Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συλλήψεις Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και εθελοντών από την ΠΓΔΜ

Η δημοσιογράφος του περιοδικού The Greek Report Μαρία Λούκα που βρίσκεται στο ακριτικό χωριό Χαμηλό μιλά στην Popaganda για τη σύλληψη δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και εθελοντών από τις αρχές της ΠΓΔΜ.
17_34124701.

Το απόγευμα της Δευτέρας, οι αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ προχώρησαν στη σύλληψη δεκάδων Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και εθελοντών-μελών μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι οποίοι ακολουθούσαν τους πρόσφυγες στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τα σύνορα και να περάσουν στην επικράτεια της ΠΓΔΜ. Ο αριθμός των συλληφθέντων ξεπερνά τους 60.

Για τις συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν από την ΠΓΔΜ μίλησε στην Popaganda η δημοσιογράφος του περιοδικού The Greek Report, Μαρία Λούκα. «Περί τις 12:30 ξεκίνησε στην Ειδομένη μία πορεία προσφύγων, η οποία έφτασε στο χωριό Χαμηλό. Κατόπιν οι πρόσφυγες πέρασαν τον Αξιό ποταμό χέρι-χέρι με σχοινιά. Μία ομάδα Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων ακολουθούσε τους πρόσφυγες, ο αριθμός των οποίων ήταν μεταξύ δύο έως τριών χιλιάδων. Κάποια στιγμή μερικοί από τους πρόσφυγες διέσχισαν τα σύνορα. Μαζί τους πέρασαν και κάποιοι φωτογράφοι και δημοσιογράφοι», καθώς και εθελοντές που δραστηριοποιούνται στην Ειδομένη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι πρόσφυγες επιχείρησαν να περάσουν προς την ΠΓΔΜ από σημείο που δεν υπήρχε φράχτης και ως εκ τούτου οι ρεπόρτερ και οι εθελοντές δεν γνώριζαν πού ακριβώς βρισκόταν η συνοριακή γραμμή μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως αναφέρει η κ. Λούκα, οι συλληφθέντες «έχουν μεταφερθεί στο αστυνομικό τμήμα της Γευγελής, καθώς τους έχει απαγγελθεί η κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα. Οι αρχές ζητούν από κάθε συλληφθέντα την καταβολή 250 ευρώ» για να αφεθούν ελεύθεροι. Σύμφωνα πάντα με την κ. Λούκα, οι σκοπιανικές αρχές «δεν έχουν χρησιμοποιήσει βία σε βάρος τους». Οι Έλληνες συλληφθέντες είναι πέντε ή έξι.

Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζάμαρος/FOSPHOTOS

Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζάμαρος/FOSPHOTOS

Όσον αφορά στην επίλυση του ζητήματος, «το ΥΠΕΞ έχει ήδη κάνει διάβημα και ζητά να αφεθούν όλοι ελεύθεροι χωρίς την καταβολή του προστίμου», αναφέρει η κ. Λούκα. Παραμένει ωστόσο αβέβαιο το πότε θα αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες και αν θα δεχτούν οι αρχές  της ΠΓΔΜ τη μη καταβολή του προστίμου.

Μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας είναι αρκετοί οι πρόσφυγες που έχουν διασχίσει τον χείμαρρο κοντά στο ακριτικό χωριό Χαμηλό με σκοπό να περάσουν τα σύνορα. Η κ. Λούκα αναφέρει πως υπάρχει η υποψία ότι οι αρχές των Σκοπίων «συλλαμβάνουν όλους μαζί τους πρόσφυγες ώστε να τους επαναπροωθήσουν μετά στην Ελλάδα». Πρόκειται ωστόσο για πληροφορία που δεν μπορεί να επαληθευτεί, προσθέτει η ίδια.

Οι πρόσφυγες που έχουν μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας περάσει τα σύνορα κυμαίνονται περί τους 1500. Αυτή τη στιγμή στο χωριό Χαμηλό είναι συγκεντρωμένοι εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Στον χώρο βρίσκονται ακόμη διμοιρίες της ελληνικής αστυνομίας, ενώ από την πίσω πλευρά των συνόρων έχει αναπτυχθεί στρατός και αστυνομία της ΠΓΔΜ, ώστε να αποτρέψουν την είσοδο και άλλων προσφύγων από τον καταυλισμό της Ειδομένης.

Ομάδες προσφύγων συρρέουν πεζή και παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες από τις περιοχές του Πολυκάστρου και γενικότερα του νομού Κιλκίς, με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να περάσουν και εκείνοι από παράπλευρες διαβάσεις στην ΠΓΔΜ.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.