Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
25.12.2024

Κρεμλίνο: Η Μόσχα βρίσκεται και επίσημα σε «κατάσταση πολέμου» εξαιτίας της παρέμβασης της Δύσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την επιβολή απαγορευτικών τελωνειακών δασμών στις εισαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.
Κρεμλίνο: Η Μόσχα βρίσκεται και επίσημα σε «κατάσταση πολέμου» εξαιτίας της παρέμβασης της Δύσης

Η Ρωσία παραδέχεται ότι βρίσκεται «σε κατάσταση πολέμου», δια στόματος του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, αφού η Μόσχα επέμεινε να παρουσιάζει την επίθεση κατά της Ουκρανίας ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» απορρίπτοντας την λέξη «πόλεμος».

Επιπλέον το Κρεμλίνο επιρρίπτει την ευθύνη για την «κατάσταση πολέμου» στην «επέμβαση της Δύσης στο πλευρό της Ουκρανίας».

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου. Ναι, αυτό ξεκίνησε ως ειδική στρατιωτική επιχείρηση, αλλά από την στιγμή που σχηματίσθηκε αυτή η συμμορία, όταν η συλλογική Δύση επενέβη σε όλο αυτό στο πλευρό της Ουκρανίας, για μας, έγινε πόλεμος. Είμαι πεπεισμένος και όλοι πρέπει να το αντιληφθούν για να κινητοποιηθούν ατομικά», δηλώνει ο Πεσκόφ σε συνέντευξή του στο Argoumenty I Fakty.

Η Μόσχα οφείλει «να απελευθερώσει πλήρως» τις «νέες περιοχές» για να εγγυηθεί την ασφάλεια των ανθρώπων εκεί, δηλώνει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στην συνέντευξη αναφερόμενος στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, και της νότιας Ουκρανίας Ζαπορίζια και Χερσώνα, τις οποίες μερικώς κατέλαβε μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, κηρύσσοντας στην συνέχεια την προσάρτησή τους.

Η προσάρτηση αποτελεί παράνομη αρπαγή εδαφών και η Ουκρανία δεν θα σταματήσει μέχρι την εκδίωξη όλων των ρωσικών δυνάμεων από τα εδάφη αυτά, απαντά το Κίεβο.

«De jure, πρόκειται για μία ειδική στρατιωτική επιχείρηση, αλλά, de facto, εξελίχθηκε σε πόλεμο», διευκρίνισε σήμερα ο Πεσκόφ κατά την διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Κρεμλίνο.

Εδώ και δύο χρόνια το Κρεμλίνο καταδιώκει όσους χρησιμοποιούν τον όρο «πόλεμος», αντί του ευφημισμού «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Ανθρωποι στην Ρωσία έχουν καταδικαστεί σε καταβολή προστίμων ή σε ποινές φυλάκισης για τον λόγο αυτόν.

Οσοι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν χρησιμοποιήσει τα δύο τελευταία χρόνια τον όρο «πόλεμος» σε δημόσιες δηλώσεις, το έχουν κάνει αναφερόμενοι στον πόλεμο που κατά την αντίληψή τους διεξάγει η Δύση κατά της Ρωσίας μέσω της Ουκρανίας και όχι αναφερόμενοι στην ίδια ρωσική εισβολή και επίθεση.

Σήμερα, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο Πεσκόφ ερωτήθηκε τι θα γίνει με όσους έχουν καταδικασθεί επειδή χρησιμοποίησαν την λέξη «πόλεμος».

Και ο Πεσκόφ απάντησε ότι η λέξη πόλεμος δεν μπορεί να επιτραπεί να χρησιμοποιείται σε επικριτικό πλαίσιο.

«Η λέξη “πόλεμος” χρησιμοποιείται σε διαφορετικά πλαίσια. Συγκρίνετε το δικό μου πλαίσιο με το πλαίσιο των περιπτώσεων των ανθρώπων που καταδικάσθηκαν στις οποίες αναφέρεστε», είπε.

Στο Telegram, η Ρωσίδα αναλύτρια Τατιάνα Στανόβαϊα θεωρεί ότι η επίσημη χρησιμοποίηση του όρου από το Κρεμλίνο σημαίνει για την ρωσική ελίτ και τον πληθυσμό την διάσχιση ενός «ψυχολογικού συνόρου».

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ψηφοφορίας για την ανανέωση της προεδρικής του θητείας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποσχέθηκε ότι θα οδηγήσει την χώρα του στην νίκη κατά του Κιέβου και της Δύσης σε μία σύγκρουση για την οποία θεωρεί ότι είναι υπαρξιακής σημασίας.

«Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα υποφέρουν»

Το Κρεμλίνο κατήγγειλε τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης να χρησιμοποιήσει τις αποδόσεις των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας και να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές ρωσικών σιτηρών για να στερήσει από την Μόσχα πόρους που χρηματοδοτούν τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.

«Αν οι αποφάσεις (για τα περιουσιακά στοιχεία) υλοποιηθούν, θα έχουν σοβαρές συνέπειες γι’ αυτούς που τις έλαβαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προειδοποιώντας επίσης ότι «οι ευρωπαίοι καταναλωτές θα υποφέρουν», αν η Ευρωπαϊκή Ενωση φορολογήσει τα ρωσικά αγροτικά προϊόντα που εξαιρούνται από την επιβολή δασμών.

Οι νομικές υπηρεσίες των δυτικών τραπεζών αντιλαμβάνονται τις «καταστροφικές συνέπειες» που θα ακολουθήσουν, αν η Ευρωπαϊκή Ενωση υλοποιήσει τα σχέδια κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, δήλωσε ο Πεσκόφ.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο επιβολής δασμών στα ρωσικά σιτηρά, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Ρωσία διαθέτει πολλές εναλλακτικές αγορές για τις εξαγωγές της και ότι θα χρειασθεί εργασία ειδικών για να προσδιορισθεί αν θα είναι η Ρωσία ή η Ευρωπαϊκή Ενωση αυτή που θα υποφέρει από την επιβολή επιπλέον περιορισμών.

Σχολιάζοντας πληροφορία που δημοσιεύθηκε στους Financial Times, σύμφωνα με την οποία η Ουάσινγκτον ζήτησε από την Ουκρανία να σταματήσει να πλήττει ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι θα ήταν προτιμότερο να ζητηθεί από το Κίεβο να σταματήσει να πλήττει κατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, η Ουάσινγκτον ζήτησε από το Κίεβο να σταματήσει τα πλήγματα κατά ρωσικών ενεργειακών υποδομών, προειδοποιώντας ότι οι επιθέσεις των drone κινδυνεύουν να προκαλέσουν ρωσική απάντηση και αύξηση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου.

Ο Πεσκόφ σχολίασε σήμερα ότι αυτό είναι πρόβλημα για τις ΗΠΑ. «Θα προτιμούσαμε οι Ηνωμένες Πολιτείες να καλέσουν το Κίεβο να εγκαταλείψει την ουσιαστική και πάνω απ’ όλα τρομοκρατική του δραστηριότητα κατά μη στρατιωτικών στόχων και κατοικιών».

Ο Πεσκόφ αναφερόταν μάλλον στις ουκρανικές επιθέσεις στην περιοχή του Μπέλγκοροντ, όπου σύμφωνα με επίσημες πηγές, 26 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις 15 Φεβρουαρίου.

Αντίθετα, οι ίδιες οι επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν σκοτώσει χιλιάδες αμάχους μετά την εισβολή της Μόσχας τον Φεβρουάριο 2022.

ΕΕ: Eπιβολή απαγορευτικών τελωνειακών δασμών στις εισαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα την επιβολή απαγορευτικών τελωνειακών δασμών στις εισαγωγές στην ΕΕ σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Η επιβολή τελωνειακών δασμών αφορούν δημητριακά, ελαιούχους σπόρους και παράγωγα προϊόντα σιτηρών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού, του καλαμποκιού και του ηλιέλαιου.

«Αυτό το μέτρο δεν θα επηρεάσει τη διαμετακόμιση ρωσικών και λευκορωσικών προϊόντων σιτηρών σε τρίτες χώρες», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βλάντις Ντομπρόβσκις.

Η απόφαση αυτή ελήφθη για να αποτρέψει τη Ρωσία από το να χρησιμοποιεί τα έσοδα από τις εξαγωγές στην ΕΕ – τόσο των ρωσικών όσο και των παράνομα οικειοποιημένων ουκρανικών προϊόντων σιτηρών – για να χρηματοδοτήσει τον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Καθώς η Ρωσία εξήγαγε στην ΕΕ τέτοια προϊόντα αξίας περίπου 1,3 δισεκατομμυρίου ευρώ το 2023, αυτοί οι δασμοί της ΕΕ θα κόψουν μια άλλη σημαντική πηγή κέρδους για τη ρωσική οικονομία και, κατ’ επέκταση, τη ρωσική πολεμική μηχανή.

Με τη συμπερίληψη της Λευκορωσίας στο μέτρο αυτό, η ΕΕ θα εμποδίσει τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τη Λευκορωσία για να παρακάμψει τους νέους δασμούς και να διοχετεύσει τα προϊόντα της στην αγορά της ΕΕ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Προτείνουμε την επιβολή δασμών σε αυτές τις ρωσικές εισαγωγές για να μετριαστεί ο αυξανόμενος κίνδυνος για τις αγορές μας και τους αγρότες μας. Θα μειώσουν την ικανότητα της Ρωσίας να εκμεταλλευτεί την ΕΕ προς όφελος της πολεμικής της μηχανής Και διατηρούμε τη δέσμευσή μας για τη διατήρηση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας, ειδικά για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Επιτυγχάνουμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της στήριξης της οικονομίας μας και των αγροτικών κοινοτήτων. Ταυτόχρονα, διατηρούμε την αδιάκοπη υποστήριξή μας προς την Ουκρανία».

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ντομπρόβσκις δήλωσε: «Η σημερινή πρόταση είναι ένα απαραίτητο βήμα: τα ρωσικά και τα λευκορωσικά σιτηρά και προϊόντα που σχετίζονται με σιτηρά μπόρεσαν μέχρι τώρα να εισέλθουν στην αγορά της ΕΕ με χαμηλούς ή καθόλου δασμούς και είδαμε αυτές τις εισαγωγές να αυξάνονται σημαντικά το 2023. Οι προτεινόμενοι απαγορευτικοί δασμοί θα κάνουν τις εισαγωγές αυτών των προϊόντων να είναι εμπορικά μη βιώσιμες, αποτρέποντας επίσης πιθανές μελλοντικές αυξήσεις που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την αγορά τροφίμων της ΕΕ. Θα βοηθήσει επίσης να σταματήσει η ρωσική πρακτική της παράνομης εξαγωγής κλεμμένων ουκρανικών σιτηρών στην ΕΕ.»

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.