«Πράξη αυτοάμυνας» οι βομβαρδισμοί στην Υεμένη, λέει το Λονδίνο
Τα πλήγματα στη διάρκεια της νύχτας κατά στρατιωτικών στόχων των Χούθι στην Υεμένη από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ ήταν πράξη αυτοάμυνας, δήλωσε ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Βρετανίας Τζέιμς Χίπι, επισημαίνοντας την ανάγκη να αποφευχθεί οποιαδήποτε περιφερειακή κλιμάκωση.
«Η πράξη μας και η πράξη των Αμερικανών χθες το βράδυ έγινε σε αυτοάμυνα προκειμένου να αμυνθούμε κατά περαιτέρω επιθέσεων στα πολεμικά μας πλοία καθώς εκτελούν τις νόμιμες και εύλογες επιχειρήσεις τους», σημείωσε ο Χίπι.
Οι ΗΠΑ και η Βρετανία εξαπέλυσαν βομβαρδισμούς από αέρος και θαλάσσης κατά στρατιωτικών στόχων των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη σε απάντηση στις επιθέσεις των ανταρτών αυτών σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα σε υποστήριξη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη Γάζα στον πόλεμο με το Ισραήλ.
Ο Χίπι περιέγραψε τα πλήγματα ως την αναλογική απάντηση στην κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα.
«Βεβαίως έχουμε κατά νου την ανάγκη να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα προκαλέσει περιφερειακή κλιμάκωση», σημείωσε.
Ο ίδιος δεν επιβεβαίωσε αν έχουν προγραμματιστεί κι άλλα πλήγματα, αλλά σημείωσε ότι εξακολουθεί να ισχύει η προειδοποίηση στους Χούθι.
«Θα δούμε τις επόμενες ημέρες αν θα σταματήσουν οι επιθέσεις», είπε.
Λίγο αργότερα δήλωσε στο BBC ότι η Βρετανία δεν προγραμματίζει άμεσα περαιτέρω αποστολές για πλήγματα κατά στρατιωτικών στόχων των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη. «Δεν υπάρχουν άμεσα προγραμματισμένα, και αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο. Χθες το βράδυ υπήρξε μια περιορισμένη, αναλογική, απαραίτητη απάντηση», υπογράμμισε.
Απαντώντας προηγουμένως σε ερώτηση για την κριτική που ασκήθηκε από κάποιους πολιτικούς αντιπάλους ότι δεν δόθηκε η ευκαιρία στο βρετανικό κοινοβούλιο να συζητήσει εκ των προτέρων την στρατιωτική επέμβαση, ο Χίπι είπε: «Ο πρωθυπουργός χρειάζεται να λαμβάνει αποφάσεις όπως αυτές βάσει των στρατιωτικών, στρατηγικών και επιχειρησιακών απαιτήσεων -οι οποίες οδήγησαν στο χρονοδιάγραμμα».
«Προφανώς το κοινοβούλιο δεν προγραμματίζεται να μιλήσει σήμερα, αλλά όταν το κοινοβούλιο επιστρέψει θα υπάρξει ευκαιρία να συζητηθούν αυτά πλήρως και σε βάθος».
Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας ζήτησε η Μόσχα
Η Ρωσία καταδίκασε σήμερα τα πλήγματα που εξαπέλυσαν στη διάρκεια της νύκτας Βρετανία και ΗΠΑ εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, κάνοντας λόγο για μια ενέργεια που οδηγεί στην κλιμάκωση», ενώ ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Τα πλήγματα των ΗΠΑ στην Υεμένη αποτελούν ένα ακόμη παράδειγμα της στρέβλωσης από τους Αγγλοσάξονες των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και πλήρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου στο όνομα μιας κλιμάκωσης στην περιοχή προκειμένου να πετύχουν τους καταστροφικούς τους στόχους», κατήγγειλε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στο Telegram.
Η Μόσχα ζήτησε εξάλλου την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σήμερα προκειμένου να συζητηθεί το θέμα.
«Ανησυχεί» το Πεκίνο για την κλιμάκωση της έντασης
Η Κίνα δήλωσε την Παρασκευή ότι «ανησυχεί» από την κλιμάκωση της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα μετά τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν τη νύχτα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο εναντίον στόχων των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.
«Η Κίνα ανησυχεί για την κλιμάκωση της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα», δήλωσε η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, και προέτρεψε «τα εμπλεκόμενα μέρη να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποφευχθεί η επέκταση της σύγκρουσης».
Το Ιράν καταδικάζει την «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» της Υεμένης
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Νάσερ Καναάνι τόνισε σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα ότι η Ισλαμική Δημοκρατία «καταδικάζει σθεναρά» τα πυραυλικά πλήγματα που εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.
«Καταδικάζουμε σθεναρά τις στρατιωτικές επιθέσεις που διεξήχθησαν το πρωί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο εναντίον πόλεων της Υεμένης», τόνισε ο κ. Καναάνι.
«Τις θεωρούμε καθαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης, του διεθνούς δικαίου, των (διεθνών) κανονισμών και δικαιωμάτων».