Το Ισραήλ αγοράζει σκηνές για να στεγάσει σχεδόν 500.000 ανθρώπους πριν από την επίθεση στη Ράφα
Τουλάχιστον 33.360 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 75.993 άλλοι έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.
Τις τελευταίες 24 ώρες, 153 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ενώ το Ισραήλ θέλει να αποκτήσει απόθεμα σκηνών που να μπορούν να φιλοξενήσουν σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους ενόψει της επίθεσής του στη Ράφα, για την οποία υποστηρίζει πως πρόκεται για το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς στη λωρίδα της Γάζας, ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μια κυβερνητική πηγή.
Η ανακοίνωση του δημόσιου διαγωνισμού, που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Άμυνας, αφορά στην αγορά 40.000 σκηνών με 12 θέσεις καθεμιά, δηλαδή 480.000 θέσεις.
«Επιβεβαιώνω ότι έχει ανοίξει διαγωνισμός για προσφορές ο οποίος αφορά τη λωρίδα της Γάζας», ανέφερε η πηγή, που ζήτησε να μην κατονομασθεί, χωρίς να διευκρινίσει πού θα εγκατασταθούν οι σκηνές.
Ο ισραηλινός στρατός εκτιμά ότι η Χαμάς διατηρεί τέσσερα τάγματα στη Ράφα, πόλη στο νότιο άκρο της λωρίδας της Γάζας κοντά στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου έχουν καταφύγει σχεδόν 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι της Γάζας για να διαφύγουν τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τις μάχες που μαίνονται μετά την πρωτοφανή επίθεση του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ.
Παρά την αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες εκφράζουν φόβους για μεγάλο αριθμό απωλειών μεταξύ των αμάχων, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει αποφασισμένος να εξαπολύσει την επίθεση εναντίον της Ράφα. Χθες, Δευτέρα, έκανε μάλιστα γνωστό πως έχει οριστεί ημερομηνία, χωρίς να αποκαλύψει ποια είναι αυτή.
«Αυτό θα γίνει – υπάρχει ημερομηνία», δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, έξι μήνες μετά την έναρξη του πολέμου.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι επανέλαβαν ότι σχεδιάζεται αυτή η επίθεση, μετά την ανακοίνωση, την Κυριακή, της αποχώρησης ισραηλινών στρατευμάτων από την πόλη Χαν Γιουνίς, τη μεγαλύτερη του νότιου τμήματος της λωρίδας της Γάζας, επίκεντρου των μαχών ανάμεσα στο στρατό και τη Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα από το 2007.
Έκτοτε χιλιάδες Παλαιστίνιοι, που είχαν διαφύγει, επέστρεψαν στη Χαν Γιουνίς, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, όμως οι περισσότεροι απ’ αυτούς βρήκαν τις κατοικίες τους σε ερείπια ή να είναι αδύνατο να κατοικηθούν, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στο δρόμο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ευνοούν στοχευμένες επιχειρήσεις στη Ράφα και εκφράζουν φόβους για το κατά πόσο είναι δυνατό να απομακρυνθούν τόσοι κάτοικοι πριν από μια επίθεση.
ΟΗΕ: Το Ισραήλ ότι εμποδίζει την διανομή τροφίμων
Ο ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ ότι εμποδίζει την διανομή τροφίμων στην Λωρίδα της Γάζας περισσότερο από ό,τι κάθε άλλη μορφή ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Οι συντονισμένες αποστολές τροφίμων από τον ΟΗΕ έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να συναντήσουν προσκόμματα ή να υπάρξει άρνηση πρόσβασης (…) από ό,τι οποιαδήποτε άλλη ανθρωπιστική αποστολή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (Ocha) Γενς Λέρκε στην Γενεύη.
Αυτό σημαίνει, εξήγησε, επικαλούμενος τα στατιστικά στοιχεία του Μαρτίου, ότι «οι πιθανότητες άρνησης εισόδου στις φάλαγγες μεταφοράς τροφίμων, με προορισμό κυρίως τον βόρειο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, όπου το 70% του πληθυσμού αντιμετωπίζει συνθήκες παρόμοιες με τον λιμό, είναι τριπλάσιες σε σχέση με τις φάλαγγες μεταφοράς άλλου είδους ανθρωπιστικής βοήθειας».
Το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με όλο και μεγαλύτερες διεθνείς πιέσεις για να επιτρέψει την είσοδο βοήθειας στην κατεστραμμένη Λωρίδα της Γάζας που απειλείται από λιμό, έξι μήνες μετά την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ.
Ο Cogat, ο οργανισμός του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας που είναι επιφορτισμένος με τις παλαιστινιακές υποθέσεις, ανακοίνωσε σήμερα την επιθεώρηση και είσοδο 741 φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην Λωρίδα της Γάζας κατά τις τελευταίες δύο ημέρες.
«Μόνο 267 φορτηγά βοήθειας διανεμήθηκαν από τις υπηρεσίες αρωγής των Ηνωμένων Εθνών στο εσωτερικό της Γάζας (146 από τα οποία μετέφεραν τρόφιμα), διευκρίνισε.
Ο Γενς Λέρκε εξήγησε ότι οι συγκρίσεις αυτές «στερούνται νοήματος», για πολλούς λόγους.
«Κατ΄αρχάς, τα φορτηγά που ελέγχονται από τον Cogat δεν είναι γεμάτα παρά κατά το ήμισυ. Αυτό είναι μία απαίτηση που έχουν εφαρμόσει», είπε εξηγώντας ότι, αφού επιθεωρηθούν, τα φορτηγά ξαναφορτώνονται από τον ΟΗΕ χωρίς πλέον να τηρείται ο όρος που επιβάλλει να είναι μισοάδεια. Κατά συνέπεια, οι αριθμοί δεν συμπίπτουν ποτέ.
«Κατά δεύτερον, η μέτρηση και σύγκριση μέρα τη μέρα» των φορτηγών που έχουν επιθεωρηθεί και της βοήθειας που έχει συγκεντρωθεί «δεν έχει κανένα νόημα διότι δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τις καθυστερήσεις» ανάμεσα στα δύο στάδια.
Οι καθυστερήσεις αυτές προκαλούνται από τις ώρες λειτουργίας των συνοριακών περασμάτων και από το γεγονός ότι το Ισραήλ ζητά «οι αιγύπτιοι οδηγοί και φορτηγά να μην βρίσκονται στην ίδια ζώνη συγχρόνως με τους παλαιστίνιους οδηγούς και φορτηγά», οι οποίοι παραλαμβάνουν την βοήθεια, εξήγησε
Την τελευταία εβδομάδα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι επιτρέπει την «προσωρινή» διέλευση βοήθειας από το λιμάνι του Ασντόντ και το συνοριακό πέρασμα του Ερέζ.
Ισραηλινό πλήγμα στη Συρία ως απάντηση σε χτύπημα με ρουκέτα
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σήμερα ότι έπληξε θέση του συριακού στρατού ως απάντηση σε πλήγμα με ρουκέτα από τη νότια Συρία στα υψίπεδα του Γκολάν, που έχουν προσαρτηθεί από το Ισραήλ.
Αυτή η διασυνοριακή ανταλλαγή πυρών έρχεται μερικές ημέρες ύστερα από αεροπορικό πλήγμα που αποδόθηκε στο Ισραήλ και που κατέστρεψε την 1η Απριλίου το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, σκοτώνοντας υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους του Ιράν και εντείνοντας την περιφερειακή ένταση.
Ο στρατός δήλωσε ότι «μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε στρατιωτικές υποδομές του συριακού στρατού κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή Μαχάτζα» σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που διαχωρίζει τα συριακά, κατεχόμενα από το Ισραήλ, υψίπεδα του Γκολάν από την ίδια τη Συρία.
Ο ισραηλινός στρατός πρόσθεσε ότι ταυτοποίησε πλήγμα με ρουκέτα που προήλθε από το συριακό έδαφος στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν χθες, χωρίς να προκαλέσει θύματα, διευκρινίζοντας ότι το πυροβολικό είχε χτυπήσει το σημείο από όπου έγινε η εκτόξευση.
Ο ισραηλινός στρατός ενίσχυσε τα αμυντικά του μέτρα μετά το πλήγμα την 1η Απριλίου, ο απολογισμός του οποίου ανήλθε σε 16 θανάτους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων 7 μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος του στρατού της ισλαμικής δημοκρατίας.
Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ, τον ορκισμένο εχθρό του, αμέσως μετά το πλήγμα και απείλησε με αντίποινα.
Ο ισραηλινός στρατός έχει προχωρήσει σε εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα στη Συρία από την έναρξη του πολέμου το 2011 στη γειτονική αυτή χώρα, στοχοθετώντας κυρίως φιλοϊρανικές οργανώσεις.
Και τα πλήγματα του έχουν ενταθεί μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο του 2023 μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)