Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
30.06.2024

Ο Ερντογάν ζήτησε στον ΟΗΕ «αναγνώριση» της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου»

Αναγνώριση των κατεχόμενων στην Κύπρο ζήτησε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς όπως είπε η λύση της Ομοσπονδίας δεν έχει μέλλον.
Ο Ερντογάν ζήτησε στον ΟΗΕ «αναγνώριση» της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου»

Στην ομιλία του στη ΓΣ του ΟΗΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε χθες (19/9) τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» καθώς και να εγκαθιδρυθούν διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις, όπως αναφέρει ανάρτηση του Anadolu.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι η Ανατολική Μεσόγειος θα γίνει «μια κυρίαρχη περιοχή ειρήνης και σταθερότητας μόνο αν τα δικαιώματα και το δίκαιο όλων των μερών γίνουν σεβαστά». Γι’ αυτό, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» και να αναπτύξει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με αυτήν».

Σημειώνεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος συναντάται σήμερα στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 18:00 ώρα Ελλάδας. Στόχος της συνάντησης σύμφωνα με την ΕΡΤ είναι να δοθεί ένα θετικό μήνυμα από τους δύο ηγέτες ώστε να συνεχιστεί η περίοδος μη έντασης στις διμερείς σχέσεις, καθώς και να δοθεί η εξουσιοδότηση για τις πολιτικές διαβουλεύσεις που θα διερευνήσουν το κατά πόσο μπορεί να υπάρχει σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών για το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Απάντηση Γεραπετρίτη σε Ερντογάν: Λύση ενιαίου κράτους στην Κύπρο

Μήνυμα έστειλε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, προς την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ζήτησε από το βήμα του ΟΗΕ αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», απορρίπτοντας τη λύση των δυο κρατών.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε εκδήλωση ελληνοαμερικανικών οργανώσεων στη Νέα Υόρκη, σημείωσε ότι «θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής σε σχέση με την Κύπρο, η οποία είναι κορυφαία μας προτεραιότητα σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας. Είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι με την Κυπριακή κυβέρνηση όσον αφορά την προώθηση της ιδέας μιας ενωμένης Κύπρου στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Στηρίζουμε αναφανδόν τη λύση ενός ενιαίου κράτους που θα βασίζεται σε μια Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Σχέδια για λύση δύο κρατών είναι εκτός συζήτησης».

Νωρίτερα ο Έλληνας Υπουργός έκανε δηλώσεις στην ΕΡΤ λέγοντας ότι «η ελληνική αντιπροσωπεία προσήλθε στην 78η Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για μια σειρά από σημαντικές επαφές, καθώς και για να εκπροσωπήσει την ελληνική διπλωματία και τα εθνικά μας συμφέροντα στο υψηλότερο διεθνές επίπεδο.

Με την ευκαιρία αυτή, και πριν από οτιδήποτε άλλο, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη και οδύνη για το συμβάν της Λιβύης, για το γεγονός ότι πέντε Έλληνες έχασαν τη ζωή τους σε μια ανθρωπιστική αποστολή, στην προσπάθεια τους να σώσουν άλλες ζωές. Αυτό το κάνει ακόμα πιο επώδυνο. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους τους.

Την εβδομάδα που θα βρισκόμαστε εδώ στη Γενική Συνέλευση, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε μια σειρά από αντιπροσωπείες κρίσιμων για την ελληνική διπλωματία κρατών-μελών, με σημαντική διεθνή θέση.

Μεταξύ αυτών, είδα και σήμερα το πρωί, τον Τούρκο ομόλογό μου, τον Υπουργό Εξωτερικών, για την προετοιμασία της ημερήσιας διάταξης και των χρονοδιαγραμμάτων της αυριανής συνάντησης των δύο ηγετών, εδώ, στη Νέα Υόρκη.

Είχα την ευκαιρία, επίσης, μόλις, να ολοκληρώσω την Τριμερή μας Συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών του Ισραήλ και της Κύπρου. Μια συνεργασία, την οποία η ελληνική διπλωματία θεωρεί πάρα πολύ σημαντική.

Όχι μόνο διότι βρισκόμαστε μαζί με χώρες με τις οποίες έχουμε μια συναντίληψη των διεθνών πραγμάτων και κοινά συμφέροντα τα οποία μας συνδέουν, αλλά και επειδή θεωρούμε ότι στον μεταβαλλόμενο κόσμο είναι πάρα πολύ σημαντικό να εδραιώσουμε περιφερειακές συμμαχίες, οι οποίες έχουν ιδιαίτερη υπεραξία σε τομείς όπως είναι η ενέργεια, η προστασία του περιβάλλοντος, η πολιτική προστασία, αλλά και άλλοι τομείς, οικονομικοί, όπως είναι ο τουρισμός.

Θέλω να τονίσω, για μια ακόμη φορά, ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική θα είναι παρούσα, ενεργή, πολυμερής. Προωθεί τα ελληνικά συμφέροντα στο εξωτερικό. Και σε κάθε περίπτωση, θα βρίσκεται πάντοτε παρούσα σε διεθνείς οργανισμούς και fora για την προάσπιση των ελληνικών θέσεων».

Ο οδικός χάρτης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Η αμοιβαία βούληση για ηρεμία στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και κατ’ επέκταση η προοπτική συνέχειας και συνέπειας στην κατεύθυνση της βελτίωσής τους αναμένει η Αθήνα να επιβεβαιωθεί στην αποψινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της τουρκικής πλευράς είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στο Turkey‘s House, κοντά στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στο Μανχάταν.

Όπως τονίζουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση έρχεται σε συνέχεια της πρώτης, που είχαν οι δύο ηγέτες μετά την επανεκλογή τους τον περασμένο Ιούλιο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ενώ λαμβάνει χώρα λίγες ημέρες μετά το ραντεβού των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν στην ‘Αγκυρα, όπου ορίστηκε ο οδικός χάρτης των επόμενων επαφών των δύο χωρών στο πλαίσιο των τριών αξόνων που είχαν συμφωνηθεί στο Βίλνιους, ήτοι τον πολιτικό διάλογο, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη θετική ατζέντα, σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι επενδύσεις, η γεωργία, το εμπόριο, η ναυτιλία, η κλιματική κρίση.

Επιπλέον, τα ίδια πρόσωπα προϊδεάζουν ότι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, που, όπως συμφωνήθηκε κατά την τελευταία συνάντησή τους επί Λιθουανικού εδάφους, θα συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη πριν από το τέλος του έτους. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποδίδουν μεγάλη σημασία στην αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα, καθώς και στην τακτική επαφή που έχουν πλέον οι δύο υπουργοί Εξωτερικών.

Όπως το θέτουν τα ίδια πρόσωπα το «να μπορούμε να συνομιλούμε με την Τουρκία, να μπορούμε να δεχόμαστε ότι τα ζητήματά μας θα μπορούν να επιλύονται μόνο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας και όταν διαφωνούμε να μην οδηγούμε τα πράγματα στα άκρα και να μην έχουμε εντάσεις, όπως αυτές που είχαμε στο πρόσφατο παρελθόν με υπαιτιότητα της Τουρκίας» αποτελεί πάγια επιδίωξη της Αθήνας.

Κυβερνητικές πηγές επαναβεβαιώνουν σε κάθε περίπτωση πως ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία, την εθνική ακεραιότητα της χώρας, είναι ζητήματα τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από την ελληνική πλευρά, είναι εκτός της συζήτησης την οποία κάνουμε με την Τουρκία.

Το Μεσανατολικό και η εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ κυριάρχησαν στις συνομιλίες Ερντογάν-Νετανιάχου

Στο περιθώριο των εργασιών της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκαν, χθες Τρίτη, για πρώτη φορά και συζήτησαν για το Μεσανατολικό και την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ χρονολογείται από το 2010, όταν η Άγκυρα απέλασε τον ισραηλινό πρεσβευτή μετά την πολύνεκρη επίθεση ισραηλινών κομάντος σε τουρκικό πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Οι διπλωματικές σχέσεις αποκαταστάθηκαν το 2016, αλλά δύο χρόνια αργότερα ακολούθησε νέα ρήξη λόγω των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα που στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 50 Παλαιστίνιους.

Έπειτα από χρόνια κρίσης, οι διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας και του Ισραήλ προοδευτικά αναθερμάνθηκαν τον τελευταίο χρόνο, με επισκέψεις υψηλού επιπέδου, ιδίως αυτήν του ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτσογκ στην Άγκυρα τον Μάρτιο του 2022.

Ερντογάν και Νετανιάχου συζήτησαν θέματα πολιτικού, οικονομικού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με την ενημέρωση της τουρκικής προεδρίας σχετικά με τη συνάντηση των δύο ηγετών. Ο τούρκος πρόεδρος είπε στον ισραηλινό πρωθυπουργό πως οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν στους τομείς της ενέργειας, της τεχνολογίας, της καινοτομίας, της τεχνητής νοημοσύνης και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προοπτικές για ενεργειακή συνεργασία, κυρίως σε τομείς όπως η έρευνα και η εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση.

Από το 2020, η Τουρκία επιδιώκει μια ριζική αναθεώρηση του περιφερειακού status quo, επιχειρώντας διπλωματικά ανοίγματα σε Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισραήλ και Σαουδική Αραβία.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.