Η Ρωσία προειδοποιεί το Ισραήλ να μην επιτεθεί κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν
Η Ρωσία προειδοποιεί το Ισραήλ να μην εξετάσει καν το ενδεχόμενο να πλήξει τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
«Έχουμε επανειλημμένα προειδοποιήσει και θα συνεχίσουμε να προειδοποιούμε, να εφιστούμε την προσοχή (στο Ισραήλ) να μην εξετάζει ακόμη και υποθετικά το ενδεχόμενο ενός πλήγματος στις (ιρανικές) πυρηνικές εγκαταστάσεις και τις πυρηνικές υποδομές», δήλωσε ο Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το TASS.
«Αυτό θα συνιστά μια καταστροφική εξέλιξη και μια πλήρη άρνηση όλων των υπαρχουσών αρχών στον τομέα της διασφάλισης της πυρηνικής ασφάλειας».
Δεν κατέστη άμεσα σαφές με ποια μορφή η Μόσχα έστειλε αυτό το μήνυμα στο Ισραήλ.
Μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου, υπήρξαν εικασίες ότι το Ισραήλ θα επιτεθεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, όπως απειλεί εδώ και καιρό ότι θα κάνει.
Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νατανιάχου ανέφερε σε ανακοίνωση του προχθές, Τρίτη, ότι το Ισραήλ θα ακούσει τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά θα αποφασίσει για το πώς θα δράσει, σύμφωνα με τα δικά του εθνικά συμφέροντα.
Η δήλωσή του επισυνάφθηκε σε άρθρο της Washington Post το οποίο ανέφερε ότι Νετανιάχου είπε στην κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι το Ισραήλ θα πλήξει ιρανικούς στρατιωτικούς στόχους, αλλά όχι πυρηνικούς ή πετρελαϊκούς στόχους.
Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο μετέδωσε ότι ο Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Ιράν , ανεξάρτητα από το επίπεδο της έντασης στην περιοχή.
Το Ισραήλ και οι δυτικές χώρες εδώ και καιρό ανησυχούν ότι το Ιράν κατασκευάζει πυρηνική βόμβα με το πρόσχημα ενός μη στρατιωτικού ενεργειακού προγράμματος, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται.
Η Ρωσία έχει ενισχύσει τους δεσμούς της με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν από την έναρξη του πολέμου της στην Ουκρανία και ετοιμάζεται να υπογράψει μια σημαντική συμφωνία εταιρικής σχέσης με την Τεχεράνη.
Το Ιράν απειλεί να πλήξει το Ισραήλ με «οδυνηρό τρόπο» αν επιτεθεί
Ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, ο Χοσεΐν Σαλαμί, απείλησε σήμερα να πλήξει «με τρόπο που θα πονέσει» το Ισραήλ, αν επιτεθεί σε ιρανικούς στόχους σε αντίποινα για τα πυραυλικά πυρά που εξαπέλυσε το Ιράν την 1η Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.
«Αν κάνετε το λάθος να επιτεθείτε σε στόχους μας, είτε στην περιοχή είτε στο Ιράν, θα σας χτυπήσουμε και πάλι με τρόπο που θα πονέσει», προειδοποίησε ο στρατηγός Σαλαμί, επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.
Το Ιράν εξαπέλυσε την 1η Οκτωβρίου περίπου 200 πυραύλους προς το Ισραήλ μεταξύ των οποίων, για πρώτη φορά, υπερηχητικούς πυραύλους.
Τα πλήγματα αυτά παρουσιάστηκαν από την Τεχεράνη ως αντίποινα για τη δολοφονία τον Ιούλιο στην ιρανική πρωτεύουσα του πρώην επικεφαλής του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, η οποία αποδόθηκε στο Ισραήλ.
Το Ιράν είχε πει επίσης ότι ενήργησε ως αντίποινα για τη δολοφονία ενός Ιρανού στρατηγού σε πλήγμα στον Λίβανο στα τέλη Σεπτεμβρίου, που είχε κοστίσει τη ζωή επίσης στον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα. Ο τελευταίος διηύθυνε για τριάντα και πλέον χρόνια το λιβανέζικο ισλαμιστικό κίνημα, που υποστηρίζεται οικονομικά και στρατιωτικά από το Ιράν.
Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να κάνει το Ιράν να πληρώσει το τίμημα για την επίθεσή του.
Ο Σαλαμί έκανε τη δήλωση αυτή στο Ισφαχάν (κεντρικό Ιράν) στην κηδεία του στρατηγού Αμπάς Νιλφορουσάν, ενός από τους κύριους διοικητές μιας επίλεκτης μονάδας των Φρουρών, που σκοτώθηκε από ισραηλινή πλήγμα στα τέλη Σεπτεμβρίου στον Λίβανο.
Κατά την ομιλία του επέκρινε την πρόσφατη παράδοση από τις Ηνωμένες Πολιτείες του αντιπυραυλικού συστήματος μεγάλου ύψους THAAD στο Ισραήλ, λέγοντας πως δεν συνιστά «αξιόπιστη» ασπίδα απέναντι σε μια ιρανική επίθεση.
«Προσοχή, ξέρουμε τις αδυναμίες σας, το ξέρετε. Ξέρετε σε ποιο βαθμό είστε ευάλωτοι», πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν την ώρα που ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί πολλαπλασιάζει τις τελευταίες ημέρες τις διπλωματικές διαβουλεύσεις στην προσπάθεια να κατευνάσει τις περιφερειακές εντάσεις.
Επισκέφθηκε διαδοχικά τον Λίβανο, τη Συρία, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Ιράκ και το Ομάν, χώρες που ενεργούν γενικά ως ενδιάμεσοι για τις έμμεσες συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Χθες, Τετάρτη, ο Αραγτσί μετέβη στην Ιορδανία και χθες το βράδυ έφθασε στην Αίγυπτο, στην πρώτη επίσκεψη από το 2013 Ιρανού υπουργού Εξωτερικών στη χώρα αυτή.