Φιλιππίνες: «Όχι» στις ΗΠΑ για περισσότερες στρατιωτικές βάσεις
Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Φερντινάντ Μάρκος απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να δώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες πρόσβαση σε περισσότερες στρατιωτικές βάσεις, ενώ δήλωσε επίσης πως δεν θα παραδώσει τον προκάτοχό του, τον Ροντρίγκο Ντουτέρτε, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο διεξάγει έρευνες γύρω από τη φονική εκστρατεία καταστολής του λαθρεμπορίου ναρκωτικών στο αρχιπέλαγος.
«Η απάντηση είναι όχι. Οι Φιλιππίνες δεν σχεδιάζουν να ανοίξουν την πρόσβαση ούτε να εγκαταστήσουν περισσότερες βάσεις» στο πλαίσιο της υφιστάμενης συμφωνίας συνεργασίας των δύο χωρών στην άμυνα, δήλωσε ο πρόεδρος ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Μανίλα ανακοίνωσε πέρυσι ότι παραχωρεί στον αμερικανικό στρατό πρόσβαση σε άλλες τέσσερις στρατιωτικές βάσεις, επιπλέον των πέντε που προβλέπονται στο πλαίσιο της συμφωνίας ενισχυμένης αμυντικής συνεργασίας (EDCA) του 2014.
Αυτή η διμερής συμφωνία επιτρέπει στα αμερικανικά στρατεύματα να εναλλάσσονται και να αποθηκεύουν αμυντικό εξοπλισμό σε φιλιππινέζικες βάσεις.
Στις τέσσερις νέες βάσεις περιλαμβάνονται εγκαταστάσεις που βρίσκονται κοντά στη Νότια Σινική Θάλασσα, ζώνη στην οποία οι Φιλιππίνες και η Κίνα έχουν ανταγωνιστικές διεκδικήσεις, και μια άλλη όχι μακριά από την Ταϊβάν.
Ο Μάρκος έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια συνάντησης με την Ένωση Ξένων Ανταποκριτών των Φιλιππίνων, στην οποία πήραν μέρος και μέλη του στρατού των Φιλιππίνων, καθώς και ξένοι διπλωμάτες.
Στη διάρκεια της ίδιας συνάντησης, ο πρόεδρος Μάρκος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραδώσει τον προκάτοχό του Ροντρίγκο Ντουτέρτε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), το οποίο διεξάγει έρευνα σχετικά με τη φονική εκστρατεία καταστολής που διεξήγαγε αυτός ο τελευταίος εναντίον του λαθρεμπορίου ναρκωτικών στο αρχιπέλαγος.
«Δεν αναγνωρίζουμε την διαταγή που θα μας στείλουν. Είναι όχι», δήλωσε ο Μάρκος.
Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στον πόλεμο εναντίον των ναρκωτικών, που κήρυξε το 2016 ο πρώην πρόεδρος Ντουτέρτε και ο οποίος συνεχίζεται υπό την προεδρία του Φερντινάντ Μάρκος. Σύμφωνα με το ΔΠΔ, οι φόνοι αυτοί μπορεί να αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε είχε αποσύρει τις Φιλιππίνες από το ΔΠΔ το 2019, αφού το εν λόγω δικαστήριο με έδρα τη Χάγη άρχισε να ερευνά κατηγορίες για παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου που διαπράχθηκαν στη διάρκεια του πολέμου του εναντίον των ναρκωτικών.
Ο Μάρκος έχει αποκλείσει επανειλημμένα το ενδεχόμενο να εντάξει και πάλι τις Φιλιππίνες στο ΔΠΔ.
Το δικαστήριο άρχισε επίσημη έρευνα για την εκστρατεία καταστολής του Ροντρίγκο Ντουτέρτε το Σεπτέμβριο 2021, πριν την αναστείλει δύο μήνες αργότερα, όταν οι φιλιππινέζικες αρχές ανακοίνωσαν ότι θα ερευνήσουν οι ίδιες τα καταγγελλόμενα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη διάρκεια της εκστρατείας εναντίον των ναρκωτικών, η οποία οδήγησε σε χιλιάδες φόνους που αποδίδονται στην αστυνομία, σε πληρωμένους δολοφόνους ή σε ομάδες αυτοάμυνας.
Ο γενικός εισαγγελέας του ΔΠΔ ζήτησε στη συνέχεια να ανοίξει και πάλι η έρευνα τον Ιούνιο 2022 και οι δικαστές του δικαστηρίου έδωσαν το πράσινο φως στα τέλη Ιανουαρίου 2023 – μια απόφαση που η Μανίλα αμφισβήτησε λίγο μετά σε δεύτερο βαθμό, χωρίς επιτυχία.
Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια επιχειρήσεων κατά των ναρκωτικών που πραγματοποιήθηκαν υπό τον Ντουτέρτε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί από τις Φιλιππίνες.
Οι εισαγγελείς του ΔΠΔ υπολογίζουν από την πλευρά τους ότι ο αριθμός των νεκρών κυμαίνεται από 12.000 έως 30.000.