Νέες διαδηλώσεις στο Περού, με αίτημα την παραίτηση της «μαριονέτας» Μπολουάρτε
Εκατοντάδες Περουβιανοί αναχωρούσαν χθες Δευτέρα από περιοχές των Άνδεων στον νότο προς την πρωτεύουσα Λίμα, όπου αναμένεται να ξαναρχίσουν μαζικές κινητοποιήσεις με κεντρικό αίτημα να παραιτηθεί η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε, στην καταστολή των οποίων έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 48 άνθρωποι.
Κάτοικοι της πόλης Χούλι, στην περιφέρεια Πούνο, 1.400 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας του Περού, συγκεντρώθηκαν για να πουν στο επανιδείν σε περίπου 140 δικούς τους που επιβιβάστηκαν σε δυο λεωφορεία για τη Λίμα.
Οι διαδηλωτές, οι περισσότεροι άνδρες, αναχώρησαν επευφημούμενοι από κατοίκους.
«Για ακόμη μια φορά, το ταξίδι που προγραμματίσαμε έχει σκοπό να είμαστε παρόντες στους ειρηνικούς αγώνες στη Λίμα», δήλωσε ο 55χρονος Εμίλιο, εργάτης.
Βορειότερα, 250 κάτοικοι της πόλης Γιάβε αναχωρούσαν επίσης για τη Λίμα· παρόμοιες οχηματοπομπές αναχώρησαν από άλλες τουλάχιστον τέσσερις πόλεις της περιοχής.
Πρόκειται για τα πρώτα οργανωμένα ταξίδια από τα μέσα Ιανουαρίου, όταν χιλιάδες Περουβιανοί από φτωχές περιοχές των Άνδεων συνέκλιναν στη Λίμα για να απαιτήσουν να παραιτηθεί η πρόεδρος Μπολουάρτε, να διαλυθεί το Κογκρέσο, να προκηρυχθούν άμεσα προεδρικές και βουλευτικές εκλογές και να καταρτιστεί νέο Σύνταγμα.
Στη Χουλιάκα, τη μεγαλύτερη πόλη αυτής της περιοχής των Άνδεων, στα επεισόδια που ξέσπασαν την 9η Ιανουαρίου σκοτώθηκαν 18 πολίτες.
Η εισαγγελία του Περού έχει ανακοινώσει πως διενεργεί έρευνα για τον τρόπο που ενήργησαν οι δυνάμεις ασφαλείας εκείνη την ημέρα αιματοχυσίας.
Εξάλλου ο υπουργός Άμυνας δήλωσε χθες Δευτέρα σε περουβιανό ραδιοφωνικό σταθμό πως διενεργείται έρευνα της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων της αστυνομίας για το πώς αντιμετώπισαν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις.
Το Περού παραμένει βυθισμένο στη σοβαρή πολιτική και κοινωνική κρίση έναυσμα της οποίας ήταν η παύση, η σύλληψη και η φυλάκιση του αριστερού πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο την 7η Δεκεμβρίου, όταν τον διαδέχθηκε η ως τότε αντιπρόεδρός του Ντίνα Μπολουάρτε.
«Μαριονέτα»
Στο μεταξύ, η διπλωματική κρίση ανάμεσα στο Περού και στο Μεξικό φάνηκε να κλιμακώνεται χθες Δευτέρα, με τον μεξικανό πρόεδρο να αποκαλεί την περουβιανή ομόλογό του «μαριονέτα» των ολιγαρχών, μερικά εικοσιτετράωρα μετά την απόφαση της κυρίας Μπολουάρτε —την Παρασκευή— να ανακαλέσει «οριστικά» τον πρεσβευτή της χώρας της από τη μεξικανική πρωτεύουσα και να υποβαθμίσει τις διμερείς σχέσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αφού κατήγγειλε τις «απαράδεκτες» επεμβάσεις του μεξικανού προέδρου στις περουβιανές εσωτερικές υποθέσεις.
Το Σάββατο, το μεξικανικό ΥΠΕΞ εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση της περουβιανής προέδρου να υποβαθμίσει τις διμερείς σχέσεις σε επίπεδο επιτετραμμένων, εκφράζοντας την πρόθεση να κρατήσει τους δικούς του διπλωμάτες στα πόστα τους.
Στα τέλη Δεκεμβρίου η κυβέρνηση της κυρίας Μπολουάρτε προχωρούσε στην απέλαση του μεξικανού πρεσβευτή στη Λίμα ανακηρύσσοντάς τον persona non grata, αφού το Μεξικό έδωσε πολιτικό άσυλο στη σύζυγο του πρώην προέδρου Καστίγιο και στα δυο παιδιά τους.
Χθες Δευτέρα ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ επανήλθε, σχολιάζοντας τα γεγονότα στο Περού: χαρακτήρισε «φάρσα» την παύση του κ. Καστίγιο από την προεδρία, «μεγάλη αδικία», με σκοπό η οικονομική «ολιγαρχία» να συνεχίσει να «λεηλατεί τους φυσικούς πόρους» του κράτους των Άνδεων.
Την περασμένη εβδομάδα η κυρία Μπολουάρτε κατήγγειλε πως ο μεξικανός ομόλογός της υποστηρίζει την απόπειρα του κ. Καστίγιο να προχωρήσει σε «πραξικόπημα».
«Με τις δηλώσεις του, ο κ. Λόπες παραβιάζει την αρχή του διεθνούς δικαίου για τη μη επέμβαση στις (περουβιανές) εσωτερικές υποθέσεις, καθώς και (τις αρχές) εκείνες που αφορούν την υπεράσπιση και την προώθηση της δημοκρατίας», είπε η πρόεδρος του Περού κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού της διαγγέλματος.
Οι ολιγάρχες στο Περού, αντέταξε χθες ο κ. Λόπες Ομπραδόρ, «χρειάζονταν μια μαριονέτα, κάποιο δικό τους πρόσωπο να κυβερνά».
(AΠΕ-ΜΠΕ)