Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
13.10.2024

Ο πρόεδρος της Κίνας καλεί τη Ρωσία και άλλες χώρες να εργαστούν για την αποτροπή «χρωματιστών επαναστάσεων»

Ο Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε στη Σαμαρκάνδη με ξένους ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί.
Ο πρόεδρος της Κίνας καλεί τη Ρωσία και άλλες χώρες να εργαστούν για την αποτροπή «χρωματιστών επαναστάσεων»

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κάλεσε τη Ρωσία και τα άλλα μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης να υποστηρίξουν το ένα το άλλο στην πρόληψη της υποκίνησης από ξένες δυνάμεις «χρωματιστών επαναστάσεων» –  εξεγέρσεων υποκινούμενων από τη Δύση που έχουν συγκλονίσει πρώην κομμουνιστικά κράτη – στις χώρες τους.

Στην ομιλία του στην σύνοδο κορυφής του Οργανισμού αυτού, στην Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, που αποτελεί έναν συνασπισμό ασφαλείας του οποίου ηγούνται η Κίνα και η Ρωσία, ο Σι σημείωσε ότι οι χώρες μέλη θα πρέπει να υποστηρίζουν τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η καθεμία για να διαφυλάξει τα συμφέροντά της για την ασφάλεια και την ανάπτυξη.

Ο Σι δεν ανέφερε την Ουκρανία, στην οποία εισέβαλε η Ρωσία τον Φεβρουάριο για μια, όπως την αποκαλεί ο Ρώσος πρόεδρος “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” για την προστασία των Ρωσόφωνων από “γενοκτονία” από την κυβέρνηση της Ουκρανίας, έναν ισχυρισμό που απορρίπτει η Ουκρανία.

Επίσης σημείωσε ότι η Κίνα θα εκπαιδεύσει 2.000 μέλη προσωπικού δυνάμεων επιβολής του νόμου από χώρες μέλη τα ερχόμενα πέντε χρόνια και θα δημιουργήσει βάση εκπαίδευσης που θα επικεντρώνεται στο έργο κατά της τρομοκρατίας.

Ο Σι προσκάλεσε τις χώρες μέλη να συμμετάσχουν στην Πρωτοβουλία Παγκόσμιας Ασφάλειας της Κίνας, ένα σχέδιο που πρότεινε τον Απρίλιο, που διέπεται από την ιδέα ότι καμία χώρα δεν θα πρέπει να ενισχύει τη δική της ασφάλεια σε βάρος των άλλων.

Η Κίνα θα παράσχει επείγουσα βοήθεια σε σιτηρά και άλλα αγαθά ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου γουάν (άνω των 214 εκατομμυρίων ευρώ) στις αναπτυσσόμενες χώρες, πρόσθεσε επίσης ο Κινέζος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι η κινεζική οικονομία είναι ανθεκτική και “γεμάτη προοπτική”.

EPA/SERGEI BOBYLEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Ο Σι Τζινπίνγκ ζητεί από τον Ερντογάν «να ενισχυθεί η πολιτική εμπιστοσύνη»

Ο Kινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε σήμερα με τον Tούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της περιφερειακής συνόδου κορυφής που διεξάγεται στο Ουζμπεκιστάν, και ζήτησε «να ενισχυθεί η αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη» μεταξύ του Πεκίνου και της Άγκυρας, σύμφωνα με τον κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό CCTV.

Οι συνομιλίες διεξήχθησαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (OCS, ΟΣΣ), στην οποία παίρνουν μέρος ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, και η οποία διεξάγεται στη Σαμαρκάνδη.

«Τα δύο μέρη οφείλουν να ενισχύσουν την αμοβαία πολιτική εμπιστοσύνη, να σέβονται ειλικρινώς τα θεμελιώδη συμφέροντα του άλλου και να ενισχύσουν τα πολιτικά θεμέλια των σινοτουρκικών σχέσεων στρατηγικής συνεργασίας», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ, τον οποίο επικαλείται ο CCTV.

«Οφείλουμε να επικεντρωθούμε στη συνεργασία για την ανάπτυξη και να επωφεληθούμε πλήρως από τους ρόλους και τα πλεονεκτήματα των διαφόρων μηχανισμών συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας», υπογράμμισε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα κατά το παρελθόν επισημάνει στο Πεκίνο το ενδιαφέρον του για την ευημερία των Ουιγούρων, μιας μουσουλμανικής και τουρκόφωνης κινεζικής μειονότητας, τα περισσότερα μέλη της οποίας κατοικούν στη Σιντζιάνγκ (βορειοδυτική Κίνα).

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων κατηγορούν τις κινεζικές αρχές ότι καταπιέζουν αυτό τον πληθυσμό, έπειτα από ένα κύμα αιματηρών επιθέσεων που προκάλεσε την έναρξη μιας αυστηρής εκστρατείας η οποία διεξάγεται στο όνομα της αντιτρομοκρατίας.

Στην κινεζική ανακοίνωση δεν γίνεται καμιά αναφορά στη Σιντζιάνγκ ούτε στους Ουιγούρους.

Η Τουρκία δεν είναι παρά «εταίρος διαλόγου» του ΟΣΣ, στον οποία συμμετέχουν η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, το Πακιστάν και τέσσερις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν και Ταζικιστάν).

Ο ΟΣΣ δημιουργήθηκε το 2001 ως εργαλείο πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας, καθώς και συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, ανταγωνιστικό των δυτικών οργανισμών.

Η Τουρκία, όπως και η Κίνα, είχαν κατηγορηθεί στα τέλη Αυγούστου από το γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι έχουν «μια ατζέντα νεοαποικιοκρατικής και ιμπεριαλιστικής επιρροής» στην Αφρική. Η Άγκυρα είχε καταγγείλει τα σχόλια αυτά ως «απαράδεκτα» και «άστοχα».

Ο Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε στη Σαμαρκάνδη με ξένους ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί.

Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του κινέζου ηγέτη στο εξωτερικό από τον Ιανουάριο 2020, στις αρχές της πανδημίας της Covid-19.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.