Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ποιος ανακάλυψε την κλειτορίδα;

Η διαμάχη δύο επιστημόνων (ανδρών) σε αυτό που ονομάσθηκε «ο πόλεμος της κλειτορίδας»
Origin-of-the-World-2

Γκυστάβ Κουρμπέ, Η προέλευση του κόσμου ( L origine du monde)

Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, είναι ένας άνδρας, Ιταλός μάλιστα, Realdo Colombo με τ ονομα, που διατείνεται οτι ανακάλυψε αυτό που οι γυναίκες γνωρίζουν από την εποχή της Εύας. Και όχι μόνον αυτό: Υπάρχει ένας άλλος άνδρας, Ιταλός και αυτός , ο Gabriele Falloppio,  που αμφισβητεί την πρωτιά του Colombo: όχι, λέει, δεν είναι αυτός  που ανακάλυψε πρώτος την κλειτορίδα. Ειμαι εγώ!

Όλα αυτά τα συναντάμε σε μία πολύ σοβαρή μελέτη των πανεπιστημιακών  Mark Stringer  και   Ines Becker ( Πανεπισήμιο του Otago, Νέα Ζηλανδία) η οποία δημοσιέυθηκε στο    European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology με τίτλο: « Colombo and the clitoris ». Η μελέτη αναφέρεται  στον ιταλό ανατόμο του 16ου αιώνα Realdo Colombo ο οποίος, σαν τον συνεπώνυμό του που «ανακάλυψε» μία ‘Ηπειρο στην οποία ζούσαν από χιλιετίες οι Ινδιάνοι, επαίρονταν ότι  είχε ανακαλύψει την  πνευμονική κυκλοφορία και την κλειτορίδα-προφανώς γυναίκες είχε γνωρίσει μόνο στο νεκροτομείο.

Capitoline_Venus_garden_MBA_Lyon

Λεπτομέρεια από την Αφροδίτη του Καπιτωλίου

Ο Ρεάλντο Κολόμπο πάντως δεν ήταν κάποιος τυχαίος. Δίδαξε ανατομία στο Πανεπιστήμιο της Παδούης, της Πίζας και της Ρώμης και ήταν ένας από τους χειρούργους του Πάπα Ιουλίου τρία. Έκανε πάρα πολλές νεκροψίες (ανάμεσά τους και στον ιδρυτή της Εταιρίας του Ιησού, Ιγνάτιο Λογιόλα) και απέκτησε μία ικανοποιητική γνώση του ανθρωπινου σώματος. Στο μοναδικό έργο του που έχει διασωθεί, De re anatomica, γραμμένο από τα 1542 μέχρι το θάνατό του το 1559, ο Κολόμπο εξηγει στον αναγνώστη του ( ο οποίος δεν μπορεί παρά να είναι άνδρας) πού βρίσκευται η κλειτορίδα και ότι αυτό το όργανο «είναι η κύρια έδρα  ικανοποίησης των γυναικών στη διάρκεια των σεξουαλικών σχέσεων». Σαν έναν εξερευνητή που καρφώενι τη σημαία του σε μία νέα γή, ο Κολόμπο προσθέτει οτι «εάν επιτρέπεται να δώσω μία ονομασία στα πράγματα που εγώ ανακάλυψα, θα ονόμαζα αυτό το όργανο  Έρωτα ή  Γλυκύτητα της Αφροδίτης. Δεν μπορεί κανείς να φανταστει πόσο έχω εκπλαγεί που κανένας από τόσους σπουδαίους ανατόμους δεν το είχαν ανακαλύψει(…)»  

Σε μία εποχή κατά την οποία η ανατομία κάνει την επανάστασή της και που οι γιατροί ανταγωνίζονται σκληρά ο ένας τον άλλον, μία τέτοια ανακόινωση προκαλεί  ένα μεγάλο «πόλεμο της κλειτορίδας». Γιατι, ένας από τους μεγάλους ανταγωνιστές του Κολόμπο, πολύ καλός γνώστης και αυτός της γυναικείας ανατομίας αφού έχει ανακαλύψει τις σάλπιγγες, o Γκαμπριέλλε Φαλλόππιο, γράφει στις Ανατομικές Παρατηρήσεις του που εκδώθηκαν δύο χρόνια μετα το θάνατο του Κολόμπο αλλά είχαν συνταχθεί γυρω στα 1550, οτι η κλειτορίδα «είναι τόσο καλά κρυμένη πού πρώτος εγώ την ανακάλυψα και αν άλλοι μίλησαν γι αυτήν, να ξέρετε οτι το άκουσαν από εμένα ή από τους φοιτητές μου»

Image-61

 Στην πραγματικότητα, ούτε ο Κολομπο, ούτε ο Φαλλόππιο έχουν δίκιο. Όπως υπενθυμίζουν  ο  Mark Stringer και η  Ines Becker στη μελέτη τους,  η κλειτορίδα ήταν γνωστή στους έλληνες, πέρσες, και άραβες που ασχολήθηκαν με την ιατρική και τη χειρουργική, έστω και αν είχαν πολλές λάθος απόψεις όσον αφορά τη λειτουργία της. Ομως, εκ φύσεως πολύ διακριτική, καθώς είναι κρυμένη κατά το μεγαλύτερο μέρος της, η κλειτορίδα  είχε την ιδιαιτερότητα να εξαφανίζεται στο πέρασμα των αιώνω και να ανακαλύπτεται εκ νέου από την Ιατρική. Ακόμη και στον 20ο αιώνα εξαφανιστηκε από πολλά βιβλία ανατομίας, όχι από επιστημονική λήθη, αλλά λόγω ιδεοληψιών, ταμπού και πολιτιστικών συμβάσεων, μέχρι να ξαναβρεί, σιγα-σιγά, τη θέση της στην επιστημονική έρευνα.

Όσο κι αν φαίνεται φαιδρό να παρακολουθούμε δύο σοφούς της Αναγέννησης να μαλώνουνε και να ανταγωνίζονται για το ποιος «ανακάλυψε» την κλειτορίδα, η έρευνα δεν έχει αποδώσει σε κανέναν αυτην την υπέρτατη τιμή. Μάλλον επειδή εκείνη που την ανακάλυψε, ήταν, φυσικά, γυναίκα

 

POP TODAY
LIFE
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.