Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
23.11.2024

Ευρωκοινοβούλιο: Στη Μαχσά Αμινί το βραβείο Ζαχάρωφ 2023

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απένειμε το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης στη Μαχσά Αμινί και στο γυναικείο κίνημα στο Ιράν «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία».
Ευρωκοινοβούλιο: Στη Μαχσά Αμινί το βραβείο Ζαχάρωφ 2023

Το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης απονεμήθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη Μαχσά Αμινί και στο γυναικείο κίνημα στο Ιράν «Woman Life Freedom» (Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία)

Το γυναικείο κίνημα «Woman Life Freedom» γεννήθηκε μετά τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί από την ιρανική αστυνομία ηθών και πυροδότησε εξέγερση των γυναικών στο Ιράν, με αποτέλεσμα την αιματηρή καταστολή τους.

«Η βάναυση δολοφονία της Τζίνα Μαχσά Αμίνι», στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, τρεις μέρες μετά τη σύλληψή της από την ιρανική αστυνομία επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της, «ήταν το σημείο καμπής», δήλωσε η πρόεδρος του ΕΚ, Ρομπέρτα Μέτσολα. «Προκάλεσε ένα κίνημα υπό την ηγεσία των γυναικών που έγραψε ιστορία. Το σύνθημα «Woman Life Freedom» έχει γίνει μια κραυγή συγκέντρωσης για όλους εκείνους που υπερασπίζονται την ισότητα, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία στο Ιράν», ανέφερε η πρόεδρος του ΕΚ και πρόσθεσε: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέκεται περήφανα στο πλευρό όσων γενναία και ασυμβίβαστα συνεχίζουν να αγωνίζονται για την ισότητα, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία στο Ιράν. Στεκόμαστε στο πλευρό εκείνων που, ακόμη και από τη φυλακή, συνεχίζουν να κρατούν ζωντανές τις Γυναίκες, τη Ζωή και την Ελευθερία.»

Η Τζίνα Μαχσά Αμινί, μια 22χρονη Κούρδισσα από το Ιράν, συνελήφθη από την αστυνομία στην Τεχεράνη στις 13 Σεπτεμβρίου 2022 κατηγορούμενη ότι παρέβη τους αυστηρούς νόμους του Ιράν περί σεμνότητας και πέθανε σε νοσοκομείο της Τεχεράνης τρεις ημέρες αργότερα, έπειτα από σωματική κακοποίηση που υπέστη κατά τη διάρκεια της κράτησής της.

Ο θάνατός της πυροδότησε μαζικές διαμαρτυρίες γυναικών στο Ιράν, οι οποίες με το σύνθημα «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία», διαμαρτύρονται κατά της νομοθεσίας για τη χιτζάμπ και άλλων νόμων που εισάγουν διακρίσεις.

Μετά τη βίαιη καταστολή αυτών των διαδηλώσεων από το ιρανικό καθεστώς, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα καταδικάσει τη δεινή κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Τον Οκτώβριο του 2022, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν κυρώσεις κατά Ιρανών αξιωματούχων που εμπλέκονται τόσο στον θάνατο της Τζίνα Μαχσά Αμινί, όσο και στην καταστολή που εξαπέλυσε το καθεστώς, εκφράζοντας παράλληλα την ισχυρή υποστήριξή τους στο ειρηνικό κίνημα διαμαρτυρίας στο Ιράν.

Τον Ιανουάριο του 2023, οι ευρωβουλευτές απαίτησαν περισσότερες κυρώσεις κατά του ιρανικού καθεστώτος και η ΕΕ να θέσει τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.