Πούτιν: «Η Ρωσία θέλει να συνεχίσει να διοχετεύει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας»
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία έχει σκοπό να συνεχίσει να διοχετεύει αέριο μέσω της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε όμως πως η Μόσχα δεν μπορεί να αναγκάσει το Κίεβο να τηρήσει τη συμφωνία διέλευσης η οποία λήγει στο τέλος αυτής της χρονιάς.
«Όσο για την Ουκρανία, δεν εγκαταλείπουμε αυτή τη διέλευση, περιέργως. Γιατί; Επειδή εμείς, και η Gazprom, σκοπεύουμε να εκπληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις μας προς τους καταναλωτές, με τους οποίους έχουμε μακροπρόθεσμα συμβόλαια», είπε ο Πούτιν.
«Υπάρχει ένα συμβόλαιο διέλευσης που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου φέτος. Αλλά αν η Ουκρανία αρνηθεί αυτή τη διέλευση, λοιπόν, δεν μπορούμε να την αναγκάσουμε» [να την επιτρέψει], είπε ο Πούτιν.
Ο Πούτιν είπε πως οι κύριοι καταναλωτές της Gazprom στην Ευρώπη δεν φαίνεται να θέλουν να τελειώσει η συμφωνία διέλευσης ακόμη κι αν δίνουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
Ο σοβιετικής κατασκευής αγωγός Ουρενγκόι-Πομάρι-Ουλζχόροντ μεταφέρει αέριο από τη δυτική Σιβηρία μέσω της Σούντζα στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ. Στη συνέχεια το αέριο μεταφέρεται μέσω Ουκρανίας προς τη Σλοβακία.
Στη Σλοβακία, ο αγωγός αερίου χωρίζεται, με μία από τις διακλαδώσεις να πηγαίνει στην Τσεχική Δημοκρατία, και την άλλη στην Αυστρία. Οι κύριοι αγοραστές αερίου είναι η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Αυστρία.
Αν η Ουκρανία αρνηθεί τη διέλευση ρωσικού αερίου, τότε η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει τον αγωγό αερίου TurkStream κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα για να προμηθεύσει την Ευρώπη.
«Η Ουκρανία αρνείται τη διέλευσή μας, που σημαίνει ότι οι όγκοι αερίου που εισέρχονται στην Ευρώπη θα μειωθούν», είπε ο Πούτιν. «Θα ακολουθήσουν άλλες διαδρομές, ιδιαίτερα μέσω του TurkStream, ίσως εν μέρει μέσω του Blue Stream επίσης στην Τουρκία. Αλλά αυτό είναι επιλογή τους, πώς θα τους επηρεάσει, δεν γνωρίζω πλήρως».
Εξάλλου, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνομιλιών με την Ουκρανία για το τέλος του πολέμου, ο Πούτιν, αν και το Κρεμλίνο δηλώνει πως οι όροι για ειρηνευτικές συνομιλίες δεν πληρούνται προς το παρόν, κατονόμασε την Κίνα, την Ινδία και τη Βραζιλία, ως πιθανούς μεσολαβητές και επανέλαβε την άποψή του ότι μια αρχική συμφωνία που είχε επιτευχθεί κατά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου σε συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, η οποία δεν εφαρμόστηκε ποτέ, μπορεί να αποτελέσει βάση για συνομιλίες.
«Η ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ απέτυχε να επιβραδύνει τη ρωσική προώθηση στο Ντονμπάς»
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως η εισβολή της Ουκρανίας στην περιφέρεια του Κουρσκ, στη δυτική Ρωσία, απέτυχε να επιβραδύνει τη ρωσική προώθηση στο Ντονμπάς και αποδυνάμωσε τις δικές της άμυνες κατά μήκος της γραμμής του μετώπου βοηθώντας τις δυνάμεις της Μόσχας.
Ο Πούτιν που μιλούσε στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ, είπε πως οι ρωσικές δυνάμεις εκδιώκουν τους Ουκρανούς στρατιώτες από το Κουρσκ όπου στις 6 Αυγούστου εξαπέλυσαν τη μεγαλύτερη επίθεση από το εξωτερικό στη Ρωσία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Με το να μεταφέρει μεγάλους αριθμούς καλά εκπαιδευμένων μονάδων μέσα στη Ρωσία, η Ουκρανία αποδυνάμωσε τις δικές της άμυνες και επέτρεψε στη Ρωσία να επιταχύνει την προώθησή της στην ανατολική Ουκρανία, είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Ο σκοπός του εχθρού ήταν να μας προκαλέσει νευρικότητα και ανησυχία και να μεταφέρουμε στρατεύματα από έναν τομέα σε άλλον και να σταματήσουμε την επίθεση σε περιοχές-κλειδιά, κυρίως στο Ντονμπάς», είπε ο Πούτιν. «Πέτυχε; Όχι».
«Μεταφέροντας μάλλον μεγάλες και καλά εκπαιδευμένες μονάδες σε αυτές τις συνοριακές με εμάς περιοχές, ο εχθρός αποδυναμώθηκε σε περιοχές-κλειδιά και τα στρατεύματά μας επιτάχυναν τις επιθετικές επιχειρήσεις».
Ο Πούτιν είπε πως είναι «ιερό καθήκον των ενόπλων δυνάμεων» να εκδιώξουν τους εισβολείς και να υπερασπιστούν τους πολίτες της Ρωσίας. Είπε πως η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί και πως η Ρωσία αρχίζει να εκδιώκει τα ουκρανικά στρατεύματα από το Κουρσκ.
Ο πρωταρχικός σκοπός της Ρωσίας είναι να καταλάβει το Ντονμπάς, πρόσθεσε, λέγοντας πως οι ρωσικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τμήματα εδάφους στην ανατολική Ουκρανία πιο γρήγορα από ποτέ — και ότι τα ποσοστά στρατολόγησης αυξάνονται στη Ρωσία.
«Καμία ενέργεια δεν λαμβάνει χώρα για να περιοριστεί η επίθεσή μας», είπε ο Πούτιν. Είπε πως η ρωσική προώθηση στην πόλη Ποκρόφσκ της ανατολικής Ουκρανίας είναι επιτυχής.
Παρότι η επίθεση στο Κουρσκ ήταν μεγάλο πλήγμα για τον Πούτιν και την ηγεσία του στρατού, Ρώσοι αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν τώρα την επίθεση ένα από τα μεγαλύτερα λάθη τακτικής του Κιέβου στον πόλεμο επειδή, όπως λένε περιορίζει χιλιάδες Ουκρανούς στρατιώτες, για μικρό πραγματικό τακτικό ή στρατηγικό όφελος.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε πως η επίθεση ήταν μια προσπάθεια να φέρει τον πόλεμο στη Ρωσία, να αναγκάσει τον Πούτιν να κάνει ειρήνη και να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη ώστε να αποτρέψει ρωσικές επιθέσεις στη γειτονική ουκρανική περιφέρεια του Σούμι.
Ο ανώτατος διοικητής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, ο στρατηγός Ολεξάντρ Σίρσκι, δήλωσε πως ένας από τους στόχους της επίθεσης στο Κουρσκ ήταν να αποσπάσει ρωσικές δυνάμεις από άλλες περιοχές, κυρίως στην ανατολική Ουκρανία κοντά στο Ποκρόφσκ και το Κουράκοβο.
Ο Πούτιν …«στηρίζει» την Κάμαλα Χάρις
Η Ρωσία θέλει η Κάμαλα Χάρις να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, επικαλούμενος, σε ένα περιπαικτικό, σύμφωνα με το Ρόιτερς, σχόλιο, το «μεταδοτικό» γέλιο της ως λόγο για να την προτιμήσει έναντι του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Πούτιν μιλούσε μία ημέρα μετά την απαγγελία κατηγοριών από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σε βάρος δύο στελεχών ρωσικών μέσων ενημέρωσης για φερόμενο σχέδιο να επηρεάσουν τις εκλογές του Νοεμβρίου διοχετεύοντας φιλορωσική προπαγάνδα.
Ο ηγέτης του Κρεμλίνου είχε πει νωρίτερα φέτος, προτού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποσυρθεί από την αναμέτρηση –σε ένα άλλο σχόλιο που θεωρήθηκε ευρέως ότι δεν έπρεπε να ληφθεί με την κυριολεκτική σημασία του– πως τον προτιμούσε από τον Τραμπ επειδή ο Μπάιντεν είναι ένας πιο προβλέψιμος «παλαιάς σχολής» πολιτικός.
Αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν πως η Ρωσία θέλει στην πραγματικότητα να κερδίσει ο Τραμπ επειδή είναι λιγότερο δεσμευμένος στην υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.
Απαντώντας σε ερώτηση πώς βλέπει τις εκλογές τώρα, ο Πούτιν είπε στο οικονομικό φόρουμ, που διεξάγεται στη ρωσική Άπω Ανατολή, πως είναι επιλογή του αμερικανικού λαού.
Όμως πρόσθεσε στη συνέχεια ότι, όπως ο Μπάιντεν συνέστησε στους υποστηρικτές του να στηρίξουν τη Χάρις, «θα κάνουμε το ίδιο, θα την υποστηρίξουμε».
Ο Πούτιν και ο συντονιστής χαμογελούσαν αμφότεροι όταν έκανε το σχόλιο, το οποίο προκάλεσε χειροκροτήματα από το ακροατήριο.
Αναπτύσσοντας την άποψή του για τη Χάρις, ο Πούτιν είπε: «Γελάει τόσο εκφραστικά και μεταδοτικά που σημαίνει ότι όλα είναι μια χαρά μαζί της», είπε ο Πούτιν.
Πρόσθεσε πως ίσως αυτό να σημαίνει ότι θα αποφύγει να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Σε αντίθεση, ο Πούτιν είπε πως ο Τραμπ, ως πρόεδρος, είχε επιβάλει περισσότερες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας από οποιονδήποτε άλλον ένοικο του Λευκού Οίκου πριν από αυτόν.
«Τελικά, η επιλογή ανήκει στον αμερικανικό λαό, και θα σεβαστούμε την επιλογή αυτή», κατέληξε ο ηγέτης του Κρεμλίνου.
Αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατέληξαν πως η Ρωσία διεξήγαγε εκστρατεία παραπληροφόρησης προκειμένου να ενισχύσει την εκστρατεία του Τραμπ απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον στις εκλογές του 2016 και επιδίωξε να υπονομεύσει εκείνη της Κλίντον.
Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί κατ’ επανάληψη ότι αναμίχθηκε στις αμερικανικές εκλογές, αν και ο εκλιπών Ρώσος επιχειρηματίας Γεβγκένι Πριγκόζιν, που ίδρυσε τον μισθοφορικό όμιλο Wagner και κατηγορήθηκε από τις ΗΠΑ ότι διαχειριζόταν ρωσικές “φάρμες τρολ”, είχε καυχηθεί το 2022: «Έχουμε επέμβει, επεμβαίνουμε και θα συνεχίσουμε να επεμβαίνουμε».
Χθες, Τετάρτη, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απήγγειλε κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος σε βάρος δύο στελεχών του ρωσικού κρατικού δικτύου RT για ένα σχέδιο, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, να προσλάβουν αμερικανική εταιρία για την παραγωγή διαδικτυακού περιεχομένου με στόχο να επηρεάσουν τις φετινές εκλογές.
Σε αντίποινα η Μόσχα θα θέσει στο στόχαστρο αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.