Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
01.01.2025

Πόλεμος στη Γάζα: Η Χαμάς δηλώνει «έτοιμη» για εκεχειρία με το Ισραήλ

Οι διεθνείς αντιδράσεις για την ανακωχή στον Λίβανο.
Πόλεμος στη Γάζα: Η Χαμάς δηλώνει «έτοιμη» για εκεχειρία με το Ισραήλ

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία εκεχειρίας που σύναψαν το Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο και πρόσθεσε ότι το παλαιστινιακό κίνημα είναι επίσης «έτοιμο» για μια εκεχειρία με τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η ανακοίνωση της εκεχειρίας στον Λίβανο είναι μια νίκη και μια μεγάλη επιτυχία της αντίστασης», δήλωσε στο AFP το στέλεχος αυτό του πολιτικού γραφείου της Χαμάς. «Η Χαμάς είναι έτοιμη για μια συμφωνία εκεχειρίας και μια σοβαρή συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων», πρόσθεσε.

Το στέλεχος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι δήλωσε σήμερα ότι η παλαιστινιακή οργάνωση «αναγνωρίζει» το δικαίωμα του Λιβάνου να καταλήξει σε μια συμφωνία που θα προστατεύει τους πολίτες του και ελπίζει να συναφθεί μια αντίστοιχη ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

Η συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ τέθηκε σήμερα σε ισχύ, αφού και οι δύο πλευρές δέχθηκαν σχέδιο πρότασης που καταρτίστηκε από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

«Η Χαμάς αναγνωρίζει το δικαίωμα του Λιβάνου και της Χεμπολάχ να καταλήξουν σε μια συμφωνία η οποία προστατεύει τον λαό του Λιβάνου και ελπίζουμε ότι αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία η οποία θα τερματίσει τον γενοκτόνο πόλεμο εναντίον του λαού μας στη Γάζα», πρόσθεσε ο Αμπού Ζούχρι μιλώντας στο Reuters.

Αν δεν υπάρξει αντίστοιχη συμφωνία για τη Γάζα, πολλοί κάτοικοι του παλαιστινιακού θύλακα έχουν δηλώσει ότι θα νιώσουν εγκαταλελειμμένοι από τη διεθνή κοινότητα.

Ο Αμπού Ζούχρι απέδωσε την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας εκεχειρίας στον πόλεμο στη Γάζα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τη Χαμάς ότι καταστρέφει τις προσπάθειες.

«Η Χαμάς επέδειξε μεγάλη ευελιξία στην επίτευξη συμφωνίας και παραμένει δεσμευμένη σε αυτή τη θέση και ενδιαφέρεται να καταλήξει σε μια συμφωνία η οποία θα τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα», τόνισε ο Αμπού Ζούχρι.

«Το πρόβλημα ήταν πάντα ο Νετανιάχου, ο οποίος πάντα αποφεύγει να καταλήξει σε συμφωνία», τόνισε.

Μήνες προσπαθειών για τη σύναψη συμφωνίας εκεχειρίας δεν έχουν καταφέρει να αποδώσουν καρπούς και οι διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή έχουν τελματώσει. Το Κατάρ, μία από τις χώρες που μεσολαβεί για την επίτευξη συμφωνίας, έχει δηλώσει ότι αναστέλλει τις προσπάθειές του μέχρις ότου οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές να είναι έτοιμες να κάνουν υποχωρήσεις.

Διεθνείς αντιδράσεις για την ανακωχή στον Λίβανο

Ακολουθούν οι κυριότερες αντιδράσεις στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, που κλείστηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και της Γαλλίας και τέθηκε σε ισχύ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στις 04:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για «καλή είδηση», κρίνοντας πως η συμφωνία επιτρέπει στον Λίβανο να κάνει «νέα αρχή».

«Τις επόμενες ημέρες, οι ΗΠΑ θα κάνουν εκ νέου προσπάθεια μαζί με την Τουρκία, την Αίγυπτο, το Κατάρ, το Ισραήλ και άλλες χώρες για να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, να υπάρξει απελευθέρωση των ομήρων και το τέλος του πολέμου, χωρίς τη Χαμάς στην εξουσία», είπε ακόμη ο κ. Μπάιντεν.

«Η συμφωνία αυτή πρέπει να ανοίξει τον δρόμο για μια κατάπαυση του πυρός που αναμένεται πολύ καιρό, μπρος στα απερίγραπτα δεινά του πληθυσμού στη Γάζα», ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Η αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας του Λιβάνου περνάει από την εκλογή χωρίς καθυστέρηση νέου προέδρου της Δημοκρατίας», έκρινε επίσης.

Οι κ.κ. Μπάιντεν και Μακρόν ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι η Ουάσιγκτον και το Παρίσι θα εγγυηθούν πως η συμφωνία θα «τεθεί σε εφαρμογή εξ ολοκλήρου» και πρόσθεσαν πως είναι «αποφασισμένοι να εγγυηθούν ότι η σύγκρουση αυτή δεν θα προκαλέσει νέο κύκλο βίας».

Η συμφωνία «θα προστατεύσει το Ισραήλ από την απειλή που εγείρουν η Χεζμπολάχ και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν από τον Λίβανο», και «θα δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες για τη διαρκή αποκατάσταση της ηρεμίας και θα επιτρέψει την επιστροφή με κάθε ασφάλεια στα σπίτια τους των κατοίκων και στις δυο πλευρές της Μπλε Γραμμής», της μεθορίου Λιβάνου-Ισραήλ όπως έχει οριστεί από τον ΟΗΕ, πρόσθεσαν.

Για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, η διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός θα εξαρτηθεί από «το τι θα γίνει στον Λίβανο». «Διατηρούμε απόλυτη ελευθερία ως προς την ανάληψη στρατιωτικής δράσης» στη λιβανική επικράτεια, πρόσθεσε. «Αν η Χεζμπολάχ παραβιάσει τη συμφωνία ή αποπειραθεί να επανεξοπλιστεί, θα επιτεθούμε», προειδοποίησε, καταφέρνοντας «αποφασιστικά» πλήγματα στο σιιτικό κίνημα.

Πάντα σύμφωνα με τον κ. Νετανιάχου η ανακωχή θα επιτρέψει στο Ισραήλ να «επικεντρωθεί στην ιρανική απειλή» και να «εντείνει την πίεση» στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, εναντίον του οποίου ο ισραηλινός στρατός διεξάγει καταστροφικό πόλεμο σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ από την πλευρά του δήλωσε πως «η απόφαση του ισραηλινού συμβουλίου ασφαλείας να εγκρίνει την ανακωχή είναι σωστή και σημαντική, αλλά πρέπει να είναι σαφές ότι το κράτος του Ισραήλ θα υπερασπίζεται τους πολίτες του πάντα, παντού και παντοιοτρόπως».

«Πρέπει να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία και να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εκπληρώσουμε το ύψιστο ηθικό καθήκον μας να ξαναφέρουμε στα σπίτια τους τους αδελφούς μας και τις αδελφές μας που κρατούνται όμηροι στη Γάζα. Πρέπει να δράσουμε για το ζήτημα αυτό με τον πιο επείγοντα τρόπο», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι εκτίμησε πως η συμφωνία αποτελεί «θεμελιώδες» βήμα για να αποκατασταθεί η περιφερειακή σταθερότητα.

Ευχαριστώντας το Παρίσι και την Ουάσιγκτον για τις προσπάθειές τους, ο κ. Μικάτι τόνισε πως η κυβέρνησή του ανέλαβε τη δέσμευση «να ενισχύσει την παρουσία του στρατού στο νότιο τμήμα της χώρας», προπύργιο του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ.

Η Τεχεράνη χαιρέτισε σήμερα τον «τερματισμό της επίθεσης» του Ισραήλ στον Λίβανο. Το Ιράν θεωρείται ο βασικός υποστηρικτής της Χεζμπολάχ από οικονομική και στρατιωτική σκοπιά.

Η Ισλαμική Δημοκρατία εκφράζει τη «σθεναρή υποστήριξή (της) στην κυβέρνηση, στο έθνος και στην αντίσταση του Λιβάνου», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Εσμαΐλ Μπαγαεΐ.

Η Κίνα χαιρέτισε σήμερα την συμφωνία για εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ στον Λίβανο.

«Υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην άμβλυνση των εντάσεων και στην εγκαθίδρυση ειρήνης και χαιρετίζουμε την συμφωνία εκεχειρίας που συνήφθη από τα εμπλεκόμενα μέρη», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η Τουρκία χαιρέτισε επίσης την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο που επετεύχθη ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χεζμπολάχ εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα διαρκέσει, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία ζητεί από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ να την εφαρμόσει πλήρως.

«Είναι επιτακτική ανάγκη για τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ για να συμμορφωθεί πλήρως με την εκεχειρία και να αποζημιώσει για τις ζημιές που προκάλεσε στον Λίβανο», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του, στην οποία προσθέτει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις ειρηνευτικές προσπάθειες στον Λίβανο.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο σημειώνει εξάλλου ότι “για να υπάρξουν εγγυήσεις για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή”, πρέπει επίσης «να κηρυχθεί στη Γάζα το ταχύτερο δυνατό μια διαρκής και συνολική εκεχειρία».

Η Τουρκία αναφέρθηκε τη νύχτα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανάμεσα στις μεσολαβήτριες χώρες, «μαζί με την Αίγυπτο, το Κατάρ, το Ισραήλ και άλλες», για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς.

Σήμερα το πρωί το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα δήλωσε «έτοιμο για μια συμφωνία εκεχειρίας και μια σοβαρή συμφωνία για την ανταλλαγή κρατουμένων» με το Ισραήλ, διευκρινίζοντας ότι «ενημέρωσε τους μεσολαβητές στην Αίγυπτο, το Κατάρ και την Τουρκία».

Η Άγκυρα, η οποία διατηρεί από καιρό σχέσεις με τη Χαμάς, δεν σχολίασε σχετικά.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ χαιρέτισε τη συμφωνία, στην οποία είδε «αχτίδα ελπίδας για ολόκληρη την περιοχή».

«Οι πληθυσμοί και στις δυο πλευρές των συνόρων θέλουν να ζήσουν με αληθινή ασφάλεια που διαρκεί», σχολίασε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «επιτυχία για τη διπλωματία».

Η ανακωχή θα προσφέρει «κάποια ανακούφιση στους άμαχους πληθυσμούς του Λιβάνου και του βόρειου Ισραήλ, που υπέστησαν αδιανόητες συνέπειες κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών της καταστροφικής σύρραξης», έκρινε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ, σημειώνοντας ωστόσο πως «καθυστέρησε πολύ».

Η κατάπαυση του πυρός «πρέπει τώρα να μεταμορφωθεί σε διαρκή πολιτική λύση στον Λίβανο», συμπλήρωσε.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε την «πολύ ενθαρρυντική είδηση», πάνω απ’ όλα για «τον λιβανικό και τον ισραηλινό λαό που πλήττονται από τις μάχες».

Ο Λίβανος έχει πλέον «την ευκαιρία να ενισχύσει την εσωτερική του ασφάλεια και τη σταθερότητά του χάρη στη μείωση της επιρροής της Χεζμπολά», κατ’ αυτήν.

«Είναι καιρός τα δεινά των αμάχων να τελειώσουν», έκρινε το υπουργείο Εξωτερικών της Ελβετίας.

Η ελβετική διπλωματία «παροτρύνει όλα τα μέρη να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο και να δώσουν προτεραιότητα στη διπλωματία για να υπάρξει αποκλιμάκωση σε όλη την περιφέρεια», ανέφερε το ΥΠΕΞ προσθέτοντας πως η «κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων και η αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας επείγουν επίσης».

«Είναι καλό πράγμα» το ότι κλείστηκε συμφωνία, ήταν η αντίδραση του Ολλανδού πρωθυπουργού Ντικ Σχοφ. «Είναι σημαντικό όλα τα μέρη να δεσμευτούν σε αυτήν τώρα ώστε η κατάσταση να μπορέσει να αποκλιμακωθεί και μπορέσουν οι πολίτες και στις δυο πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους με κάθε ασφάλεια».

«Είναι και παραμένει απελπιστικά απαραίτητη κατάπαυση του πυρός και στη Γάζα επίσης, ώστε να επιτραπεί η απελευθέρωση όλων των ομήρων, καλύτερη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και αποκλιμάκωση της βίας στην περιφέρεια», συμπλήρωσε.

Η συμφωνία θα χρειαστεί «πολλή δουλειά» για να εξασφαλιστεί πως θα εφαρμοστεί πλήρως και θα έχει διάρκεια, τόνισε η ειδική συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο, η Τζανίν Χένις-Πλάσχερτ, σε ανακοίνωσή της με την οποία «καλωσόρισε» την εξέλιξη.

«Αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί την αφετηρία κρίσιμης διαδικασίας» για να αποκατασταθεί η ασφάλεια των αμάχων και στις δυο πλευρές της Μπλε Γραμμής, πρόσθεσε η κυρία Χένις-Πλάσχερτ.

Η διπλωματία της Αιγύπτου χαιρέτισε με τη σειρά της τη συμφωνία, εκφράζοντας την εκτίμησή της πως μπορεί να οδηγήσει σε ευρύτερη αποκλιμάκωση.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2025 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.