Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
26.11.2024

Και η Unicef εκφράζει την ανησυχία της για το αντιμεταναστευτικό νομοσχέδιο στη Μεγάλη Βρετανία

Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν σήμερα κατά την επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ στο Παρίσι.
Και η Unicef εκφράζει την ανησυχία της για το αντιμεταναστευτικό νομοσχέδιο στη Μεγάλη Βρετανία

Η UNICEF, η υπηρεσία του ΟΗΕ για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών, άσκησε κι αυτή σήμερα κριτική στο σχέδιο της Βρετανίας να περιορίσει δραστικά την πρόσβαση στο δικαίωμα ασύλου, λέγοντας ότι «ανησυχεί βαθιά» για τις επιπτώσεις που θα έχει στους ανηλίκους.

«Το νομοσχέδιο απειλεί το δικαίωμα των παιδιών στην ασφάλεια και στην προστασία, εμποδίζοντας τους ανηλίκους που φτάνουν με παράτυπο τρόπο, για παράδειγμα με πλοία διασχίζοντας τη Μάγχη, να ζητήσουν άσυλο» στη Βρετανία, σημειώνει σε ανακοίνωση ο Τζον Σπαρκς, επικεφαλής της εκπροσώπησης της UNICEF στη Βρετανία.

«Για πολλά παιδιά που φεύγουν για να γλιτώσουν από συγκρούσεις και διώξεις, δεν υπάρχει ασφαλής και νόμιμη οδός για να έρθουν στη Βρετανία», προσθέτει.

Το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε την Τρίτη από την κυβέρνηση Συντηρητικών του Ρίσι Σούνακ προβλέπει την απαγόρευση στους μετανάστες που φτάνουν παράτυπα στη Βρετανία να ζητήσουν άσυλο στη χώρα και την κράτησή τους και στη συνέχεια την απέλασή τους προς μια τρίτη χώρα που κρίνεται ασφαλής. Οι ανήλικοι εξαιρούνται μόνον αν είναι ασυνόδευτοι.

«Αναρωτιέται κανείς πώς η απέλαση ενός παιδιού σε μια τρίτη χώρα, έπειτα από ένα επικίνδυνο ταξίδι ως τη Βρετανία θα μπορούσε να είναι προς το μέγιστο συμφέρον του», σημειώνει ο Σπαρκς.

Ο αξιωματούχος της UNICEF ζητεί από την βρετανική κυβέρνηση «να αποσαφηνίσει επειγόντως πώς σκοπεύει να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ευημερία των παιδιών με αυτό το νομοσχέδιο και πώς θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της στο θέμα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών».

Περισσότεροι από 45.000 πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός ρεκόρ, έφτασαν πέρυσι στην Βρετανία διασχίζοντας τη Μάγχη με μικρά πλεούμενα.

Κι άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ επέκριναν έντονα το βρετανικό νομοσχέδιο για τη μετανάστευση. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έκρινε ότι «θα αντιβαίνει στις υποχρεώσεις» της χώρας όσον αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δικαιώματος στο άσυλο, κάτι το οποίο αρνήθηκε το Λονδίνο.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.