Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τα 6 κρίσιμα ερωτηματα από την εισαγωγή της τεχνολογίας στην αστυνόμευση

Από τις body warn κάμερες σε αστυνομικούς στη χρήση drones και το λογισμικό αναγνώρισης προσώπων, το δίπολο «ιδιωτικότητα vs ασφάλεια» αλλάζει ραγδαία και θα συζητηθεί στη διαδικτυακή εκδήλωση της Homo Digitalis την Τετάρτη 30/9 στην Τεχνόπολη.

Τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η αστυνόμευση είναι προσανατολισμένη προς τη χρήση νέων τεχνολογιών. Κάμερες σε δημόσιους χώρους, drones, λογισμικό αναγνώρισης προσώπων, και έξυπνοι αλγόριθμοι υπόσχονται να αποτελέσουν σημαντικό σύμμαχο στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Πιο συγκεκριμένα, η Ελληνική Αστυνομία μπορεί να χρησιμοποιεί drones για να επιτύχει την εναέρια υποστήριξη κι ενίσχυση του έργου της αναφορικά με την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας. Ακόμη, εντός του 2021 αναμένεται να εξοπλιστεί με έξυπνες συσκευές λογισμικού αναγνώρισης προσώπου τις οποίες περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ. θα μπορούν να χρησιμοποιούν για να επεξεργάζονται βιομετρικά δεδομένα (αποτυπώματα και φωτογραφίες) ανθρώπων με σκοπό την ταυτοποίηση τους. Τέλος, πρόσφατα υιοθετήθηκε σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για τη χρήση καμερών σε δημόσιους χώρους, ενώ ΜΜΕ αναφέρουν ότι έχουν ήδη ξεκινήσει νομοθετικές πρωτοβουλίες και για τη χρήση body worn cameras από αστυνομικούς που υπηρετούν στις ομάδες ΟΠΚΕ, ΔΡΑΣΗ και ΜΑΤ της ΕΛ.ΑΣ.

Αυτή είναι η κατεύθυνση του μέλλοντος, η οποία δεν έρχεται χωρίς ερωτήματα κι ανάγκη για ασφαλιστικές δικλείδες. Αυτό είναι και το θέμα της διαδικτυακής ημερίδας που διοργανώνει η Homo Digitalis, την Τετάρτη 30/9 στην Τεχνόπολη, με τίτλο «Technology-led Policing: Μεταξύ ιδιωτικότητας & Ασφάλειας».

Τα ερωτήματα που προκύπτουν, και θα συζητηθούν, είναι πολλά. Όπως 

  • Πως όμως μορφοποιείται στην εποχή μας το παραδοσιακό ανταγωνιστικό δίπολο «Ιδιωτικότητα vs Ασφάλεια»;
  • Υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία των αρχών στην Ελλάδα που εφαρμόζουν αυτές τις τεχνολογίες;
  • Τι μπορούν να κάνουμε για να προστατευτούμε από παράνομες ενέργειες;

(Εδώ να σημειωθεί ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει εναρμονίσει εδώ κι 6 έτη την εθνική νομοθεσία που ρυθμίζει τη διατήρηση δεδομένων ηλεκτρονικών επικοινωνιών και την πρόσβαση σε αυτά από τις αστυνομικές αρχές σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), αν και σχετική νομοπαρασκευαστική επιτροπή είχε συσταθεί ήδη από το 2014. Ωστόσο, η διατήρηση των μεταδεδομένων των ηλεκτρονικών επικοινωνιών παρέχει τη δυνατότητα εξαγωγής σημαντικών συμπερασμάτων σε σχέση με την ιδιωτική ζωή των προσώπων που τα δεδομένα αυτά αφορούν, όπως είναι οι καθημερινές συνήθειες, οι μόνιμοι ή οι προσωρινοί τόποι διαμονής, οι καθημερινές και άλλες μετακινήσεις, οι ασκούμενες δραστηριότητες, οι κοινωνικές σχέσεις των προσώπων αυτών και τα κοινωνικά περιβάλλοντα στα οποία τα πρόσωπα αυτά δραστηριοποιούνται).

  • Μπορούν να νιώθουν ασφαλείς οι πολίτες ότι οι ηλεκτρονικές τους επικοινωνίες είναι προστατευμένες;
  • Χρειάζονται να γίνουν βήματα για την αναθεώρηση της ελληνικής νομοθεσίας, κι αν ναι γιατί η σχετική διαδικασία πάγωσε στην Ελλάδα;
  • Πόσο συχνά ζητούν και αποκτούν πρόσβαση σε αυτά τα σημαντικά δεδομένα οι ελληνικές αστυνομικές αρχές και για ποιους σκοπούς;

Στη συζήτηση συμμετέχουν έγκριτοι δικηγόροι, δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, κι εκπρόσωποι της ελληνικής δικαιοσύνης, εθνικών ανεξάρτητων αρχών και αναγνωρισμένων ιδιωτικών φορέων που θα επιχειρήσουν να δώσουν απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα.

 

 

Η ημερίδα θα διεξαχθεί στις 30.09.2020 στη Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (16.00, αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ»και μπορείτε να την παρακολουθήσετε ζωντανά εντελώς δωρεάν μόνο μέσω διαδικτύου στο κανάλι της Homo Digitalis στο Youtube (εγγραφή). 
H ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου Digital Ri.Se (Rights & Security), το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Active citizens fund των EEA Grants.
POP TODAY
LIFE
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.