Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
13.03.2025

Γάζα: Χαμάς και Αίγυπτος χαιρέτισαν την υποχώρηση του Τραμπ από την πρότασή του για εκτοπισμό των Παλαιστίνιων

Οικογένειες Ισραηλινών ομήρων καλούν το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ να κινηθεί κατά της απόφασης της ισραηλινής κυβέρνησης να διακόψει την παροχή ηλεκτροδότησης στη Λωρίδα της Γάζας.
Γάζα: Χαμάς και Αίγυπτος χαιρέτισαν την υποχώρηση του Τραμπ από την πρότασή του για εκτοπισμό των Παλαιστίνιων

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Χάζεμ Κάσεμ χαιρέτισε χθες Τετάρτη την προφανή υποχώρηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από την πρότασή του για μόνιμο εκτοπισμό των Παλαιστίνιων από τη Λωρίδα της Γάζας, καλώντας τον να μην συντάσσεται με το όραμα «της σιωνιστικής ακροδεξιάς».

Η ανακοίνωση του αξιωματούχου της Χαμάς έγινε αφού ο Τραμπ δήλωσε χθες ότι «κανείς δεν διώχνει τους Παλαιστίνιους από τη Γάζα», απαντώντας σε ερώτηση που του έκανε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχολ Μάρτιν κατά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο.

«Αν οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τραμπ αποτελούν υποχώρηση από την ιδέα του εκτοπισμού του λαού της Λωρίδας της Γάζας, τότε είναι ευπρόσδεκτες», σχολίασε ο Κάσεμ.

«Εμείς (η Χαμάς) ζητάμε αυτή η θέση να ενισχυθεί αναγκάζοντας την ισραηλινή κατοχή να εφαρμόσει όλους τους όρους των συμφωνιών εκεχειρίας», τόνισε.

Από την πλευρά της η Αίγυπτος επεσήμανε σήμερα ότι εκτιμά τη δήλωση Τραμπ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η θέση αυτή δείχνει ότι υπάρχει κατανόηση της ανάγκης να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάσταση στη Γάζα και της σημασίας να βρεθεί μια δίκαιη, βιώσιμη λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα», εκτίμησε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Τον προηγούμενο μήνα ο Τραμπ πρότεινε να αναλάβουν οι ΗΠΑ τη Γάζα, όπου από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις των τελευταίων 17 μηνών έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και έχει καταστραφεί η πλειονότητα των υποδομών και των κτιρίων, ενώ προηγουμένως είχε προτείνει να εκτοπιστούν μόνιμα οι Παλαιστίνιοι από τον θύλακα.

Την Κυριακή ο Τάχερ αλ Νόνο πολιτικός σύμβουλος της ηγεσίας της Χαμάς επιβεβαίωσε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση είχε την προηγούμενη εβδομάδα πρωτοφανείς, απευθείας συνομιλίες με Αμερικανούς στη Ντόχα, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην απελευθέρωση ενός Αμερικανοϊσραηλινού ομήρου που κρατείται στη Γάζα.

Ο αλ Νόνο πρόσθεσε ότι στη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ στελεχών της Χαμάς και του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου για τους ομήρους Άνταμ Μπόλερ συζητήθηκε και η συνέχιση της εκεχειρίας με το Ισραήλ.

Οι συνομιλίες του Μπόλερ με τη Χαμάς ανατρέπουν μια πολιτική που ακολουθεί η Ουάσινγκτον εδώ και δεκαετίες να μην διαπραγματεύεται με ομάδες τις οποίες θεωρεί τρομοκρατικές.

Ισραήλ και Χαμάς επεσήμαναν το Σάββατο ότι προετοιμάζονται για την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων για τη συνέχιση της εκεχειρίας, καθώς οι μεσολαβητές συνεχίζουν τις συνομιλίες για την παράταση της πρώτης φάσης, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 19 Ιανουαρίου.

Αντιπροσωπεία της Χαμάς συναντήθηκε τις προηγούμενες δύο ημέρες με Αιγύπτιους μεσολαβητές και επανέλαβε ότι είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί την επόμενη φάση της εκεχειρίας. Το Ισραήλ έστειλε τη Δευτέρα διαπραγματευτές στη Ντόχα.

Οικογένειες ομήρων προσφεύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο για τη διακοπή του ρεύματος στη Γάζα

Συγγενείς Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας υπέβαλαν στο Ανώτατο Δικαστήριο μια διαδικτυακή συγκέντρωση υπογραφών ζητώντας την ακύρωση της απόφασης της ισραηλινής κυβέρνησης να διακόψει την ηλεκτροδότηση της Λωρίδας της Γάζας, με τις οικογένειες των ομήρων να προειδοποιούν για τον αντίκτυπο που έχει η απόφαση αυτή στα αγαπημένα τους πρόσωπα που παραμένουν όμηροι, μετέδωσαν σήμερα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Την Κυριακή, ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Έλι Κοέν δήλωσε πως έδωσε εντολή στην Εταιρεία Ηλεκτρισμού του Ισραήλ να μην πουλάει ηλεκτρικό ρεύμα στη Γάζα, ένα μέτρο που χαρακτήρισε μέσο πίεσης στη Χαμάς προκειμένου να απελευθερώσει τους ομήρους.

Στις 2 Μαρτίου η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι διακόπτει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα, καθώς παραμένουν διαφωνίες με τη Χαμάς σχετικά με τον τρόπο που θα συνεχιστεί η εκεχειρία.

Ο ΟΗΕ, δεκάδες χώρες και διεθνείς οργανισμοί κατήγγειλαν τα τιμωρητικά μέτρα του Ισραήλ κατά των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας.

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) τόνισαν σήμερα ότι το κεντρικό εργοστάσιο αφαλάτωσης στη Χαν Γιούνις στη νότια Λωρίδα της Γάζας έχει αναγκαστεί να λειτουργεί με καύσιμα, καθώς το Ισραήλ διέκοψε την παροχή ηλεκτροδότησης στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά η παραγωγή του εργοστασίου.

Στο αίτημα με τη συγκέντρωση υπογραφών, που στρέφεται κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, υπάρχουν δηλώσεις πρώην ομήρων που αφέθηκαν ελεύθεροι, οι οποίοι είπαν ότι οι αποφάσεις της ισραηλινής κυβέρνησης έχουν άμεσο αντίκτυπο σε όσους κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.

Όμηροι που έχουν αφεθεί ελεύθεροι είπαν σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ότι οι κακοποιήσεις από τους απαγωγείς κλιμακώθηκαν ως αποτέλεσμα των ισραηλινών κυβερνητικών αποφάσεων.

«Αυτή είναι μια απόφαση που θέτει απευθείας και αμέσως σε κίνδυνο τις ζωές των ομήρων, Ισραηλινών πολιτών, οι οποίοι δεν μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους», υποστηρίζουν οι οικογένειες σε ανακοίνωση που συνοδεύει τη συγκέντρωση υπογραφών. Υποστηρίζουν ότι η απόφαση να διακοπεί η ηλεκτροδότηση στον παλαιστινιακό θύλακα ελήφθη από τον υπουργό Ενέργειας Κοέν χωρίς αυτός να έχει την εξουσία για να πάρει μια τέτοια απόφαση.

Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα από το Δικαστήριο για να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση με έκδοση δικαστικής προσωρινής εντολής.

Σύμφωνα με ισραηλινές πληροφορίες, αυτή τη στιγμή στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκονται 24 όμηροι εν ζωή και 35 σοροί ομήρων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Times of Israel

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2025 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.