ΣΚΑΝΕΡ

Καπέλα και άλογα στο Royal Ascot, Βρετανία

Το Royal Ascot είναι το πιο πολύτιμο γεγονός για τις ιπποδρομίες στην Βρετανία και ίσως το πιο  σημαντικό κοινωνικό γεγονός του καλοκαιριού για την υψηλή κοινωνία αυτής της χώρας. Έχει διάρκεια πέντε ημέρες και φέτος διεξάγεται από τις 14 έως τις 18 Ιουνίου.

Οι ιπποδρομίες του Royal Ascot παραμένουν οι πιο ακριβοθώρητες για τους λάτρεις των αλόγων, προσελκύοντας πολλά από τα καλύτερα άλογα κούρσας στον κόσμο που διαγωνίζονται για εκατομμύρια λίρες σε χρηματικά έπαθλα (λίγο πάνω από 7,3 εκατομμύρια λίρες, τουτέστιν 8,2 εκατομμύρια ευρώ, το 2019). Περίπου 500 άλογα αγωνίζονται κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Εκτός από την αυστηρά περιορισμένη πρόσβαση στους αγώνες και τα πολύ αυστηρά κριτήρια στην επιλογή των θεατών (για να αποκτήσει κάποιος την πολυπόθητη πρόσκληση θα πρέπει να προταθεί από κάποιον άλλον, που έχει ήδη παρακολουθήσει το Royal Ascot για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια συνεχόμενα), το Royal Ascot έχει και τον αυστηρότερο ενδυματολογικό κώδικα στις διοργανώσεις ιπποδρομιών.

Οι άνδρες πρέπει απαραιτήτως να φορούν γκρι, θαλασσί ή μαύρο φράκο και ημίψηλο καπέλο, ενώ οι γυναίκες θα πρέπει  να είναι ντυμένες με επίσημα, κοκτέιλ φορέματα και τα καπέλα τους να έχουν σταθερή βάση οπωσδήποτε διαμέτρου 4 ιντσών (δέκα εκατοστά) ή μεγαλύτερη.

Ο άγραφος κανόνας εδώ, είναι ότι όσο πιο εντυπωσιακό φαντάζει το καπέλο και όσο μεγαλύτερος ο βαθμός δυσκολίας της ισορροπίας του πάνω στο γυναικείο κεφάλι, τόσο εγγύτερα βρίσκεται η πιθανότητα η κάτοχος του καπέλου και η οικογένειά της να συμπεριληφθούν στο περίκλειστο κλαμπ των προνομιούχων και ευνοουμένων της Βρετανικής Βασιλικής Αυλής.

Το Royal Ascot παραμένει η πιο διάσημη παρέλαση εντυπωσιακών καπέλων βρετανικής κοπής και η πιο εχτραβανγκάτσα επίδειξη ταξικής υπεροχής των κατόχων τους.

Η πριγκίπισσα Άννα της Βρετανίας με τη Zara Philipps, εγγονή της βασίλισσας Ελισάβετ την τρίτη ημέρα των ιπποδρομιών του Royal Ascot. Βρετανία, 16 Ιουνίου 2022. Η βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ δεν αναμένεται να παραστεί λόγω των συνεχιζόμενων κινητικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Σκάνερ