Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
27.11.2024

H Λιζ Τρας παρέδωσε την σκυτάλη στον Σούνακ – Η τελευταία της ομιλία έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ

«Μας περιμένουν καλύτερες ημέρες».
H Λιζ Τρας παρέδωσε την σκυτάλη στον Σούνακ – Η τελευταία της ομιλία έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ

Η χώρα αναμένει «καλύτερες ημέρες», είπε σήμερα η απερχόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας κατά την τελευταία της ομιλία με τον ρόλο της πρωθυπουργού έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Ντάουνινγκ Στριτ.

«Η χώρα μας συνεχίζει να μάχεται μέσα στην καταιγίδα. Αλλά πιστεύω στη Βρετανία. Πιστεύω στον βρετανικό λαό. Και γνωρίζω ότι μας περιμένουν καλύτερες ημέρες», είπε η Τρας προτού αναχωρήσει για τη συνάντησή της με τον βασιλιά Κάρολο, στον οποίο θα επιδώσει επισήμως την παραίτησή της.

Η Τρας ευχήθηκε στον αντικαταστάτη της Ρίσι Σούνακ κάθε επιτυχία στον ρόλο του και τόνισε ότι εξακολουθεί να πρεσβεύει την ιδεολογία της υψηλής ανάπτυξης και χαμηλής φορολογίας, την οποία επιχείρησε να ακολουθήσει στη σύντομη θητεία της.

«Από την θητεία μου στην πρωθυπουργία είμαι περισσότερο πεπεισμένη από ποτέ ότι πρέπει να είμαστε τολμηροί και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας», σχολίασε η Τρας προτού επικαλεστεί τον Ρωμαίο φιλόσοφο Σενέκα: «Δεν είναι επειδή τα πράγματα είναι δύσκολα που δεν τολμάμε, αλλά επειδή δεν τολμάμε είναι δύσκολα».

Η Τρας ήταν η πρωθυπουργός με την πιο σύντομη θητεία στην πολιτική ιστορία της Βρετανίας. Ο Σούνακ θα την αντικαταστήσει επισήμως αργότερα σήμερα.

Τι σηματοδοτεί η άνοδος του Ρίσι Σούνακ στην εξουσία

ο Ρίσι Σούνακ γίνεται ο πρώτος έγχρωμος, ινδουιστής πρωθυπουργός της Βρετανίας, η οποία επί χρόνια κυβερνούσε την Ινδία όπως και πολλές χώρες στην Αφρική.

Η ανάδειξή του Σούνακ στη πρωθυπουργία χθες Δευτέρα συνέπεσε με την έναρξη της ινδουιστικής γιορτής Ντιβάλι, της γιορτής των φώτων. Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι τον συνεχάρη και εξέφρασε την επιθυμία να ενισχυθούν περαιτέρω οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Στον μεγαλύτερο ινδουιστικό ναό του Λονδίνου, στο Νίσντεν, η νίκη του Σούνακ βρισκόταν στο μυαλό όλων όσοι είχαν συγκεντρωθεί για το Ντιβάλι. «Είναι μια μεγάλη ημέρα για την ινδική κοινότητα», σχολίασε ο οικονομικός αναλυτής Κίρταν Πατέλ.

Κοινωνική αλλαγή

Ο Ανάντ Μενόν, πολιτικός επιστήμονας στο King’s College του Λονδίνου, υπογράμμισε πόσο σημαντικό συμβολισμό έχει η άνοδος στην εξουσία του Σούνακ. «Αυτό που με καθησυχάζει περισσότερο είναι πόσα λίγα σχόλια έγιναν για το θέμα», δήλωσε στο BBC. «Με κάποιο τρόπο είναι κάτι που κανονικοποιήσαμε», πρόσθεσε.

Ωστόσο ένας πρωθυπουργός με πιο σκούρο δέρμα έμοιαζε κάτι απίστευτο πριν μερικά χρόνια.

Όταν ο Σούνακ γεννήθηκε, το 1980, δεν υπήρχαν μαύροι ή ινδικής καταγωγής βουλευτές στη Βρετανία. Έκτοτε εξελέγησαν λίγοι με το Εργατικό Κόμμα, αλλά οι Συντηρητικοί δεν είχαν ακόμη κανέναν έγχρωμο βουλευτή όταν ο Σούνακ πήρε το πτυχίο του από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 2001.

Στο τέλος της δεκαετίας του 1960 πολλοί είχαν επηρεαστεί από τον συντηρητικό Ίνοχ Πάουελ ο οποίος προειδοποιούσε για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει φυλετικός εμφύλιος πόλεμος στη Βρετανία, αν συνεχιζόταν η μαζική μετανάστευση από τις χώρες της παλιάς αυτοκρατορίας.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις της εποχής, η πλειονότητα των λευκών Βρετανών συμφωνούσαν.

Σήμερα, όπως επισημαίνει ο Σούντερ Κατουάλα διευθυντής του British Future, «οι περισσότεροι άνθρωποι στη Βρετανία εκτιμούν δικαίως ότι η καταγωγή ή η θρησκεία του πρωθυπουργού δεν θα πρέπει να έχει καμία σημασία».

«Θα κρίνουν τον Σούνακ από την ικανότητά του να διαχειριστεί το χάος στο Ουέστμινστερ, να βάλει τάξη στα δημοσιονομικά και (να αποκαταστήσει) την ακεραιότητα στην πολιτική», πρόσθεσε, αλλά «δεν πρέπει να υποτιμάμε αυτή τη σημαντική κοινωνική αλλαγή».

Οξφόρδη

Πριν τον Σούνακ υπήρχαν στη Βρετανία ινδικής καταγωγής υπουργοί, όπως προσφάτως η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ.

Η σκληρή στάση της απέναντι στη μετανάστευση και το πρόγραμμά της απέλασης στη Ρουάντα των παράτυπων μεταναστών που εισέρχονται στη Βρετανία προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, με δεδομένο ότι η οικογένειά της έφυγε από την Ουγκάντα για να γλιτώσει από τον δικτάτορα Ίντι Αμίν Νταντά.

Υπουργός Εσωτερικών διετέλεσε για λίγο και η επίσης ινδικής καταγωγής Σουέλα Μπράβερμαν, η οποία τήρησε την ίδια σκληρή γραμμή απέναντι στη μετανάστευση.

Οι Συντηρητικοί πλέον διαθέτουν περισσότερους βουλευτές ινδικής καταγωγής και περισσότερες γυναίκες απ’ ό,τι οι Εργατικοί. Όμως πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι Συντηρητικοί έχουν διαφορετική άποψη για την πραγματικότητα σε σχέση με τους Βρετανούς πολίτες, κάτι που οφείλεται κυρίως στα ελίτ πανεπιστήμια στα οποία φοίτησαν. Αυτό ισχύει και για τον Σούνακ, όπως και για πολλούς από τους προκατόχους του.

Ο διορισμός του Σούνακ, που συμπίπτει με την άνοδο στον βρετανικό θρόνο του Καρόλου, «διηγείται μια σημαντική ιστορία για την κοινωνία μας: για το σημείο από το οποίο προερχόμαστε και για αυτό στο οποίο κατευθυνόμαστε», σχολίασε ο Κατουάλα.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα «ο Σούνακ να αναγνωρίσει ότι δεν έχει όλος ο κόσμος τις ευκαιρίες που είχε εκείνος στη ζωή του». Η άφιξή του στη Ντάουνινγκ Στριτ «δεν κάνει τη Βρετανία μια τέλεια αξιοκρατία».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.