Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
26.11.2024

Θανατοποινίτες στην Ιαπωνία καταγγέλλουν την «σκληρότητα» του απαγχονισμού

Τρεις Ιάπωνες που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά του ιαπωνικού κράτους, καταγγέλλοντας την σκληρότητα των εκτελέσεων δια απαγχονισμού και ζητώντας την παύση τους.
Θανατοποινίτες στην Ιαπωνία καταγγέλλουν την «σκληρότητα» του απαγχονισμού

Τρεις Ιάπωνες που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο προσέφυγαν σήμερα στη δικαιοσύνη κατά του ιαπωνικού κράτους, καταγγέλλοντας την σκληρότητα των εκτελέσεων δια απαγχονισμού και ζητώντας την παύση τους, ανακοίνωσε ο δικηγόρος τους.

Οι τρεις ενάγοντες, που είναι κρατούμενοι στην Οσάκα, στη δυτική Ιαπωνία, και τα ονόματά τους δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, θέλουν «να εξασφαλίσουν εντολή κατά των εκτελέσεων δια απαγχονισμού», δήλωσε ο δικηγόρος Κιότζι Μιζουτάνι στο AFP.

Επίσης ζητούν αποζημίωση ύψους 33 εκατομμυρίων γιεν (229.000 ευρώ) για την ψυχική οδύνη που υφίστανται από το 2000 που καταδικάστηκαν σε θάνατο, πρόσθεσε ο δικηγόρος.

Η Ιαπωνία, όπως και οι ΗΠΑ, δύο δημοκρατικές χώρες, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τη θανατική ποινή. Η ιαπωνική κοινή γνώμη παραμένει θετική σε αυτήν παρά τις επικρίσεις.

Δικαστική νίκη των θανατοποινιτών θα προκαλούσε ανατροπή στον νόμο για τις εκτελέσεις του αρχιπελάγους, το οποίο έχει σήμερα περισσότερους από 100 καταδικασθέντες σε θάνατο που αναμένουν την εκτέλεσή τους. Μεταξύ αυτών βρίσκονται κατά συρροήν δολοφόνοι.

Εν γένει μεσολαβούν πολλά χρόνια ανάμεσα στην έκδοση της ετυμηγορίας και της εκτέλεσης των θανατοποινιτών δια απαγχονισμού. Ωστόσο οι κρατούμενοι ενημερώνονται συνήθως μόνον μερικές ώρες πριν από την εκτέλεσή τους.

Όταν εφαρμόζεται η θανατική ποινή στην Ιαπωνία, οι καταδικασθέντες, οι οποίοι φορούν χειροπέδες και έχουν δεμένα τα μάτια, οδηγούνται πάνω από μια καταπακτή, η οποία ανοίγει κάτω από τα πόδια τους μέσω ενός μηχανισμού που ενεργοποιείται από ένα από τα κουμπιά που βρίσκονται στον τοίχο διπλανού δωματίου. Αυτά τα πατούν ταυτοχρόνως πολλοί φρουροί, οι οποίοι αγνοούν ποιο λειτουργεί.

Κι άλλοι δύο καταδικασθέντες σε θάνατο προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά της ιαπωνικής κυβέρνησης πέρυσι, καταγγέλλοντας ως παράνομη την πρακτική να ενημερώνονται οι κρατούμενοι μόνον μερικές ώρες πριν από την εκτέλεσή τους, κάτι το οποίο προκαλεί, όπως καταγγέλλουν, ψυχολογικές διαταραχές.

Ο Μιζουτάνι ζήτησε να υπάρξει μια πιο ανοιχτή συζήτηση γύρω από την θανατική ποινή στην Ιαπωνία.

Τον Ιούλιο εκτελέστηκε ένας 39χρονος άνδρας που είχε καταδικαστεί σε θάνατο επειδή σκότωσε 7 ανθρώπους στο Τόκιο το 2008. Άλλοι τρεις καταδικασθέντες σε θάνατο είχαν εκτελεστεί τον Δεκέμβριο του 2021, την πρώτη φορά που εφαρμόστηκε η θανατική ποινή στη χώρα σε διάστημα δύο ετών.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.