Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΔΙΕΘΝΗ

Επιχείρηση Sky: Πώς οι Βέλγοι αστυνομικοί κατάφεραν ένα μεγάλο πλήγμα στους ντόπιους “νονούς” χακάροντας την κρυπρογραφημένη επικοινωνία τους

Τα κολομβιανά καρτέλ έχουν βάλει στόχο την Ευρώπη αλλά τώρα πρέπει να περιμένουν. Με πληροφορίες από The Guardian.

EPA/OLIVIER HOSLET

Τον περασμένο μήνα, 1.600 αστυνομικοί και ειδικές δυνάμεις διατάχθηκαν σε δράση γύρω από τη βελγική πόλη της Αμβέρσας, με στόχο πάνω από 200 διευθύνσεις. Η Επιχείρηση Sky είναι μέχρι τώρα μια από τις πιο σημαντικές κινήσεις ενάντια στις ολοένα και πιο ισχυρές ναρκο-συμμορίες της Δυτικής Ευρώπης.

Μια τεράστια ποσότητα κοκαΐνης, 27 τόνοι με εκτιμώμενη αξία 1,4 δισ, κατασχέθηκε στις αποβάθρες της Αμβέρσας, μέσα σε εμπορικά πλοία και σε σπίτια-κρησφύγετα. Και φυσικά έγιναν πολλέ συλλήψεις. Η Επιχείρηση Sky μας δείχνει μια νέα ανατριχιαστική πραγματικότητα: η Ευρώπη, συγκριτικά με τις ΗΠΑ, έχει γίνει το κέντρο του ενδιαφέροντος των Κολομβιανών καρτέλ. Ο λόγος; High profit, low risk: το πολύ υψηλότερο κέρδος που μπορούν να πετύχουν για το ”προϊόν” τους σε συνδυασμό με τον πολύ χαμηλότερο κίνδυνο κατάσχεσης και σύλληψης που διατρέχουν χάρη στη χαλαρότερη νομοθεσία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

EPA/OLIVIER HOSLET

Σύμφωνα με τον διευθυντή του think tank InSight Crime, ένα κιλό κοκαΐνης στις ΗΠΑ έχει αξία χονδρικής έως και 28.000 δολάρια, αλλά στην Ευρώπη η αξία αυτή αυξάνεται σε 40.000$ κατά μέσο όρο, και σε ορισμένα μέρη μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 80.000$.

Εκμεταλλευόμενα το μέγεθος και τη μεγάλη κίνηση των λιμανιών της Αμβέρσας και του Ρότερνταμ, τα καρτέλ μπορούν με σχετική ευκολία να μεταφέρουν πολύ μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης. Κατόπιν αναλαμβάνουν οι “υπεργολάβοι”, οι Ολλανδοί και οι Βέλγοι “νονοί”, για να προωθήσουν το προϊόν στα δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος της Ιταλίας, της Αλβανίας, της Βρετανίας και της Ιρλανδίας.

EPA/OLIVIER HOSLET

Για να γίνει αυτό, έχει διαμορφωθεί ένα επίπεδο διαφθοράς που δεν υπήρχε πριν στις χώρες αυτές. Κατά την πρώτη επιδρομή του Operation Sky στην Αμβέρσα στις 9 Μαρτίου, ανάμεσα στους 50 συλληφθέντες ήταν αστυνομικοί, ένας υπάλληλος της εισαγγελίας, δημόσιοι υπάλληλοι, φορολογικοί υπάλληλοι και διοικητικοί νοσοκομειακοί υπάλληλοι, για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι έδιναν πληροφορίες στις συμμορίες. Έκτοτε οι έρευνες συνεχίζονται και σε άλλες πόλεις και οι προσαγωγές αυξάνονται.

Αλλά και ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο βίας που προκαλεί μια αυξανόμενη αίσθηση φόβου στην πόλη. Τους τελευταίους μήνες σημειώνονται καθημερινά περιστατικά βίας που κυμαίνονται από ξυλοδαρμούς μέχρι πυροβολισμούς και επιθέσεις με χειροβομβίδες σε σπίτια. Ο δήμαρχος της Αμβέρσας έχει 24ωρη φρουρά μετά από απειλές για τη ζωή του. Όμως η κλίμακα της άγριας συμπεριφοράς αποκαλύφθηκε το περασμένο καλοκαίρι με την ανακάλυψη ενός θαλάμου βασανιστηρίων στο χωριό Wouwse Plantage, 30 μίλια έξω από την πόλη.

Εκεί βρέθηκε μια αυτοσχέδια φυλακή κατασκευασμένη από επτά κοντέινερς, έξι από τα οποία φαίνεται ότι χρησίμευαν ως κελιά. Το έβδομο όμως ήταν εξοπλισμένο με μια καρέκλα οδοντιάτρου με ιμάντες στα μπράτσα και τα υποπόδια, καθώς και ψαλίδια, πριόνια, νυστέρια, πένσες και μαύρες κουκούλες. Δεν χρειάζεται να έχουμε δει πολλά crime series για να φανταστούμε τις σκηνές που έχουν διαδραματιστεί εκεί μέσα.

EPA/OLIVIER HOSLET

Το μεγάλο όπλο της Επιχείρησης Sky, που μετράει δύο χρόνια δράσης, ήταν το “σπάσιμο” αυτού που είχε περιγραφεί ως “αδιάσπαστη υπηρεσία κρυπτογραφημένων μηνυμάτων”, γνωστή ως SKY ECC. Η υπηρεσία διατίθεται από μια καναδική εταιρεία επικοινωνιών, για την οποία υπάρχει η υποψία ότι είναι εγκληματική οργάνωση μεταμφιεσμένη σε νόμιμη επιχείρηση που εξυπηρετεί πελάτες που επιθυμούν την προστασία της ιδιωτικής τους ζωής.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές του Βελγίου, smartphones εξοπλισμένα με την εφαρμογή SKY ECC, αλλά και με συστήματα μπλοκαρίσματος μικροφώνου και GPS, είχαν διανεμηθεί σε ολόκληρη την πόλη της Αμβέρσας, σε άτομα ύποπτα για συμμετοχή στις ναρκο-συμμορίες. Παγκοσμίως, υπάρχουν καταχωρημένες 171.000 συσκευές SKY ECC, κυρίως στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, ορισμένες χώρες στην Κεντρική και Νότια Αμερική – κυρίως στην Κολομβία – και στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, το εντυπωσιακό είναι ότι το 25% των ενεργών χρηστών βρίσκεται στις Κάτω Χώρες με τους μισούς από αυτούς να περιφέρονται στο λιμάνι της Αμβέρσας.

Η βελγική αστυνομία κατάφερε να εισχωρήσει στο δίκτυο SKY ECC, το οποίο εμπιστεύονταν οι διακινητές αλλά και τα άτομα που εκβίαζαν, απειλούσαν και δωροδοκούσαν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να στέλνουν ελεύθερα από οικονομικές και επιχειρησιακές πληροφορίες μέχρι εικόνες βασανιστηρίων και εντολές εκτέλεσης.

Για μια περίοδο τριών εβδομάδων, οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν σε πραγματικό χρόνο τα μηνύματα, συλλέγοντας πληροφορίες και οικοδομώντας μια άνευ προηγουμένου εικόνα των ολοένα και πιο ισχυρών εγκληματικών δικτύων που δρουν στα λιμάνια της Αμβέρσας και του Ρότερνταμ. Μια εικόνα με πολύ συγκεκριμένα στοιχεία για τη δομή των ναρκο-συμμοριών, το δίκτυο των “επαφών” τους που χρειάζεται χρόνια για να χτιστεί, τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

«Οι εικόνες είναι χειρότερες από αυτές που έχω δει σε κάποιες τηλεοπτικές σειρές», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Βέλγος ομοσπονδιακός εισαγγελέας Frédéric Van Leeuw. «Συμβόλαια θανάτου, φωτογραφίες θυμάτων, μηνύματα απειλητικά προς τις οικογένειες των “στόχων”. Μια απίστευτη βία”.

Η εισαγγελία είναι ρεαλιστική σχετικά με τον αντίκτυπο της Επιχείρησης Sky στον εγκληματικό υπόκοσμο. «Γνωρίζουμε ότι οι εγκληματίες είναι ευέλικτοι και θα βρουν νέους τρόπους επικοινωνίας», δήλωσε εκπρόσωπος. «Θα πρέπει να είμαστε υπ’ατμόν για να ακολουθήσουμε τις όποιες νέες τεχνολογίες».

Οι ερευνητές της αστυνομίας έχουν στην κατοχή τους περίπου 1 δισεκατομμύριο κρυπτογραφημένα μηνύματα, εκ των οποίων σχεδόν τα μισά έχουν αποκρυπτογραφηθεί, αλλά η διαδικασία θα διαρκέσει μήνες. Είναι όμως πιθανό να οδηγήσει σε νέες οδούς έρευνας. Υπάρχουν ελπίδες ότι η Επιχείρηση Sky προμηνύει την κατάρρευση αυτής της γενιάς των Βέλγων και των Ολλανδών «νονών», ακόμα και αυτών που τώρα κρύβονται στο Ντουμπάι και την Τουρκία. Το ερώτημα, λένε, είναι ποιος θα τους αντικαταστήσει…

ΠΗΓΗ: The Guardian

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.