Πλήρης στήριξη της Γαλλίας στην ECOWAS όσον αφορά τη στρατιωτική επιλογή για τον Νίγηρα
Η διπλωματία της Γαλλίας εξέφρασε χθες Πέμπτη το βράδυ την απόλυτη υποστήριξή της στην Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO στα γαλλικά, ECOWAS στα αγγλικά), στη σύνοδο της οποίας επικυρώθηκε η στρατιωτική επιλογή προκειμένου να τερματιστεί το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, αν και υπήρξε ταυτόχρονα η διαβεβαίωση πως θα δοθεί μια τελευταία ευκαιρία στην προσπάθεια επίλυσης της κρίσης με διπλωματικά, ειρηνικά μέσα.
Το Παρίσι υποστηρίζει «το σύνολο των συμπερασμάτων της έκτακτης συνόδου» της CEDEAO στην Αμπούτζα, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης για την ανάπτυξη «δύναμης επιφυλακής», σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το Κε ντ’ Ορσέ.
Το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης για να απελευθερωθεί ο ανατραπείς πρόεδρος Μοαμέντ Μπαζούμ, που κρατείται μαζί με τη σύζυγό του και τον γιο τους, και να αποκατασταθεί στην εξουσία αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί σύντομα.
Το Παρίσι έλεγε εξαρχής πως η στρατιωτική επιλογή όφειλε να παραμείνει στο τραπέζι από την 26η Ιουλίου και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη στη CEDEAO. Στο Παρίσι αφήνεται να εννοηθεί πως η πιθανότητα μελετάται.
Η Γαλλία μετρά κάπου 1.500 στρατιωτικούς στη Νιαμέ, που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του αντιτζιχαντιστικού αγώνα, και οι ΗΠΑ άλλους 1.000.
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κάνει διακοπές στο φρούριο Μπρεγκανσόν (νότια Γαλλία), συζήτησε για τη σύνοδο της CEDEAO με «υπουργούς του, τις ομάδες του» και με τον γάλλο πρεσβευτή στη Νιαμέ, κατά τις υπηρεσίες του στο Ελιζέ. Συνεχίζει επίσης να συζητά το ζήτημα με τους «εταίρους» της Γαλλίας -τις χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ-, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το «έργο» της ECOWAS
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε χθες Πέμπτη πως η χώρα του υποστηρίζει τη δράση της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO στα γαλλικά, ECOWAS στα αγγλικά) όσον αφορά τον Νίγηρα, χωρίς πάντως να εγκρίνει ρητώς την ανάπτυξη στρατιωτικής δύναμης που αποφασίστηκε στη χθεσινή συνοδό της στην Αμπούτζα.
Ο περιφερειακός οργανισμός «διαδραματίζει κεφαλαιώδη ρόλο» αξιώνοντας «την επάνοδο στη συνταγματική τάξη» και «υποστηρίζουμε τον ηγετικό ρόλο και το έργο του» στην κρίση αυτή, είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Η CEDEAO διέταξε χθες Πέμπτη να αναπτυχθεί «δύναμη επιφυλακής» κρατών-μελών της «το συντομότερο δυνατόν» για να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη στον Νίγηρα.
Ο οργανισμός, που μολαταύτα τόνισε πως ελπίζει ότι θα επιτευχθεί ειρηνική επίλυση της κρίσης, δεν διευκρίνισε ούτε το χρονοδιάγραμμα, ούτε το μέγεθος της «δύναμης επιφυλακής», ούτε ποιων χωρών οι στρατοί θα εμπλακούν.
Τις τελευταίες ημέρες, η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα πως η χρήση στρατιωτικής ισχύος πρέπει να αποτελέσει μέσο της υστάτης προσφυγής και ότι ο καλύτερος τρόπος επίλυσης της κρίσης παραμένει η διπλωματία.
Ο κ. Μπλίνκεν εξέφρασε εξάλλου για άλλη μια φορά την ανησυχία του για την υγεία του ανατραπέντα προέδρου Μοαμέντ Μπαζούμ, με τον οποίο έχει συνομιλήσει τηλεφωνικά πάνω από δέκα φορές αφότου έγινε το στρατιωτικό πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου.
«Ανησυχούμε για αυτόν και την οικογένειά του, για την ασφάλειά του και για την υγεία του», δήλωσε ο αμερικανός ΥΠΕΞ.
«Είπαμε στους στρατιωτικούς ηγέτες [σ.σ. τους πραξικοπηματίες] πως τους καθιστούμε υπεύθυνους για την ασφάλειά του και για την υγεία του», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός του κ. Μπαζούμ, ο Ουχουμουντού Μααμαντού, δήλωνε προ ημερών πως ο ανατραπείς πρόεδρος παραμένει κρατούμενος μαζί με τη γυναίκα του και τον γιο του, χωρίς ρεύμα και χωρίς τρεχούμενο νερό.
(AΠΕ-ΜΠΕ)