Ισραηλινοί βομβαρδισμοί σκότωσαν τουλάχιστον 20 Παλαιστινίους στη Ράφα
Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε τρεις κατοικίες στην πόλη της Ράφα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας σκότωσαν τουλάχιστον 20 Παλαιστινίους και προκάλεσαν τον τραυματισμό πολλών άλλων, έγινε σήμερα γνωστό από ιατρικές πηγές, καθώς Αιγύπτιοι και Καταριανοί μεσολαβητές αναμένεται να πραγματοποιήσουν νέο γύρο συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός με ηγέτες της Χαμάς στο Κάιρο.
Στην πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν δύο κατοικίες, σκοτώνοντας τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους, ανακοίνωσαν υγειονομικοί αξιωματούχοι.
Τα πλήγματα στη Ράφα, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναζητούν καταφύγιο για να ξεφύγουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, σημειώθηκαν ώρες πριν η Αίγυπτος υποδεχθεί ηγέτες της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς για να συζητήσουν τις προοπτικές για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ελέγχουν την πληροφορία.
Χθες, Κυριακή, αξιωματούχοι της Χαμάς δήλωσαν πως μια αντιπροσωπεία με επικεφαλης τον Χαλίλ Αλ-Χάγια, τον υπαρχηγό της οργάνωσης στη Γάζα, θα συζητήσει πρόταση για κατάπαυση του πυρός που έγινε από τη Χαμάς στους μεσολαβητές από το Κατάρ και την Αίγυπτο, καθώς και την απάντηση του Ισραήλ. Μεσολαβητές υποστηριζόμενοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξήσει τις προσπάθειές τους για την επίτευξη συμφωνίας.
Δύο αξιωματούχοι της Χαμάς, που μίλησαν στο Ρόιτερς, δεν αποκάλυψαν λεπτομέρειες των τελευταίων προτάσεων, όμως μια πηγή που έχει ενημερωθεί για τις συνομιλίες είπε στο Ρόιτερς ότι η Χαμάς αναμένεται να απαντήσει στην τελευταία πρόταση του Ισραήλ για εκεχειρία που έγινε το Σάββατο.
Η πηγή είπε ότι η εν λόγω πρόταση περιλαμβάνει συμφωνία για την απελευθέρωση λιγότερων από 40 ομήρων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές και για μια δεύτερη φάση εκεχειρίας που να περιλαμβάνει μια «περίοδο υποστηριζόμενης ηρεμίας» – η συμβιβαστική απάντηση του Ισραήλ στο αίτημα της Χαμάς για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός.
Μετά την πρώτη φάση, το Ισραήλ θα επιτρέψει την ελεύθερη κίνηση ανάμεσα στη νότια και τη βόρεια λωρίδα της Γάζας και μια μερική αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, δήλωσε η πηγή.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς είπε στο Ρόιτερς ότι οι σημερινές συνομιλίες στο Κάιρο θα πραγματοποιηθούν ανάμεσα στην αντιπροσωπεία της Χαμάς και τους καταριανούς και αιγύπτιους μεσολαβητές για να συζητηθούν παρατηρήσεις που έκανε η οργάνωση σχετικά με την ισραηλινή απάντηση στην πρόσφατη πρότασή της.
Νέα περιοδεία Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έφθασε σήμερα στη Σαουδική Αραβία, πρώτο σταθμό μιας ακόμη περιοδείας του στη Μέση Ανατολή με στόχο να προωθήσει μια εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς και την είσοδο περισσότερης βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Μπλίνκεν πρόκειται να συζητήσει με Άραβες εταίρους για τη Γάζα μετά τον πόλεμο και να ασκήσει πίεση στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να προχωρήσει στα συγκεκριμένα και απτά βήματα που ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε αυτό το μήνα για να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.
Στο Ριάντ, ο Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί με υψηλόβαθμους Σαουδάραβες ηγέτες και να πραγματοποιήσει μια ευρύτερη συνάντηση με ομολόγους του από πέντε αραβικά κράτη -το Κατάρ, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία- για να προχωρήσει περαιτέρω τις συνομιλίες σχετικά με το πώς θα μοιάζει η διακυβέρνηση της λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Στη συνέχεια ο Άντονι Μπλίνκεν πρόκειται να μεταβεί στην Ιορδανία και το Ισραήλ.
Στα σχέδιά του ενδέχεται να περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης του παλαιστινιακού εδάφους ή ακόμη η υποστήριξη για την εφαρμογή νέων δομών διακυβέρνησης μετά τον πόλεμο.
Η επίσκεψη του Μπλίνκεν πραγματοποιείται με την ευκαιρία μιας ειδικής διήμερης συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στη σαουδαραβική πρωτεύουσα.
Το Ισραήλ δεν εκπροσωπείται στη σύνοδο αυτή και οι διαπραγματεύσεις για μια εκεχειρία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου διεξάγονται αλλού, στο Κάιρο. Όμως η σύνοδος αναμένεται ότι θα είναι «μια ευκαιρία για δομημένες συνομιλίες» με «παράγοντες-κλειδιά», είχε υπογραμμίσει το Σάββατο ο πρόεδρος του WEF Μπόργκε Μπρέντε.
Ο ίδιος έκανε επίσης λόγο για «ένα είδος νέας δυναμικής στις συνομιλίες γύρω από τους ομήρους και για (…) μια δυνατή έξοδο από το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε στη Γάζα.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο Άντονι Μπλίνκεν θα «συζητήσει τις προσπάθειες που διεξάγονται με στόχο να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που θα επιτρέψει την απελευθέρωση των ομήρων». «Επίσης θα υπογραμμίσει τη σημασία της πρόληψης μιας περιφερειακής επέκτασης του πολέμου», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)