Θα μπορούσε να είναι σενάριο πολιτικού θρίλερ ή απλά μια «βρώμα» που κάποιος έβγαλε για να αυξήσει την επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα του. Όμως, δεν είναι παρά η πραγματικότητα που έκανε ακόμη και μερικά αξιόπιστα ειδησεογραφικά μέσα παγκοσμίως να «ψαρώσουν». Και ο αδηφάγος ανταγωνισμός του ψηφιακού χωριού, βοήθησε στην εξάπλωση ενός ακούσιου hoax.
Την περασμένη Παρασκευή αναρτήθηκε σε διάφορες ιστοσελίδες μεγάλων εφημερίδων ότι ο Fidel Castro είναι νεκρός. Ηλεκτρονικά κι έντυπα μέσα έτρεξαν μάλιστα να συνεισφέρουν ενδείξεις που επαλήθευαν την είδηση, λέγοντας πως η κυβέρνηση της Κούβας έχει οργανώσει μία συνέντευξη τύπου, χωρίς να έχει δημοσιοποιήσει το θέμα της, ενώ ύποπτη θεωρήθηκε και η μη προγραμματισμένη μετάβαση του βενεζουελάνου Προέδρου, Nicolas Maduro, στην Αβάνα.
Όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, η ρήγορα γρήγορα άρχισαν τα ΜΜΕ να μιλούν για «απαγόρευση κυκλοφορίας γύρω από το κοιμητήριο στο οποίο προορίζεται να ενταφιαστεί ο Fidel Castro» (El Diario de Cuba), ενώ με τον πιθανό θάνατο του πρώην Κουβανού ηγέτη συνδέθηκε και η επιστροφή 800 στρατιωτών από τη Βενεζουέλα στην Κούβα.Το αγαπημένο μας Twitter μόνο κόλλυβα δεν έβγαλε, αφού έγινε κυριολεκτικά χαμός στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που έκανε λόγο για την απώλεια του Fidel Castro.
Και ξέρετε ποια είναι η, έστω μακάβρια, πλάκα; Ότι πράγματι, ο Fidel Castro είναι νεκρός.
Όχι όμως ο θρυλικός κομαντάντε, αλλά ο Fidel Castro Odinga από το Ναϊρόμπι της Κένυας. Μη βιαστείτε να σκεφτείτε ότι τον – άγνωστο σε μας – Odinga δεν τον ήξερε ούτε η μάνα του. Εκτός από εκείνη, τυχαίνει να τον ξέρει και όλη η Κένυα, καθώς ήταν ο πρωτότοκος γιος του επιφανούς Κενυάτη πoλιτικού, Raila Odinga, ο οποίος μάλιστα έχει υπηρετήσει και στον πρωθυπουργικό θώκο της αφρικανικής χώρας. Ο Fidel Castro της Κένυας φαινόταν να κινείται στα βήματα του πατέρα του στην πολιτική ζωή, έχοντας διαμορφώσει το προφίλ ενός πολλά υποσχόμενου νέου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Fidel Castro Odinga πήρε όντως το όνομα του από τον κουβανό ηγέτη κατά την επιθυμία της οικογένειας, ενώ μία από τις αδερφές του ονομάζεται Winnie, παίρνοντας με τη σειρά της το όνομα πό τη Winnie Mandela, πολιτική ακτιβίστρια και για πολλά χρόνια σύζυγο του Nelson Mandela.
Αυτή λοιπόν η συνήθεια της οικογένειας να δίνει στα παιδιά της ονόματα επιφανών πολιτικών οδήγησε σε μία παρεξήγηση άνευ προηγουμένου που έστειλε πρόωρα στο χώμα τον Fidel Castro. Ανάμεσα στις ιστοσελίδες που αναπαρήγαγαν την είδηση φιγουράρουν οι διαδικτυακές εκδόσεις της Repubblica και της Corriere della Sera, των δύο μεγαλύτερων εφημερίδων στη γειτονική Ιταλία, ενώ αναφορά έκαναν και οι New York Times καθώς και τουλάχιστον δύο δημοφιλείς ελληνικές ιστοσελίδες.
Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που τα ΜΜΕ αποφασίζουν να πεθάνουν τον Fidel Castro. Η εύθραυστη υγεία του του, καθώς και η μακρά απουσία του από τα φώτα της δημοσιότητας δίνουν συχνά τροφή σε δημοσιογραφικά επιτελεία που υποπτεύονται θάνατο του Fidel Castro, ο οποίος υποτίθεται αποσιωπάται από την Αβάνα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο James Cason, πρώην υπεύθυνος του τομέα συμφερόντων των ΗΠΑ στην Κούβα και τώρα Δήμαρχος στο Coral Cables του Miami «ο Fidel Castro πρέπει να έχει πεθάνει τουλάχιστον 20 φορές από την τελευταία φορά που επισκέφτηκα την Κούβα».
Ο θάνατος του Fidel Castro έχει περάσει φυσικά στο «πάνθεον» με τους διακρατικούς μύθους, ας πούμε δίπλα στο τέρας του Λόχνες ή στο στο γκολ-φάντασμα με το “χέρι του Θεού” από τον Diego Maradona απέναντι στην Αγγλία στο Μουντιάλ του 1986. Και παρεμπιπτόντως, μιας και αναφερθήκαμε στον αργεντινό μπαλαδόρο: το κρατικό κουβανικό τηλεοπτικό δίκτυο Telesur μετέδωσε χθες Δευτέρα την είδηση ότι ο Fidel Castro έστειλε ένα γράμμα στο φίλο του Diego, στο οποίο και διαψεύδει τα περί θανάτου του.
Προς ικανοποίηση των πολλών και απογοήτευση κάποιων, ο Fidel βρίσκεται ακόμα ανάμεσά μας…