Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
15.11.2024

Βρετανία: Μετανάστες νεκροί στη Μάγχη λίγες ώρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για απελάσεις

Πληθύνονται οι διεθνείς αντιδράσεις για το βρετανικό νομοσχέδιο.
Βρετανία: Μετανάστες νεκροί στη Μάγχη λίγες ώρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για απελάσεις

Οι γαλλικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι τουλάχιστον πέντε μετανάστες–τρεις άνδρες, μια γυναίκα ένα παιδί– έχασαν τη ζωή τους νωρίτερα σήμερα το πρωί πάνω σε ένα μικρό πλοιάριο το οποίο μετέφερε 110 ανθρώπους και επιχειρούσε να διαπλεύσει τη Μάγχη.

«Μετά την πρώτη προσάραξη σε αμμώδη όχθη, το σκάφος βγήκε και πάλι στη θάλασσα», ανέφερε η νομαρχία. «Μια κίνηση του πλήθους προφανώς σημειώθηκε στο υπερφορτωμένο σκάφος, προκαλώντας πολλά θύματα», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι το δυστύχημα σημειώθηκε στις 05:00 τοπική ώρα.

Νωρίτερα, η τοπική εφημερίδα La Voix du Nord ανέφερε ότι οι μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να διαπλεύσουν τη Μάγχη από μια περιοχή κοντά στην πόλη Βιμερέ και ότι περίπου 100 διασώθηκαν με τρία ελικόπτερα και αρκετές σωστικές λέμβους που μετέχουν στην επιχείρηση.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ακτοφυλακής, μέλη της διεξάγουν ακόμη θαλάσσια επιχείρηση έπειτα από ένα «έντονο» πρωινό με πολλές απόπειρες μεταναστών να διαπλεύσουν τη Μάγχη.

Το Στενό της Μάγχης είναι από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς παγκοσμίως και τα ρεύματα εκεί είναι ισχυρά, γεγονός που καθιστά επικίνδυνο τον διάπλου με μικρές βάρκες.

Οι διακινητές ανθρώπων συνήθως υπερφορτώνουν πλαστικές λέμβους σε κακή κατάσταση αφήνοντάς τες να επιπλέουν μετά βίας, με κίνδυνο να παρασυρθούν από τα κύματα καθώς προσπαθούν να φθάσουν στις βρετανικές ακτές.

Το νέο αυτό δυστύχημα σημειώνεται μετά την υιοθέτηση, χθες, από την άνω βουλή του βρετανικού κοινοβολίου νομοθεσίας που θα επιτρέπει στη βρετανική κυβέρνηση να απελαύνει αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα.

Η αναχαίτιση της μεταναστευτικής ροής αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, που υποστηρίζει ότι το σχέδιο για τη Ρουάντα θα λειτουργήσει αποτρεπτικά.

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλοι επικριτές αντιτείνουν ότι το σχέδιο είναι απάνθρωπο.

Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες–πολλοί εκ των οποίων εγκαταλείπουν εμπόλεμες ζώνες στην πατρίδα τους στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία ή φεύγουν για να γλιτώσουν από τη φτώχεια–έχουν φθάσει τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία διαπλέοντας τη Μάγχη με μικρά πλοιάρια θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους και έχοντας πέσει θύματα διακινητών ανθρώπων.

Έπειτα από το τελευταίο αυτό περιστατικό, ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει αυτές τις απόπειρες των μεταναστών και, όπως έγραψε στην πλατφόρμα Χ, «αυτές οι τραγωδίες πρέπει να σταματήσουν».

Διεθνείς αντιδράσεις

Πληθύνονται οι διεθνείς εκκλήσεις προς το Ηνωμένο Βασίλειο για την επανεξέταση του σχεδίου απέλασης των αιτούντων άσυλο προς την Ρουάντα, μετά την υιοθέτηση του σχετικού νομοσχεδίου από το βρετανικό κοινοβούλιο που χαρακτηρίσθηκε «ιστορική» από τον Bρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.

Επειτα από μήνες δικαστικών και κοινοβουλευτικών μαχών, το βρετανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την νύκτα το νομοσχέδιο που επιτρέπει την απέλαση των αιτούντων άσυλο οι οποίοι εισέρχονται παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μένει η τυπική επικύρωση του νομοσχεδίου από τον βασιλιά για να αποκτήσει ισχύ νόμου.

Η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί ότι θα είναι σε θέση να ξεκινήσει τις απελάσεις «εντός 10 έως 12 εβδομάδων».

«Η υιοθέτηση αυτού του ιστορικού νόμου δεν συνιστά μόνο ένα βήμα προς τα εμπρός, αλλά επίσης θεμελιώδη μεταβολή της παγκόσμιας εξίσωσης της μετανάστευσης», δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο βρετανός πρωθυπουργός.

«Θεσπίζει ότι αν έρθετε παράνομα (στο Ηνωμένο Βασίλειο), δεν θα μπορέσετε να παραμείνετε», είπε.

Ηδη, ο ΟΗΕ, που έχει τηρήσει σφοδρά επικριτική στάση απέναντι στο βρετανικό σχέδιο, κάλεσε το Λονδίνο «να το επανεξετάσει».

Ο Υπατος Αρμοστής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Φόλκερ Τουρκ και ο αρμόδιος για τους πρόσφυγες ομόλογός του Φίλιπο Γκράντι κάλεσαν την κυβέρνηση «να λάβει πρακτικά μέτρα για να αντιμετωπίσει τις ροές των παράτυπων προσφύγων και μεταναστών, με βάση την διεθνή συνεργασία και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

«Ικανοποίηση» από το Κιγκαλί

Ο επίτροπος για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης Μάικλ Ο΄Φλάχερτι, χαρακτήρισε από την πλευρά του «επίθεση στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης» τον βρετανικό νόμο.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης που περιλαμβάνει 46 μέλη, ανάμεσά τους και το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι ο θεματοφύλακας της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με βάση την οποία ματαιώθηκε η πρώτη πτήση προς την Ρουάντα τον Ιούνιο 2022.

Από την πλευρά του το Κιγκαλί εκφράζει «ικανοποίηση» για την έγκριση του νομοσχεδίου. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Γιολάντ Μακολό δήλωσε ότι οι αρχές της Ρουάντα «ανυπομονούν να υποδεχθούν» τους ανθρώπους που θα μετεγκατασταθούν στην αφρικανική χώρα.

Η πιεζόμενη από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, βρετανική κυβέρνηση έχει αναγάγει σε προτεραιότητα την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, και υποσχέθηκε «να σταματήσει τα σκάφη» των μεταναστών που διασχίζουν παράνομα την Μάγχη για να φθάσουν στο βρετανικό έδαφος.

Αφού έφθασε σε αριθμό ρεκόρ το 2022 (45.000) για να μειωθεί το 2023 (30.000), ο αριθμός των ανθρώπων που διέσχισαν παράνομα την Μάγχη σε αυτοσχέδια πλεούμενα αυξήθηκε κατά περισσότερο του 20% από τις αρχές του έτους σε σχέση με την ίδια περυσινή χρονική περίοδο.

«Εθνική ντροπή»

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι μετανάστες που θα φθάνουν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, από όπου και αν προέρχονται, θα απελαύνονται προς την Ρουάντα, η οποία και θα εξετάζει την αίτηση παροχής ασύλου. Οποια και αν είναι η έκβαση της διαδικασίας, δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το κείμενο του νομοσχεδίου, που συνοδεύεται από νέα συνθήκη ανάμεσα στο Λονδίνο και το Κιγκαλί, έχει ως στόχο να ανταποκριθεί στις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου που είχε κρίνει παράνομο το αρχικό κείμενο τον περασμένο Νοέμβριο.

Σύμφωνα με το βρετανικό νομοσχέδιο, η Ρουάντα αποτελεί ασφαλή τρίτη χώρα. Προβλέπει επίσης ότι η κυβέρνηση μπορεί να παραβεί ενδεχόμενες εντολές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την παρεμπόδιση των απελάσεων.

Ο νόμος «δείχνει ότι το βρετανικό κοινοβούλιο είναι κυρίαρχο και δίνει στην κυβέρνηση την εξουσία να απορρίπτει τα προσωρινά μέτρα αποκλεισμού που τίθενται από ευρωπαϊκά δικαστήρια», δήλωσε με ενθουσιασμό ο υπουργός Εσωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι.

Αντίθετα, οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν με δριμύτητα τον νόμο.

«Είναι εθνική ντροπή και θα αφήσει κηλίδα στην ηθική υπόληψη της χώρας αυτής», δήλωσε η Σάσα Ντέσμουκ, επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας (Ηνωμένο Βασίλειο).

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι οργανώσεις Διεθνής Αμνηστία, Freedom from Torture και Liberty καταγγέλλουν ότι το νομοσχέδιο συνιστά «σημαντική απειλή για το κράτος δικαίου».

Καθώς αναμένεται η κατάθεση προσφυγών κατά του βρετανικού νόμου, ο Ρίσι Σούνακ δήλωσε χθες με αποφασιστικότητα ότι «τα αεροπλάνα για την Ρουάντα θα απογειωθούν ό,τι και αν γίνει».

Η βρετανική κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει εκατοντάδες άτομα, κυρίως δικαστικούς, για την ταχεία εξέταση τυχόν προσφυγών των μεταναστών και έχει απελευθερώσει 2.200 θέσεις κράτησης για όσους θα περιμένουν την εξέταση των προσφυγών τους. Ηδη έχουν ναυλωθεί αεροσκάφη, διαβεβαίωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.