Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ άνοιξε τον δρόμο για την ισοπέδωση οκτώ παλαιστινιακών χωριών
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε ένα αίτημα κατά της έξωσης τουλάχιστον 1.000 Παλαιστινίων κατοίκων μιας αγροτικής περιοχής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη την οποία το Ισραήλ έχει ορίσει για διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων.
Έπειτα από δύο δεκαετίες ατελέσφορων νομικών ελιγμών, το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του αργά χθες, Τετάρτη, ανοίγοντας τον δρόμο για την κατεδάφιση οκτώ μικρών χωριών σε μια βραχώδη, άνυδρη περιοχή κοντά στη Χεβρώνα που οι Παλαιστίνιοι αποκαλούν Μασάφερ Γιάτα και οι Ισραηλινοί Λόφοι της Νότιας Χεβρώνας.
Στην απόφασή του, το δικαστήριο αποφάνθηκε πως οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι, που έχουν διατηρήσει έναν διακριτό, από γενιά σε γενιά νομαδικό τρόπο ζωής, ζώντας από τη γεωργία και τη κτηνοτροφία, δεν ήταν μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής όταν ο ισραηλινός στρατός την κηρυξε για πρώτη φορά πεδίο βολής τη δεκαετία του 1980.
Οι κάτοικοι του Μασάφερ Γιάτα και ισραηλινές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε πως πολλές από τις παλαιστινιακές οικογένειες ζουν μόνιμα στην περιοχή έκτασης 30.000 στρεμμάτων προτού το Ισραήλ καταλάβει τη Δυτική Όχθη στον πόλεμο του 1967 και πως η έξωσή τους θα συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
“Αυτό αποδεικνύει πως το δικαστήριο αυτό είναι τμήμα της κατοχής”, δήλωσε ο Νιντάλ Αμπού Γιούνις, δήμαρχος του Μασάφερ Γιάτα. “Δεν θα φύγουμε από τα σπίτια μας. Θα μείνουμε εδώ”, είπε.
Το δικαστήριο ανέφερε πως η πόρτα παραμένει ανοικτή για τους χωρικούς να συμφωνήσουν με τον στρατό ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν τμήματα της γης για γεωργικούς σκοπούς και κάλεσε τις δύο πλευρές να επιδιώξουν έναν συμβιβασμό.
Η Ένωση για τα Πολιτικά Δικαιώματα στο Ισραήλ (ACRI), που μαζί με τους κατοίκους της Μασάφερ Γιάτα υπέβαλε το αίτημα κατά της έξωσης, δήλωσε πως η ετυμηγορία θα έχει “συνέπειες χωρίς προηγούμενο”.
“Το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε επίσημα να μείνουν ολόκληρες οικογένειες, με τα παιδιά και τους ηλικιωμένους τους, χωρίς μια στέγη πάνω από τα κεφάλια τους”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η ACRI.