Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
24.12.2024

Κίνα: Επιχειρηματίες από τις ΗΠΑ υποδέχεται στο Πεκίνο ο Σι Τζινπίνγκ

Ο πρόεδρος της Κίνας προειδοποιεί για πιθανή τεχνολογική «αντιπαράθεση» στις συνομιλίες με τον Ολλανδό πρωθυπουργό.
Κίνα: Επιχειρηματίες από τις ΗΠΑ υποδέχεται στο Πεκίνο ο Σι Τζινπίνγκ

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποδέχθηκε σήμερα στο Πεκίνο αντιπροσώπους του κόσμου των επιχειρήσεων των ΗΠΑ, σύμφωνα με κρατικό μέσο ενημέρωσης, καθώς η Κίνα δείχνει διάθεση να φλερτάρει με ξένους επενδυτές για να τονώσει τη —συγκριτικά— χωλαίνουσα οικονομική ανάπτυξή της.

Ο πρόεδρος «συναντήθηκε (…) με αντιπροσώπους του αμερικανικού κόσμου των επιχειρήσεων στο Παλάτι του Λαού», σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, που δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες αμέσως, όπως για παράδειγμα ποιους έκανε δεκτούς ο κ. Σι.

Ωστόσο το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, επικαλούμενο κινεζικά ΜΜΕ, ανέφερε πως στους επιχειρηματίες που είδε ο αρχηγός του κράτους συγκαταλέγοντας ο πρόεδρος της Qualcomm, ο πρόεδρος της FEDEX και ο ιδρυτής της εταιρείας διαχείρισης πόρων και περιουσίας Blackstone.

Ο πρόεδρος Σι «φωτογραφήθηκε μαζί τους πριν από την έναρξη της συνάντησης», ανέφερε το CCTV.

Αντιμέτωπη με επιβράδυνση της ανάπτυξής της και γεωπολιτικές εντάσεις, η ηγεσία της Κίνας προσπαθεί να καθησυχάσει τους ξένους επενδυτές για τις προοπτικές της οικονομίας της.

Αμερικανοί όμιλοι εγκατεστημένοι στην Κίνα διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια για αθέμιτο ανταγωνισμό στη χώρα όπου η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας θεωρείται επιεικώς ανεπαρκής και οι ντόπιες εταιρείες έχουν συχνά ευνοϊκή μεταχείριση.

Οι ανησυχίες τους διπλασιάστηκαν τους τελευταίες μήνες, ειδικά έπειτα από σειρά ερευνών και ανακρίσεων που είχαν στο στόχαστρο αμερικανικές εταιρείες συμβούλων ή/και ορκωτών λογιστών.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής της τον Αύγουστο στο Πεκίνο, η αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο συνηγόρησε υπέρ πιο «προβλέψιμου» επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Κίνα, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να θεωρηθεί πολύ «παρακινδυνευμένος» επενδυτικός προορισμός.

Νωθρή ανάπτυξη

Νέα εκδοχή νόμου με σκοπό την πάταξη της κατασκοπείας τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο. Ενίσχυσε αισθητά τα περιθώρια ελιγμών των κινεζικών αρχών για την αντιμετώπιση αυτών που εκλαμβάνουν ως απειλές για την εθνική ασφάλεια.

Έκτοτε, πολλές ξένες εταιρείες μοιάζουν να τηρούν στάση αναμονής, καθώς ο νόμος αυτός έχει μάλλον ασαφές περίγραμμα κι επιδέχεται ερμηνείες.

Η σημερινή συνάντηση έγινε την επομένη της ολοκλήρωσης στο Πεκίνο μεγάλου οικονομικού φόρουμ, στο οποίο συμμετείχαν επικεφαλής μεγάλων ξένων εταιρειών, ανάμεσά τους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Apple, ο Τιμ Κουκ.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ έθεσε στόχο η ανάπτυξη να κυμανθεί «περί το 5%» του ΑΕΠ φέτος.

Ο ρυθμός αυτός, παρότι οι περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες μόνο να τον ονειρεύονται μπορούν, απέχει παρασάγγας από την ως πριν από μερικά χρόνια κεραυνοβόλα επέκταση της Κίνας, που την ώθησε τις τελευταίες δεκαετίες στην κορυφή της παγκόσμιας οικονομικής πυραμίδας.

Τον Ιούνιο, ο Σι Τζινπίνγκ έκανε δεκτό κατ’ ιδίαν τον συνιδρυτή της Microsoft, τον Μπιλ Γκέιτς, με την ευκαιρία επίσκεψής του που είχε σκοπό την υποστήριξη προσπαθειών της Κίνας στο πεδίο της ιατρικής έρευνας.

Πάντως αυτού του είδους οι ευκαιρίες για συναντήσεις δίνονται μάλλον σπάνια σε αμερικανούς επιχειρηματίες. Μόλις μια φούχτα έχει γίνει δεκτή κατ’ ιδίαν από τον Κινέζο πρόεδρο, ανάμεσά τους ο Τιμ Κουκ κι ο ιδρυτής της Amazon, ο Τζεφ Μπέζος.

EPA/XINHUA / SHEN HONG CHINA OUT

«Ο κινεζικός λαός έχει επίσης νόμιμο δικαίωμα στην ανάπτυξη»

Η δημιουργία τεχνολογικών εμποδίων και τα πλήγματα στις βιομηχανικές αλυσίδες εφοδιασμού θα οδηγήσουν μόνο σε αντιπαράθεση, προειδοποίησε σήμερα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, καθώς οι νέες ολλανδικές πολιτικές για τις εξαγωγές μικροκυκλωμάτων (τσιπ) απειλούν να επηρεάσουν τις διμερείς σχέσεις.

«Η αποσύνδεση και η διακοπή των δεσμών» δεν οδηγούν πουθενά και η συνεργασία είναι η μοναδική επιλογή, δήλωσε ο Σι στον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε στη διάρκεια συνάντησης στο Πεκίνο, σύμφωνα με κινεζικά κρατικά ΜΜΕ.

Νωρίτερα φέτος, η ολλανδική κυβέρνηση άρχισε να αρνείται τη χορήγηση αδειών στην ASML, τον μεγαλύτερο πάροχο εξοπλισμού λιθογραφίας σε κατασκευαστές μικροκυκλωμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών σε όλο τον κόσμο, ώστε να εξαγάγει προχωρημένες γραμμές εργαλείων “DUV” στην Κίνα, υποκύπτοντας σε αιτήματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την ίδια στιγμή, η Ολλανδία είναι υπό πίεση προκειμένου να προστατεύσει τα δικά της οικονομικά συμφέροντα, που περιλαμβάνουν την ASML. Για τη μεγαλύτερη εταιρία της χώρας η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετά την Ταϊβάν.

«Το να δημιουργούμε τεχνητά τεχνολογικά εμπόδια και να αποκόπτουμε βιομηχανικές και εφοδιαστικές αλυσίδες θα οδηγήσει μόνο σε διαίρεση και αντιπαράθεση», είπε ο Σι στον Ρούτε.

«Ο κινεζικός λαός έχει επίσης νόμιμο δικαίωμα στην ανάπτυξη, και καμία δύναμη δεν μπορεί να σταματήσει την επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη και πρόοδο της Κίνας».

Οι συνομιλίες του Ρούτε στο Πεκίνο αναμενόταν να επικεντρωθούν στο κατά πόσο η ASML θα λάβει άδειες από την ολλανδική κυβέρνηση ώστε να συνεχίσει να υποστηρίζει προηγμένο εξοπλισμό αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει πωλήσει ήδη σε Κινέζους πελάτες και που τώρα υπόκειται στους εξαγωγικούς περιορισμούς, όταν οι τρέχουσες άδειες λήξουν, πολλές από αυτές μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Οι εξαγωγικοί περιορισμοί είχαν μέχρι τώρα περιορισμένη επίπτωση στην οικονομική επίδοση της ASML –που κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά συστημάτων λιθογραφίας– εργαλείων που είναι κρίσιμης σημασίας για τη δημιουργία μικροκυκλωμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Όμως μακροπρόθεσμα αν η Ολλανδία θεωρηθεί αναξιόπιστος επιχειρηματικός εταίρος, οι Κινέζοι κατασκευαστές μικροκυκλωμάτων μπορεί να επιδιώξουν να αντικαταστήσουν τον εξοπλισμό της με εκείνον ανταγωνιστών όπως η Nikon και η Canon.

Η Κίνα είναι πρόθυμη να επεκτείνει την εισαγωγή «υψηλής ποιότητας» προϊόντων από την Ολλανδία, είπε ο Σι στον Ρούτε, σύμφωνα με κρατικά μμε, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες.

Ευρύτερα, η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεχίσει να αναπτύσσει μια ανοικτή και πραγματιστική συνεργατική σύμπραξη σε την Ολλανδία, είπε ο Σι.

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός πρωθυπουργός δήλωσε, μετά τις συνομιλίες με τον Κινέζο πρόεδρο στο Πεκίνο, πως η ολλανδική κυβέρνηση θα «κάνει ό,τι μπορεί» προκειμένου να προστατεύσει τις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Ο Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως είπε στον Σι Τζινπίνγκ ότι οι ολλανδικοί εξαγωγικοί περιορισμοί δεν είχαν στόχο συγκεκριμένα την Κίνα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.