Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποιός χρησιμοποιεί Bitcoin στην Ελλάδα;

Ψάξαμε και βρήκαμε μερικές από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που λένε «ναι» στο πιο γνωστό ψηφιακό νόμισμα.
Εικονογράφηση: Κατερίνα Καραλή

Δεν πέρασαν καλά-καλά τρεις μήνες που το ελληνικό κράτος υποχρέωσε ακόμα 58 κλάδους επιχειρήσεων να έχουν POS και μπορούμε πλέον να μην πανικοβαλλόμαστε κάθε φορά που δεν έχουμε μετρητά στις τσέπες μας. Σήμερα όμως δεν υπάρχει μόνο το δίλημμα «Μέσα ή έξω από το Ευρώ». Κάποιοι φρόντισαν να θέσουν επί τάπητος το κατά πόσο οι χώρες, επομένως οι πολίτες, είναι ανάγκη να έχουν διαφορετικά νομίσματα, τα οποία μάλιστα εξαρτώνται από τις τράπεζες. Ο λόγος για το Bitcoin, ένα από τα δεκάδες ψηφιακά νομίσματα, που αποτελεί την πιο «ενοχλητική εφεύρεση» μετά το διαδίκτυο.

Όποιος θέλει να μάθει πως παίζεται το «παιχνίδι» μπορεί να επισκεφθεί την επίσημη ιστοσελίδα του Bitcoin, ενώ το αμερικανικής παραγωγής ντοκιμαντέρ “Banking on Bitcoin” λύνει αρκετές απορίες σχετικά με τη μάχη μεταξύ των αφελών ουτοπιστών και του mainstream καπιταλισμού αναφορικά με το εικονικό νόμισμα και το χρηματοοικονομικό μέλλον -και δημιουργεί νέες.

Ποια όμως είναι η απήχησή του στην Ελλάδα; Μηδενική, θα έλεγε κανείς χωρίς πολλή σκέψη. Χάρη στο We Accept Bitcoin όμως δεν πιστεύαμε στα μάτια μας, όταν είδαμε ότι σχεδόν εκατό εταιρείες και επαγγελματίες σε όλη την χώρα δέχονται το Bitcoin ως μέθοδο πληρωμής, ανάμεσα στις οποίες ήταν το ΕΛΤΑ Παγκρατίου, δικηγορικά γραφεία και ξενοδοχεία. Σηκώσαμε το ακουστικό και τους καλέσαμε για να μάθουμε περισσότερα.

Στην Θεσσαλονίκη, ο Ι. Ιγγλεζάκης, δικηγόρος, έμαθε πριν από 6 μήνες ότι μπορεί να δέχεται πληρωμές σε Bitcoin. «Μέχρι τώρα δεν έχω δεχτεί κάποια πληρωμή, αν και μερικοί με ρωτούν γι’ αυτό. Έχω ο ίδιος λογαριασμό Bitcoin και θεωρώ ότι τα ψηφιακά νομίσματα είναι το μέλλον», σχολιάζει και προσθέτει ότι κατά καιρούς έχει επενδύσει σε διάφορα ψηφιακά νομίσματα, όπως τα Icon ή ICO. «Μόνο που το ελληνικό κράτος προσπαθεί να μας επιβάλλει τις συναλλαγές με πιστωτική κάρτα, φαίνεται δηλαδή ότι είναι πολύ δευτερεύον ζήτημα το ψηφιακό νόμισμα γι’ αυτούς».

Στα Καλύβια Θορικού, λειτουργεί εδώ και τρεις μήνες ένα Μικροβιολογικό Ιατρείο με σύστημα πληρωμής Bitcoin. Ο Ε. Πέγκλης αναφέρει πως το πιστεύει πολύ σαν μέσο πληρωμής γι’ αυτό και το εισήγαγε στην εταιρεία του.

Υπό τη σκιά του Ολύμπου, αν θέλει να διανυκτερεύσει κανείς στην παραλία Σκοτίνα και να πληρώσει με Bitcoin, μπορεί να απευθυνθεί στο Priona Resort. «Μας έδωσε την δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε άμεσες πληρωμές, από τον χρήστη, χωρίς να υπάρχει από πίσω μια κεντρική αρχή που θα τις εγκρίνει ή θα τις απορρίπτει. Δεν χρειάζεται να υποχρεώνουμε τον πελάτη μας να έχει αναγκαστικά κάρτα μαζί του και η συναλλαγή γίνεται πάρα πολύ γρήγορα», σχολιάζει ο Δημήτρης Γεωργομιχαλός, που εφαρμόζει τη νέα, ψηφιακή μέθοδο πληρωμών από το Μάιο του 2017. Μέχρι σήμερα, τρεις ήταν οι πελάτες που ζήτησαν να πληρώσουν με Bitcoin και ήταν νέοι που ασχολούνται με την τεχνολογία.

H Pistacia Natura στην Αίγινα, μια εταιρεία καλλυντικών με βάση το λάδι φυστικιού, δεν ήταν τόσο τυχερή, καθώς από το 2013 δεν έχει δεχτεί ούτε έναν πελάτη που να επιθυμεί να χρησιμοποιήσει το εικονικό πορτοφόλι του. Στο ίδιο μήκος κύματος, κινείται και το εστιατόριο Νόστος, στα Χανιά, που εδώ και ένα χρόνο δεν είχε κάποια ανταπόκριση. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα Daskaloi.gr, που βοηθάει τον μαθητή να βρίσκει τον δάσκαλό του και το αντίστροφο, προσπάθησε να εντάξει το Bitcoin ως μέθοδο πληρωμής, ώστε οι καθηγητές να εξαργυρώνουν τα credits τους εύκολα και γρήγορα. Ωστόσο, υπήρχε ακόμη άγνοια γύρω από το ψηφιακό νόμισμα και το κατήργησαν. «Η ανταπόκριση που είδαμε ήταν ελάχιστη, παρότι είναι πιο εύκολο και γρήγορο και υπήρχε σαφώς οικονομικό κίνητρο. Για παράδειγμα, έναντι του Paypal υπερτερεί το Bitcoin γιατί δεν έχει καθόλου fee, ούτε καν 3%», σημειώνει ο Γ. Αρβανιτάκης.

Αντίστοιχα, ο Φ. Φωτιάδης, από το Κέντρο φυσικοθεραπείας “Movement and Function” στην Θεσσαλονίκη, αποφάσισε να βάλει το εικονικό νόμισμα στις αποδεκτές μεθόδους πληρωμών, αλλά δεν εμφανίστηκε κάποιο ενδιαφέρον. Μελλοντικά όμως είναι διατεθειμένος να το αποδεχτεί, αν κάποιος του ζητήσει. Το Alda shop, κατάστημα με είδη δώρων στο Ρέθυμνο, ξεκίνησε μόλις τον Γενάρη να αποδέχεται Bitcoin σαν εναλλακτικό τρόπο συναλλαγών και στοχεύει περισσότερο στους τουρίστες, μιας και «ο Έλληνας δεν το έχει ακόμη σε υπόληψη».

Ο Μ. Χατζηδάκης, ιδιοκτήτης ενός φαρμακείου στη Χερσόνησο Ηρακλείου, αποδέχεται Bitcoin αντί ευρώ από το καλοκαίρι του 2016. Ωστόσο, ο μόνος πελάτης του ήταν ένας Ρώσος τουρίστας που έτυχε να έχει bitcoin από προηγούμενη συναλλαγή και έψαξε ένα μέρος για να τα εξαργυρώσει, αγοράζοντας κάτι απλά για να δει την διαδικασία. «Το βάλαμε για πλάκα το Bitcoin, δεν περιμέναμε κάτι, απλά θέλαμε να δούμε αν θα το προσέξει κανείς. Στην Ελλάδα δυστυχώς είμαστε πολύ πίσω στα ψηφιακά νομίσματα», λέει ο Μ. Χατζηδάκης.

Στα Τρίκαλα έγινε μια επιτυχημένη διαφήμιση με βάση το Bitcoin για το γυμναστήριο “Fitness Tempo”. «Άρεσε στον κόσμο, αλλά ξέραμε ότι δεν θα υπάρχει ανταπόκριση. Έγινε καθαρά για διαφημιστικούς λόγους, ο κόσμος δεν μπορεί ακόμη να κατανοήσει πως λειτουργεί», σημειώνει ο Στέλιος Παπαδόπουλος. «Μέχρι το 2021 δεν θα υπάρχει ανταπόκριση, τότε θα αρχίσουν πιο μαζικά οι άνθρωποι να το χρησιμοποιούν, γιατί τότε θα έχουν γίνει πιο εύκολες οι διαδικασίες και οι κυβερνήσεις θα αρχίσουν να το προωθούν κατάλληλα.»

Το Chrono Store, στην Κέρκυρα, είναι το μόνο κατάστημα με ρολόγια στην Ελλάδα που αποδέχεται το γνωστό ψηφιακό νόμισμα από πέρυσι. «Θέλαμε να διαφοροποιηθούμε και με διάφορες τεχνολογικές καινοτομίες να έχουμε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα απέναντι σε άλλα καταστήματα που δεν δέχονται ψηφιακά νομίσματα», αναφέρει ο Φ. Δημήτριος, συμπληρώνοντας πως τον τελευταίο χρόνο έκαναν περίπου 5 εικονικές συναλλαγές με Έλληνες, εκ των οποίων ο ένας ασχολούνταν με το επενδυτικό κομμάτι του Bitcoin. 

Στην Πάτρα, όπου φέτος κεντρικό ζαχαροπλαστείο της έκοψε βασιλόπιτα με Bitcoin αντί για ευρώ, υπάρχει το Lennon Eco-Gastro Bar, που αποδέχεται το ψηφιακό νόμισμα εδώ και τρία χρόνια. «Γνώριζα από πριν για το Bitcoin, υπήρχε και ένας σχετικός σύλλογος στην πόλη, οπότε αποφάσισα να το χρησιμοποιώ κι εγώ. Όχι για να μαζέψω Bitcoin, αλλά για κάτι εναλλακτικό, για να εξυπηρετώ και κάποιους ανθρώπους που τα έχουν» λέει ο Φάνης Τσέλης, ιδιοκτήτης, που με αφορμή τα capital control είδε να ανταποκρίνονται τριάντα άτομα, ηλικίας 35-45, ανάμεσά τους ήταν καθηγητές Πανεπιστημίου, τραπεζικοί κι επιχειρηματίες.

Αυτή ήταν η πιο θετική ιστορία μέχρι στιγμής σε ελλαδικό έδαφος. Ποιος ξέρει; Ίσως τα πράγματα -και τα νομίσματα- ν’ αλλάξουν.

POP TODAY
LIFE
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.