popaganda_ethniki

Παραμονές των κρίσιμων play-offs με τη Ρουμανία, το popaganda.gr κλειδώνει την εθνική στο ξενοδοχείο και μοιράζει φανέλες βασικού στους μπαρουτοκαπνισμένους ελάσσονες των ελληνικών γηπέδων. Μια εντεκάδα από συνεπείς καριερίστες, που ποτέ δεν είδαν το όνομά τους στις κλήσεις της “μεγάλης” αντιπροσωπευτικής ομάδας.

Τερματοφύλακας; Νίκος Αναστασόπουλος

 Ηλικία; 34

Συμμετοχές/Γκολ Α` Εθνική: 101/0

Ομάδα 2013-14: Βέροια

Τρέχουσα αξία (www.transfermarkt.com): 400.000 Є

Από τον Λεκίδη και τον Μολακίδη μέχρι τον Σωτήρη Λυμπερόπουλο, τον Στρατηλάτη και τον Μπαμπανιώτη, σπάνια κάποιος τερματοφύλακας με διακρίσεις στις εθνικές Νέων και Ελπίδων έφτασε να γράψει συμμετοχές στην Ανδρών, με μόνη ίσως εξαίρεση τον Νικοπολίδη, που έτσι κι αλλιώς είχε μια ιδιόμορφη καριέρα. Ο Αναστασόπουλος πρωτοακούστηκε ως 3ος τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ και μέλος μιας εξαιρετικής φουρνιάς της Ελπίδων (2000-2002, με Σαλπιγγίδη, Κατσουράνη, Σεϊταρίδη, Δημ. Παπαδόπουλο, Χαριστέα, Κυργιάκο, Γιάν. Αμανατίδη κ.ά), που έφτασε ως τους 8 του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Πολύ σπάνια ωστόσο αγωνιζόταν κι εκεί, αφού ο Κοτσόλης –άλλος ένας που δεν τερματίζει όπως ξεκίνησε- ήταν σχεδόν αμετακίνητος. Θα χρειαζόταν να περιμένει ως τις αρχές του 2004 για ένα ντεμπούτο στην Α’ Εθνική, με τη φανέλα της Ξάνθης, κόντρα στη Χαλκηδόνα (νίκη 2-1). Το έχει η Skoda να προσφέρει ευκαιρίες για καλές μεταγραφές σε τερματοφύλακες, ωστόσο ύστερα από ένα σύντομο πέρασμα από την Κύπρο (ΑΕΚ Λάρνακας), έγραψε τις περισσότερες συμμετοχές του σε Αστέρα Τρίπολης και Κέρκυρα. Ο ίδιος, τον Μάρτιο του 2011, χαρακτήριζε μια απόκρουσή του σε πέναλτι του Λεοζίνιο ως τη σημαντικότερη της καριέρας του, σε έναν διπλό του Αστέρα -που τότε βουλόπλεε- κόντρα στον Πανσερραϊκό (0-1). Η φετινή σεζόν τον βρήκε στη Βέροια, της οποίας και οι 4 προπονητές που κάθισαν στον πάγκο της κατά τις 8 πρώτες αγωνιστικές τον έβαλαν να παίξει βασικός. Τελευταία ωστόσο ο κόουτς Γαϊτάνος τον αφήνει στον πάγκο. Τη 2η αγωνιστική πάντως, βρέθηκε σε ένα συλλεκτικό τετ-α-τετ στα 11 μέτρα απέναντι στον Σαβιόλα, στο Καραϊσκάκης, λέγοντάς του ένα μεγαλόπρεπο όχι. Έστω κι αν, τελικά, το κοντέρ στα δίχτυα του σταμάτησε στο 6.

http://youtu.be/Fboa_wMbE54

Δεξί μπακ: Γιώργος Ντάσιος

Ηλικία: 30

Συμμετοχές/Γκολ Α` Εθνική: 72/1

Ομάδα 2013-14: ΠΑΣ Γιάννινα

Τρέχουσα αξία (www.transfermarkt.com): 400.000 Є

Μοναδικό φαινόμενο για τη σύγχρονη εποχή, ο Ντάσιος αποτελεί την απόλυτη σημαία του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, αφού από το ξεκίνημα της καριέρας του και για 14 συνεχείς σεζόν ανήκει στο δυναμικό της ίδιας ομάδας, ακολουθώντας τη μοίρα του Άγιαξ της Ηπείρου στα ανεβοκατεβάσματά του μεταξύ Α’ και Γ’ Εθνικής. Ουσιαστικά διάδοχος του Γιούρκα Σεϊταρίδη, όταν εκείνος, στα 20 του, έφευγε για τον Παναθηναϊκό, ο γιαννιώτης φούλμπακ είχε τις πιο γεμάτες του χρονιές όταν ο ΠΑΣ αγωνιζόταν σε Β’ και Γ’- υπερδιπλάσιες συμμετοχές σε σχέση με την Α’, κι αυτό είναι κάτι που γενικά του πιστώνουν οι φίλοι της ομάδας, ότι δηλαδή “δεν πήδηξε από το καράβι” τις σεζόν που ο σύλλογος υποβιβαζόταν. Πολύ σπάνια μάλιστα υπήρξε έστω και φήμη ότι μπορεί να φύγει από τον ΠΑΣ. Φέτος πάντως, ύστερα από δύο σεζόν με πολλούς τραυματισμούς και με τον Τάσο Πάντο να του καπαρώνει τη θέση, ο Ντάσιος παίζει βασικός, ουσιαστικά για 1η φορά με τον ΠΑΣ στη Σουπερλίγκα να μην κινδυνεύει με φούντο. Όπως κλασικά συμβαίνει με τις εν Ελλάδι παλιοσειρές, αποτελεί βασικό σημείο τριβής ανάμεσα στους οπαδούς της ομάδας, με μια μερίδα να γκρινιάζει ότι “έλα μωρέ, δεν κάνει πια το παιδί, τον βαρέθηκε η ψυχή μας” και το κομμάτι των υπερασπιστών να απαντάει ότι εφόσον βρίζεις τον Ντάσιο πολύ απλά δεν είσαι ΠΑΣ Γιάννινα. Το μοναδικό του γκολ στη Σουπερλίγκα (Μάρτιος του 2012, κόντρα στον Λεβαδειακό) θύμισε λιγάκι Γιούρκα από τα –πολύ- παλιά.

http://youtu.be/qCo_SJohZns

Αριστερό μπακ: Μηνάς Πίτσος  

Ηλικία; 33

Συμμετοχές/Γκολ Α` Εθνική: 160/3

Ομάδα 2013-14: Εργοτέλης

Τρέχουσα αξία (www.transfermarkt.com): 250.000 Є

Ήταν Φεβρουάριος του 2002 όταν ο Παναθηναϊκός ουσιαστικά κούμπωνε την πρόκρισή του στους 8 του Τσάμπιονς Λιγκ με νίκη στη Λεωφόρο απέναντι στη Σπάρτα Πράγας (2-1). Στο 76′ του αγώνα, αντάλλαξαν ρόλους οι δύο χειμερινές μεταγραφές της ομάδας, καθώς ο Μηνάς Πίτσος έβγαινε από το γήπεδο δίνοντας τη θέση του στον Ρόμπερτ Γιάρνι, σε κλίμα ευθυμίας στο γήπεδο και με τον σχολιαστή του Mega να θυμάται ότι σε κάποιο άλλο ματς ο Βαζέχα είχε γίνει αλλαγή με τον Κουτσουρέ. Με θητεία σε Γιουβέντους και Ρεάλ Μαδρίτης, και μέσα σε όλες τις μεγάλες στιγμές της Εθνικής Κροατίας στα 90s, ο 34άρης Γιάρνι θα έπαιζε τα τελευταία 14 λεπτά της καριέρας του, προτού το γυρίσει στο φουτ-σαλ. Αλλά και ο φέρελπις τότε, ηρακλειώτης αριστερός μπακ, δεν θα έγραφε παρά μόνο 3 ακόμα ματς σε Κύπελλα Ευρώπης, δύο από τα οποία ήταν κόντρα στην Τομπόλ από το Καζακστάν για το Κύπελλο Ιντερτότο του 2007, ως παίκτης του ΟΦΗ.  Από εκεί άλλωστε τον πήρε, με τις γνωστές συνοπτικές διαδικασίες της εποχής ο ΠΑΟ, κυρίως λόγω ανάγκης από την τιμωρία του Τάκη Φύσσα με κάρτες, ενόψει των αγώνων με τη Σπάρτα. Μέλος κι εκείνος της καλής εθνικής Ελπίδων του 2000-2002, ο Πίτσος γέμισε πρόσκαιρα ελπίδες τους φίλους του ΠΑΟ με τις δύο καλές εμφανίσεις του απέναντι στους Τσέχους.  Όπως δήλωνε μάλιστα λίγα χρόνια μετά, τον είχε ζητήσει και η ίδια η Σπάρτα, όμως εκείνος προτίμησε τη γρήγορη επιστροφή στον ΟΦΗ (Σεπ.2003), αφού δεν τα κατάφερε να καθιερωθεί στο τριφύλλι. Η αλήθεια είναι ότι είχε πολλές ατυχίες με τραυματισμούς, αφού είναι ένας από τους λίγους παίκτες που έχουν κάνει εγχείρηση για ρήξη χιαστών και στα δύο γόνατα. Άρα και μοιάζει αρκετό που παίζει ακόμα στην Α’ Εθνική, πάντα στο Ηράκλειο: αφού πέρασε σχεδόν δέκα χρόνια γεμάτα φουρτούνες, διοικητικές και αγωνιστικές, στον Όμιλο, τις τελευταίες δύο σεζόν είναι ένας από τους κάμποσους 30+ που οδηγούν σε καλά μονοπάτια τον Εργοτέλη.

http://youtu.be/kkCGUCPPL1A

Σέντερ μπακ 1: Νίκος Λαζαρίδης

 Ηλικία: 34

Συμμετοχές/Γκολ Α` Εθνική: 181/10

Ομάδα 2013-14: Ατρόμητος

Τρέχουσα αξία (www.transfermarkt.com): 500.000 Є

 Ίσως ο πιο χαρακτηριστικός εγχώριος late-bloomer, ο σέντερ μπακ από την Κοζάνη ουσιαστικά άρχισε να παίζει στη Σουπερλίγκα σε ηλικία 28 ετών και από τότε ακολουθεί μια σταθερά ανοδική πορεία. Μέχρι τα 26 του έμενε στα πάτρια παίζοντας μεταξύ Β’ και Δ’ Εθνικής σε Κοζάνη και Καστοριά, ενώ το 2005 έκανε ένα μικρό πέρασμα από τον Πανιώνιο, προτού μεταβεί στην Τρίπολη για να συνοδέψει τον Αστέρα στο τρένο από τη Γ’ στην Α’. Παίκτης με παρουσιαστικό και σωματότυπο που παραπέμπουν σε ασπρόμαυρους «Άσους του Γηπέδου» της δεκαετίας του ’50, και γενικά «παλίκαρος» στον τρόπο παιχνιδιού του, καθώς σχεδόν ποτέ δεν θα τον δεις να παίζει ύπουλα ή βρώμικα, ο Λαζαρίδης δούλεψε υπομονετικά μέχρι τη βραδιά της απόλυτης μαγείας τον Δεκέμβριο του 2010, στο Βιθέντε Καλδερόν της Μαδρίτης: κόρνερ του Κασναφέρη, προβολή του Τσέζαρεκ, απόκρουση του Ντε Χέα, ριμπάουντ του Λαζαρίδη και 2-3, πρόκριση του Άρη κόντρα στην Ατλέτικο του Αγκουέρο και του Φορλάν, όλα αυτά μοιάζουν σήμερα πολύ μακριά από τη σφαίρα της λογικής, κι όμως έγιναν. Τα ρεπορτάζ της εποχής τον έφερναν κοντά σε μια κλήση από τον Σάντος, που όμως τελικά δεν έχει έρθει, ακόμα. Παρόλα αυτά ο Λαζαρίδης, ύστερα από τη διετία στον Άρη, την κατά δήλωσή του ομάδα της καρδιάς του, πήρε άλλη μία καλή μεταγραφή, στον Ατρόμητο, όπου και γράφει ακατάπαυστα συμμετοχές.

http://youtu.be/tTJFOoAambw

Σέντερ μπακ 2: Ανέστης Αναστασιάδης

 Ηλικία: 30

Συμμετοχές/Γκολ Α` Εθνική: 82/1

Ομάδα 2013-14: ΑΕΛ Καλλονής

Τρέχουσα αξία (www.transfermarkt.com): 350.000 Є

 Από τον Νομό Κοζάνης κι αυτός, όμως σε αντίθεση με τον Λαζαρίδη δημιούργησε σούπερ προσδοκίες από πολύ μικρός, αφού η μετακίνησή από τον Ηρακλή Πτολεμαίδας στη Μασία της Μπαρτσελόνα, το 2000 σε ηλικία 17 ετών, είχε γίνει θέμα ακόμα και σε κεντρικά δελτία ειδήσεων της εποχής. Είχε προηγηθεί ένα τουρνουά της Εθνικής Παίδων στο Ισραήλ και μια νίκη των μικρών ελλήνων απέναντι στους ισπανούς. Μπορεί να μην υπήρξε ανάλογη συνέχεια, αφού ο επόμενος σταθμός ήταν ο ΟΦΗ κι έπειτα ακολούθησαν 4 σεζόν στη Β’ Εθνική, ωστόσο όπως είναι φυσικό, κάθε φορά που καλείται να πει δυο λόγια, τον ρωτάνε για τα δύο χρόνια που πέρασε στη Βαρκελώνη, στο ίδιο καμπ με τους Ινιέστα, Βαλντέζ, Μότα και Ολεγέρ. «Πώς γίνεται η Μπαρτσελόνα να δίνει ευκαιρίες στα παιδιά από τις ακαδημίες της και όχι κάποιοι ελληνικοί σύλλογοι;», αναρωτιόταν με δεδομένη μια πίκρα για την ευκαιρία που δεν του δόθηκε όσο ήταν νωρίς. Στατιστικά πάντως αν το δει κανείς, ο Αναστασιάδης ανήκει στο 19% των παικτών που βγήκαν από τη Μασία τα τελευταία 30 χρόνια και στη συνέχεια έπαιξαν σε κάποιο πρωτάθλημα Α’ Εθνικής, σε αντίθεση με το 81%, που είτε έκαναν καριέρα σε μικρότερες κατηγορίες είτε σταμάτησαν πρόωρα το τόπι, στοιχείο που δείχνει ότι από μόνη της η παρουσία σε μια τοπ ακαδημία δεν λέει και πολλά. Τα τελευταία χρόνια η καριέρα του αριστεροπόδαρου σέντερ μπακ γνωρίζει ένα σχετικό ανέβασμα, κυρίως γιατί είχε ουσιαστική και σταθερή συνεισφορά στους προβιβασμούς του Παναιτωλικού (2011) και της Καλλονής (2013) στη Σουπερλίγκα. Το πρώτο και μοναδικό ως σήμερα γκολ του στη μεγάλη κατηγορία είχε χαρακτήρα ορόσημου, αφού ήταν και το παρθενικό των Μυτιληνιών στη φετινή, ιστορική τους σεζόν. Η βαθιά σέντρα από το φάουλ τον Λεοζίνιο τον βρήκε κρυφό στη μικρή περιοχή την ώρα που ο Διούδης έχανε την έξοδο κι έτσι ο δρόμος άνοιξε για το διπλό-έκπληξη, 0-2 μέσα στο Βικελίδης.

anastasiadis

http://youtu.be/o5L4iyoF-CM

Στην επόμενη σελίδα:Μέσοι τίμιοι,πλην όμως πτωχοί