Ξηλώνουν τα αρχαία στο σταθμό Βενιζέλου
Με μόλις μία ψήφο διαφορά, 13 έναντι 12, το δικαστήριο -για πρώτη φορά, απέναντι στα αρχαιολογικά δεδομένα, την γνώμη της ελληνικής αρχαιολογικής κοινότητας, τις απεγνωσμένες εκκλήσεις της διεθνούς αρχαιολογικής κοινότητας και τις συγκινητικές κινητοποιήσεις των πολιτών της Θεσσαλονίκης, αλλά και κόντρα ακόμη και στην μέχρι τώρα ιστορία του με αποφάσεις προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς-, αποφάσισε να δώσει την έγκρισή του για την ανυπολόγιστη καταστροφή του μοναδικού παγκοσμίως ιστορικού αποτυπώματος που εντοπίστηκε στη διασταύρωση των οδών Βενιζέλου και Εγνατίας.
Η διαρροή της είδησης (ypodomes.gr) πριν καν εκδοθεί η σχετική ανακοίνωση του ίδιου του ΣτΕ δείχνει την πρεμούρα της κυβέρνησης και της διοίκησης της «Αττικό Μετρό» να τελειώνουν με τις αρχαιότητες μια ώρα αρχύτερα παρότι είναι γνωστό και πασίδηλο ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να απομακρυνθούν οι αρχαιότητες και να κατασκευαστεί ο σταθμός Μετρό μέσα στην προθεσμία, δηλαδή μέχρι τον Απρίλιο του 2023. Στόχος ήταν και είναι ένας, ένα πολιτικό πείσμα πέρα από κάθε λογική, να απομακρυνθούν οι αρχαιότητες, να θαφτεί η ιστορία, να ταπεινωθούν οι αρχαιολόγοι και οι πολίτες από την εργολαβική αντίληψη της ζωής και τα οικονομικά συμφέροντα.
Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι η ανυπομονησία τους εκδηλώθηκε με την διαρροή της σχετικής είδησης παραμονές του Πάσχα και συνοδεύεται με ανακοινώσεις «πανηγυρισμών» και συνέχιση της απίστευτης σπέκουλας που καταγράφεται με δηλώσεις «δικαίωσης» και για για «ήττα των δυνάμεων που κρατούν την πόλη παγιδευμένη» ενώ αναγγέλλεται και συνάντηση σήμερα το μεσημέρι του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Για να πανηγυρίσουν άραγε την επίτευξη της καταστροφής που επιχειρούν;
Κι όμως πολύ μαζεμένος ήταν ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό» Νίκος Ταχιάος ο οποίος προτίμησε να δηλώσει στη (Voria.gr) ότι «δεν έχουμε την παραμικρή πληροφόρηση μέχρι τώρα. Για να κάνουμε οποιοδήποτε σχόλιο πρέπει πρώτα να καθαρογραφεί η απόφαση και να την πάρουμε στα χέρια μας. Όσο δεν έχουμε την επίσημη ανακοίνωση, δεν έχουμε απόφαση».
Την ίδια στιγμή βέβαια διαρρέουν επίσης ότι η απόφαση ήταν γνωστή στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σάββατο αλλά είχε προτιμήσει να μην κάνει καμιά ανακοίνωση. Άλλοι είχαν την πρεμούρα…
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φυσικά έχει το γεγονός στην κυβέρνηση έχουν πλήρη επίγνωση ότι οι χρόνοι και οι προθεσμίες δεν βγαίνουν για την ολοκλήρωση του έργου αφού μόλις πριν τρεις μέρες η κ. Μενδώνη δήλωνε στην TV100 ότι «για την ώρα, εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά, μπορούν οι καθυστερήσεις αυτές σε μεγάλο, όχι σε απόλυτο βαθμό, να απορροφηθούν». Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να καταλάβει κανείς τι σημαίνει αυτό το «όχι σε απόλυτο βαθμό». Είναι κάτι που γνωρίζουν όσοι έχουν στοιχειώδη αντίληψη αυτών που μένει να γίνουν μέχρι το 2023, δηλαδή την αποξήλωση των υφιστάμενων αρχαιοτήτων, την νέα ανασκαφή που θα ακολουθήσει, την κατασκευή του σταθμού, και την φυσικά την «υποσχόμενη» επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων. Τουβλάκια λέγκο να στηνόταν οι χρόνοι δεν βγαίνουν.
Επιπλέον ακόμη δεν είναι γνωστές οι δυνατότητες του εργολάβου, δηλαδή της «Ελλάκτωρ» η οποία ταλανίζεται εδώ και μήνες από οικονομικά προβλήματα και διοικητικές ανακατατάξεις το αποτέλεσμα των οποίων δεν έχει γίνει πλήρως αντιληπτό στη δημόσια σφαίρα και ενδέχεται να επηρεάσει σοβαρά τις δυνατότητες τις εταιρείες για την εκτέλεση των κυβερνητικών σχεδιασμών.
Και φυσικά οι πρωτομάστορες της επικοινωνίας πρέπει επιπλέον αν εξηγήσουν την βιασύνη τους να δημοσιοποιήσουν την απόφαση του ΣτΕ πριν το ίδιο το δικαστήριο, καθώς η απόφαση ανακοινώνεται «ξερή» χωρίς να δούμε να το σκεπτικό τόσο της πλειοψηφίας των 13 δικαστών όσο φυσικά και των 12 που μειοψήφησαν. Δεν είναι δα και άνευ σημασίας ότι η απόφαση του ΣτΕ για το κορυφαίο αυτό ζήτημα λαμβάνεται με μόλις μία ψήφο διαφορά.
Τώρα αναμένεται και η αντίδραση του κινήματος της κοινωνίας των πολιτών που ακόμη και μεσούσης της πανδημίας έδωσαν έναν συγκλονιστικό αγώνα με κάθε μέσο και τρόπο προκειμένου να σταματήσουν το σχεδιαζόμενο έγκλημα. Ένας αγώνας που φυσικά δεν σταματά με την έκδοση της απόφασης.
Πρώτη και χαρακτηριστική η αντίδραση από τον καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Αριστοτέλη Μέντζο: «Κρίμα! Ωστόσο υπάρχουν και τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια».
Πηγή: ΕφΣυν