλο να ζητήσει κάποιος από ένα φεγγάρι!

Γιατί όμως η πανσέληνος αποκτά αυτό το βαθύ, κόκκινο χρώμα του αίματος;

Η εξήγηση είναι απλή:  Το μόνο ηλιακό φως που φτάνει στη Σελήνη κατά τη διάρκεια της πλήρους έκλειψης, περνά μέσα από την ατμόσφαιρα της Γης. Και το φεγγάρι βάφεται στο κόκκινο του αίματος από όλες τις ανατολές και τα ηλιοβασιλέματα της Γης που αντανακλώνται εκείνη την στιγμή στην επιφάνεια της Σελήνης, εξηγεί ο Δρ Γκρέγκορι Μπράουν, αστρονόμος στο Βασιλικό Αστεροσκοπείο στο Γκρίνουιτς του Λονδίνου.

“Στην πραγματικότητα, θα βλέπετε κάθε ανατολή και κάθε ηλιοβασίλεμα που συμβαίνει γύρω από τη Γη, ταυτόχρονα. Όλο αυτό το φως θα προβάλλεται στη Σελήνη”. Συνεχίζει σε ποιητική διάθεση ο Βρετανός επιστήμονας.

Βεβαίως, η καλύτερη θέση για να παρακολουθήσετε αυτήν την έκλειψη βρίσκεται σε ένα μέρος που πολύ λίγοι άνθρωποι είχαν, μέχρι τώρα, την τύχη να επισκεφθούν – είναι η ίδια η Σελήνη. Ο Δρ Μπράουν εξηγεί: “Αν ήσασταν ένας αστροναύτης που θα στεκόταν στη Σελήνη κοιτάζοντας πίσω προς τη Γη, θα βλέπατε έναν κόκκινο δακτύλιο να τρέχει γύρω από το εξωτερικό του πλανήτη μας”.

Για να παρακολουθήσετε, όμως, ως κοινοί γήινοι την ματωμένη έκλειψη, απλά βγαίνετε έξω, κοιτάτε ψηλά και απολαμβάνετε. Δεν χρειάζεστε τηλεσκόπιο ή άλλο ειδικό εξοπλισμό. Ωστόσο, τα κιάλια ή ένα μικρό τηλεσκόπιο θα αναδείξουν λεπτομέρειες για την επιφάνεια της Σελήνης – η παρατήρηση του φεγγαριού είναι τόσο ενδιαφέρουσα κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης όσο και σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Έχετε το στο μυαλό σας την επόμενη φορά.

πανσέληνος

Σάντα Λουτσία, Ονδούρα, 15 Μαΐου 2022. EPA/Gustavo Amador

Κίτο, Ισημερινός, 15 Μαΐου 2022. EPA/Jose Jacome

πανσέληνος

Καράκας, Βενεζουέλα, 15 Μαΐου 2022. EPA/Rayner Pena

Σαντιάγο της Χιλής, 15 Μαΐου 2022. EPA/Alberto Valdes

πανσέληνος

Σκόπια, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, 16 Μαΐου 2022. EPA/GEORGI LICOVSKI

Κόρδοβα, Ανδαλουσία, Ισπανία, 16 Μαΐου 2022. EPA/Salas

πανσέληνος

Σαντιάγο, Χιλή, 15 Μαΐου 2022. EPA/Alberto Valdes

Πόλη του Παναμά, Παναμάς, 15 Μαΐου 2022. EPA/Bienvenido Velasco

πανσέληνος

Άγιος Δομίνικος, Δομινικανή Δημοκρατία, 15 Μαΐου 2022. EPA/Orlando Barria

Βαρκελώνη, Ισπανία, 16 Μαΐου 2022. EPA/Marta Perez

πανσέληνος

Salgotarjan, Ουγγαρία, 16 Μαΐου 2022. EPA/Peter Komka

Πόλη του Μεξικού, Μεξικό, 15 Μαΐου 2022. EPA/Víctor Abreu

πανσέληνος

Η ματωμένη Σελήνη, πίσω από το Μνημείο των Αστρονόμων, συμπεριλαμβανομένων των αγαλμάτων του Κέπλερ (δεξιά) και του Ισαάκ Νεύτωνα (αριστερά), στο Αστεροσκοπείο Griffith στο Λος Άντζελες, Καλιφόρνια, ΗΠΑ, 15 Μαΐου 2022. EPA/CAROLINE BREHMAN

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.