Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
26.03.2025

Το The Atlantic δημοσιεύει το σχέδιο επίθεσης των ΗΠΑ στην Υεμένη που διέρρευσε

«Λάθος» η συμπερίληψη του αρχισυντάκτη του περιοδικού The Atlantic στην ομάδα που συζητούσε το σχέδιο επίθεσης στην Υεμένη, δηλώνει η διευθύντρια Εθνικών Πληροφοριών των ΗΠΑ.
Το The Atlantic δημοσιεύει το σχέδιο επίθεσης των ΗΠΑ στην Υεμένη που διέρρευσε

Το περιοδικό The Atlantic δημοσιεύει το αμερικανικό σχέδιο επίθεσης που αποκαλύφθηκε κατά λάθος στον δημοσιογράφο του, όταν ομάδα του επιτελείου Τραμπ τον περιέλαβε στους συμμετέχοντες σε απόρρητη συνομιλία στο δίκτυο Signal που συζητούσε τα πολεμικά σχέδια της επίθεσης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Υεμένη και αφού η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε με κάθε τρόπο χθες ότι οι επίμαχες συνομιλίες δεν περιελάμβαναν απόρρητα στρατιωτικά στοιχεία.

Στο δημοσίευμα περιλαμβάνονται screenshots (στιγμιότυπα οθόνης) με τα μηνύματα του Αμερικανού υπουργού Άμυνας που περιλαμβάνουν τις ακριβείς ώρες των επιθέσεων κατά των δυνάμεων των Χούθι στην Υεμένη πριν αυτές πραγματοποιηθούν. Αν οι πληροφορίες αυτές έπεφταν σε εχθρικά χέρια, θα έθεταν σε σοβαρό κίνδυνο την ζωή των Αμερικανών πιλότων. Το γεγονός δε ότι διέρρευσαν κατά τον τρόπο αυτόν υπονομεύει, πέραν της αξιοπιστίας της αμερικανικής πολιτικής ηγεσίας, ολόκληρη την αλυσίδα της στρατιωτικής διοίκησης των ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποβάθμισε την σημασία της θεαματικής αυτής διαρροής απόρρητων πληροφοριών χαρακτηρίζοντάς την απλό «σφάλμα» χωρίς συνέπειες.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επέκρινε με «δριμύτητα» τις αποκαλύψεις του The Atlantic λέγοντας ότι «λένε ψέματα για να διατηρήσουν μία ΝΕΑ απάτη» σχετικά με την εξ ατυχήματος αποκάλυψη των απορρήτων στρατιωτικών σχεδίων εν όψει της επίθεσης κατά των Χούθι.

«Το The Atlantic εγκατέλειψε ήδη το αφήγημα των πολεμικών “σχεδίων”», έγραψε στο Χ ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τέιλορ Μπούντοβιτς επιμένοντας ότι το σημερινό δημοσίευμα δείχνει ότι «τα μηνύματα δεν είναι και τόσο απόρρητα όσο ισχυριζόταν το πρώτο άρθρο που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα αποκαλύπτοντας το σκάνδαλο υπό την τίτλο: «Η κυβέρνηση Τραμπ μου έστειλε κατά λάθος τα πολεμικά της σχέδια».

Η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να υποβαθμίσει το σκάνδαλο διαρροής πληροφοριών στο Signal

Η διευθύντρια Εθνικών Πληροφοριών (DNI) των ΗΠΑ Τούλσι Γκάμπαρντ δήλωσε σήμερα ότι ήταν «λάθος» που προστέθηκε το όνομα του αρχισυντάκτη του περιοδικού The Atlantic στη λίστα των συμμετεχόντων σε μια απόρρητη συνομιλία όπου υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι συζητούσαν πολεμικά σχέδια.

Η Γκάμπαρντ είπε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σε μια ακρόαση περί των Παγκόσμιων Απειλών που ήταν προγραμματισμένη πριν από την αποκάλυψη αυτή, ότι έχει περιορισμένες δυνατότητες να συζητήσει το θέμα, λόγω μιας μήνυσης που έχει κατατεθεί για την υπόθεση αυτή.

Σύμφωνα με το περιοδικό, κατά την απόρρητη συνομιλία στο δίκτυο ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Signal, ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ ανακοίνωσε την προγραμματισμένη ώρα έναρξης της επιχείρησης για τη δολοφονία ενός ηγετικού στελέχους των Χούθι της Υεμένης, στις 15 Μαρτίου, καθώς επίσης και λεπτομέρειες άλλων αεροπορικών πληγμάτων που συνήθως φυλάσσονται ως άκρως απόρρητα μυστικά.

Ο Χέγκσεθ αρνείται ότι ανέβασε τα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ στην εφαρμογή και η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να περιορίσει τη ζημιά από την αποκάλυψη ότι μεταξύ των αποδεκτών ήταν και ο αρχισυντάκτης του The Atlantic Τζέφρι Γκόλντμπεργκ. Στην ομάδα που συντόνιζε τις επιχειρήσεις στην Υεμένη συμμετείχαν οι πλέον υψηλόβαθμοι σύμβουλοι ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Χθες, Τρίτη, η κυβέρνηση υποστήριξε ότι δεν ανταλλάγησαν απόρρητες πληροφορίες.

Στη συνομιλία δεν φαίνεται να αναφέρθηκαν ονόματα ή ακριβείς τοποθεσίες των Χούθι που στοχοθετήθηκαν, ούτε αποκαλύφθηκαν πληροφορίες οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να μπουν στο στόχαστρο οι Αμερικανοί στρατιώτες.

Ο Γκόλντμπεργκ, ο οποίος αρχικά αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει τις λεπτομέρειες των συζητήσεων, τελικά τις αποκάλυψε σήμερα.

Το κείμενο του Χέγκσεθ ξεκινά με τον τίτλο «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΜΑΔΑΣ» και κάποιες από τις λεπτομέρειες που περιλαμβάνει είναι οι εξής, σύμφωνα με το The Atlantic:

«ΩΡΑ ΤΩΡΑ (11.44): Ο καιρός είναι ΕΥΝΟΪΚΟΣ. Μόλις ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ με τη CENTCOM (σ.σ την κεντρική διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή) ότι ΞΕΚΙΝΑΜΕ την επιχείρηση».

12.51: ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ F-18 (1ο πακέτο πληγμάτων).

13.45: Ανοίγει το παράθυρο του πρώτου πλήγματος των “Trigger Based” F-18 (ο στόχος τρομοκράτης είναι @ στη γνωστή τοποθεσία του, επομένως ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΜΑΣ – επίσης, εκτόξευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (MQ-9).

14.10: Περισσότερες ΑΠΟΓΕΙΩΣΕΙΣ F-18 (2ο πακέτο πληγμάτων).

14.15: Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον στόχο».

Μερικές ώρες αργότερα, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μάικ Γουόλτς επιβεβαίωσε στην ομάδα ότι σκοτώθηκε ο ειδικός των Χούθι στα πυραυλικά συστήματα. «Τον ταυτοποιήσαμε να μπαίνει στο κτίριο της φίλης του και τώρα έχει καταρρεύσει», έγραψε.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει τι είδους κτίριο ήταν αυτό που γκρεμίστηκε από το αμερικανικό πλήγμα, πόσοι ένοικοι βρίσκονταν μέσα και πώς αυτή η δήλωση εναρμονίζεται με τη διαβεβαίωση του Πενταγώνου ότι δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των αμάχων.

Όταν ρωτήθηκε για το δημοσίευμα του περιοδικού, το Πεντάγωνο δεν έκανε κάποιο σχόλιο.

Οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας υποτίθεται ότι πρέπει να χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένα συστήματα για να επικοινωνούν μεταξύ τους όταν έχουν να μοιραστούν απόρρητο υλικό. Ο διευθυντής της CIA Τζον Ράτκλιφ είπε την Τρίτη στη Γερουσία ότι ο Γουολτς δημιούργησε την ομάδα στο Signal για να συντονίζονται μεταξύ τους. Ο Γουόλτς ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για τη διαρροή, αλλά υποβάθμισε το θέμα σχολιάζοντας ότι δεν ανακοινώθηκαν τοποθεσίες, ούτε πηγές ή μέθοδοι, ούτε και πολεμικά σχέδια. «Οι ξένοι εταίροι είχαν ήδη ενημερωθεί για τα επικείμενα πλήγματα», πρόσθεσε.

Ο Ράτκλιφ είπε ότι αρμόδιοι να κρίνουν ποιες αμυντικές πληροφορίες είναι απόρρητες είναι ο υπουργός Άμυνας Χέγκσεθ και η επικεφαλής της DNI Τούλσι Γκάμπαρντ.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2025 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.