Νετανιάχου: Το κατεχόμενο και προσαρτημένο Γκολάν θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του Ισραήλ «για την αιωνιότητα»
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες Δευτέρα πως το κατεχόμενο και προσαρτημένο στο Ισραήλ τμήμα του συριακού υψιπέδου του Γκολάν θα συνεχίσει να ανήκει στη χώρα του «για την αιωνιότητα», την επομένη της πτώσης του Σύριου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Σήμερα, όλος ο κόσμος κατανοεί την κεφαλαιώδη σημασία της παρουσίας μας πάνω στο Γκολάν κι όχι στους πρόποδες του Γκολάν», είπε ο κ. Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Ιερουσαλήμ.
Το Γκολάν, το οποίο επιβλέπει τους λόφους της Γαλιλαίας και τη λίμνη της Τιβεριάδας στο βόρειο Ισραήλ, «θα παραμείνει μέρος του κράτους του Ισραήλ για την αιωνιότητα», διατράνωσε ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης.
Ο στρατός του Ισραήλ κυρίευσε μέρος του υψιπέδου αυτού της Συρίας το 1967 κι απώθησε συριακή επίθεση με σκοπό να ανακαταληφθούν τα χαμένα εδάφη κατά τη διάρκεια του ισραηλινοαραβικού πολέμου του 1973. Το Ισραήλ προσάρτησε το Γκολάν το 1981.
«Ο έλεγχός μας στο υψίπεδο του Γκολάν εγγυάται την ασφάλειά μας, εγγυάται την εθνική κυριαρχία μας», επέμεινε ο κ. Νετανιάχου απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.
«Θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο μου, τον εκλεγμένο πρόεδρο (των ΗΠΑ) Ντόναλντ Τραμπ, διότι ανταποκρινόμενος σε αίτημά μου αναγνώρισε την εθνική κυριαρχία του Ισραήλ στο υψίπεδο του Γκολάν το 2019», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στην απόφαση που είχε λάβει ο κ. Τραμπ κατά την πρώτη θητεία του (2017-2021). Η απόφαση αυτή αντίκειται προς σειρά αποφάσεων του ΟΗΕ, κατά τον οποίο η περιοχή αυτή παραμένει κατεχόμενη και η προσάρτησή της στο Ισραήλ παράνομη, δυνάμει του διεθνούς δικαίου.
Την Κυριακή, ο κ. Νετανιάχου ανακοίνωσε πως διέταξε τον στρατό του να «πάρει τον έλεγχο» ουδέτερης ζώνης στα όρια του τμήματος του κατεχόμενου και προσαρτημένου στο Ισραήλ τμήματος του Γκολάν.
Η ανάπτυξη ισραηλινών στρατευμάτων στην ουδέτερη ζώνη του Γκολάν συνιστά «παραβίαση» της συμφωνίας του 1974, υπογραμμίζει ο ΟΗΕ
Η ανάπτυξη ισραηλινών στρατευμάτων στην ουδέτερη ζώνη του Γκολάν, δίπλα στο τμήμα του συριακού υψιπέδου που έχει καταλάβει και προσαρτήσει το Ισραήλ, συνιστά «παραβίαση» της συμφωνίας εκεχειρίας του 1974, δήλωσε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε την Κυριακή ότι έδωσε εντολή στον στρατό «να πάρει τον έλεγχο» της ουδέτερης ζώνης μετά την ανατροπή του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας. Για «περιορισμένης έκτασης» επιχείρηση και «προσωρινό μέτρο», έκανε λόγο ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, ο Νετανιάχου διεμήνυσε ότι το τμήμα του συριακού Γκολάν που κατέλαβε και προσάρτησε το Ισραήλ ανήκει «για πάντα» στη χώρα του, μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία. Αφού ευχαρίστησε τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναγνώρισε την προσάρτηση κατά την προηγούμενη θητεία του στον Λευκό Οίκο (2017-2021), ο Νετανιάχου είπε ότι «το Γκολάν θα είναι για πάντα τμήμα του κράτους του Ισραήλ».
Η Δύναμη του ΟΗΕ για την Επόπτευση της Απεμπλοκής (UNDOF) είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν εισέλθει στην οριοθετημένη (ουδέτερη) ζώνη (…) και έχουν αναπτυχθεί σε τουλάχιστον τρεις τοποθεσίες», ανέφερε σήμερα ο Ντουζαρίκ. Η UNDOF έχει ενημερώσει το Ισραήλ ότι αυτές οι ενέργειες συνιστούν παραβίαση της συμφωνίας απεμπλοκής του 1974», συμπλήρωσε.
«Δεν πρέπει να υπάρχουν ένοπλες δυνάμεις ή στρατιωτική δραστηριότητα εντός της ουδέτερης ζώνης. Το Ισραήλ και η Συρία πρέπει να εξακολουθήσουν να εφαρμόζουν τους όρους της συμφωνίας του 1974 και να διαφυλάξουν την σταθερότητα στο Γκολάν», υπογράμμισε.
Το Ισραήλ κατέλαβε τμήμα των υψιπέδων του Γκολάν από τη Συρία κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967. Η αποστρατιωτικοποιημένη, ελεγχόμενη από τον ΟΗΕ, ζώνη ασφαλείας δημιουργήθηκε στο πλαίσιο συμφωνίας για την απεμπλοκή ισραηλινών και συριακών ενόπλων δυνάμεων το 1974, μετά τον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ (1973). Το Ισραήλ προσάρτησε το 1981 το κατεχόμενο τμήμα του συριακού Γκολάν.
Συρία: Το Ισραήλ βομβαρδίζει αεροπορικές βάσεις, καταστρέφοντας δεκάδες αεροσκάφη και ελικόπτερα
Ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν χθες τουλάχιστον τρεις αεροπορικές βάσεις στη Συρία, καταστρέφοντας δεκάδες αεροσκάφη και ελικόπτερα, στο σφοδρότερο κύμα επιθέσεων που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ κατά τέτοιων στόχων μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο δύο πηγές από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας.
Ειδικότερα, οι πηγές του Reuters αναφέρουν ότι επλήγησαν η αεροπορική βάση Καμισλί στη βορειοανατολική Συρία, η βάση Χιμ Σίνσαρ στην επαρχία Χομς και το αεροδρόμιο Άκραμπα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Δαμασκού.
Στο στόχαστρο των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών βρέθηκαν επίσης το Συριακό Κέντρο Επιστημονικών Μελετών και Ερευνών, στο βόρειο τμήμα της Δαμασκού, καθώς και εγκαταστάσεις ηλεκτρονικού πολέμου κοντά στο προάστιο Σαγίντα Ζέιναμπ της συριακής πρωτεύουσας.
Πάνω από 300 βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Συρία μετά την πτώση του Άσαντ
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν πάνω από 300 αεροπορικά πλήγματα στη Συρία μετά την κατάληψη της Δαμασκού από αντικαθεστωτικούς και την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ανέφερε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Βρετανία, που βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία, αναφέρθηκε σε «σχεδόν 310 πλήγματα» που διεξήγαγε κατ’ αυτήν η «ισραηλινή πολεμική αεροπορία» από προχθές Κυριακή το πρωί.
Νωρίτερα, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσαν πως άκουσαν ισχυρές εκρήξεις στη Δαμασκό.