Ιαπωνία: Εκτοξεύτηκε ο πύραυλος H-IIA με προορισμό τη Σελήνη
Θέλοντας να μπει στο “κλαμπ” των χωρών που έχουν φτάσει στη Σελήνη, η Ιαπωνία εκτόξευσε, την Πέμπτη (7/9), πύραυλο με το σκάφος SLIM (Smart Lander for Investigating Moon- Έξυπνη Σεληνάκατος Εξερεύνησης της Σελήνης). Αν όλα πάνε καλά, υπολογίζεται πως θα προσεληνωθεί στις αρχές του 2024.
Σύμφωνα με τον Guardian, η σεληνάκατος πήρε το παρατσουκλι “ελεύθερος σκοπευτής”, εξαιτίας της προηγμένης τεχνολογίας που διαθέτει. Ειδικότερα, τα περισσότερα σκάφη προσγειώνονται πολλά χιλιόμετρα μακριά από το σήμειο-στόχο τους. Παρόλα αυτα, ο SLIM, αν όλα βαίνουν καλώς, θα προσεληνωθεί σε απόσταση μόνο 100 μέτρων από το σημείο-στόχο.
Η εκτόξευση του πυραύλου H-IIA, που μετέφερε το SLIM, παρακολουθήθηκε από 35.000 άτομα, μέσω διαδικτύου.
Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Κίνα και από τον Αύγουστο η Ινδία έχουν καταφέρει να προσεληνωθούν με επιτυχία. Σημειώνεται ότι πήρξαν δύο αποτυχημένες ιαπωνικές αποστολές, μία δημόσια και μία ιδιωτική.
🚀✨Congratulations to @JAXA_en on the successful launch of the #XRISM mission this morning 👉 https://t.co/uTCI2QdpKn
🚀Japanese H-IIA rocket
📌Tanegashima Space Center, Japan
🗓️01:42 CEST, 7 September 2023
📸@JAXA_en pic.twitter.com/eZKiFzRchm— ESA Science (@esascience) September 7, 2023
Σε παγκόσμιο επίπεδο, “δεν υπάρχουν προηγούμενες περιπτώσεις ακριβούς προσγείωσης σε ουράνια σώματα με σημαντική βαρύτητα, όπως το φεγγάρι”, ανέφερε η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία, JAXA. Είπε, ακόμη, ότι η τεχνολόγια που θα διαθέτει ο SLIM θα οδηγεί τους ανθρωπούς στο “να μπορούν να προσγειώνονται όπου θέλουν και όχι μόνο εκεί που είναι εύκολο.”
“Με την επίτευξη αυτού του στόχου, θα καταστεί δυνατή η προσγείωση σε πλανήτες ακόμη πιο σπάνιους σε πόρους από το φεγγάρι”, συμπλήρωσε.
Η εκτόξευση του H-IIA έρχεται μερικές μέρες μετά την επιτυχή προεσήλωση του ινδικού σκάφους Chandrayaan-3 και τον εντοπισμό χημικών στοιχείων κοντά στο νότιο πόλο του φεγγαριού. (Πηγή). Photos: jaxa_en