Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
14.08.2022

Επιστολή Ανδρουλάκη στην πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου για τις παρακολουθήσεις

Επιστολή προς την πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, απέστειλε ο Νίκος Ανδρουλάκης, με αφορμή την απόπειρα παρακολούθησης του τηλεφώνου του.
Επιστολή Ανδρουλάκη στην πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου για τις παρακολουθήσεις

Επιστολή προς την πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, απέστειλε ο Νίκος Ανδρουλάκης, με αφορμή την απόπειρα παρακολούθησης του τηλεφώνου του.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτής, στην επιστολή του, την οποία φέρνει ολόκληρη στη δημοσιότητα το ieidiseis.gr, αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «οποιοσδήποτε και αν προσπαθεί να υπονομεύσει τη δημοκρατία μας θα πρέπει να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης και να πληρώσει το τίμημα».

«Κανείς, όσο ισχυρός ή υψηλόβαθμος και αν είναι, δεν θα έπρεπε να βρίσκεται υπεράνω του νόμου. Είναι απαράδεκτο τέτοιου είδους κακόβουλο λογισμικό να χρησιμοποιείται για υφίστανται παραβιάσεις και να παρακολουθούνται πολίτες, ακτιβιστές, δημοσιογράφοι και πολιτικός. Πρέπει να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας».

Η επιστολή Ανδρουλάκη στην πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου:

«Αθήνα, 26 Ιουλίου 2022

Θέμα: Παράνομη χρήση του κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης Predator στην Ελλάδα

Αγαπητή κυρία Πρόεδρε,

Σήμερα επισκέφθηκα τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην Ελλάδα, προκειμένου να του ζητήσω να ξεκινήσει έρευνα σε σχέση με την απόπειρα να παραβιαστεί το προσωπικό μου κινητό τηλέφωνο με τη χρήσει του κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης Predator. Στις 28 Ιουνίου ζήτησα από την ITEC τον έλεγχο της συσκευής του προσωπικού μου κινητού τηλεφώνου με τον μηχανισμό ανίχνευσης Pegasus, ο οποίος κατέληξε σε μια «κρίσιμη ανίχνευση» [critical detection]. Σε συνέχεια των ανωτέρω και σύμφωνα με το πρωτόκολλο ασφαλείας CERT-EP, έγινε εγκληματολογική ανάλυση, με τη χρήση εικόνας του iPhone μου καθώς και αρχεία σφαλμάτων/συνδιάγνωσης.

Σε συνέχεια των αναλύσεων αυτών και σύμφωνα με την αναφορά που έλαβα από τις αρμόδιες υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λίγες μέρες μετά, είναι σαφές ότι υπήρξε απόπειρα μόλυνσης της συσκευής μου μέσω SMS. Αυτό περιείχε έναν κακόβουλο σύνδεσμο [link] τον οποίο αναμενόταν να ανοίξει ο παραλήπτης ώστε να αρχίσει η εγκατάσταση του κακόβουλου λογισμικού Predator. Φαίνεται ότι τελικά το τηλέφωνό μου δεν μολύνθηκε αποκλειστικά εξαιτίας του ότι σπάνια ανοίγω άγνωστους συνδέσμους.

Ωστόσο, υπήρξε σαφής απόπειρα να παραβιαστεί το τηλέφωνό μου. Επιπλέον, εξ όσων γνωρίζω, αυτή ήταν η πρώτη περίπτωση όπου οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εντόπισαν μια σαφή προσπάθεια παραβίασης του τηλεφώνου ενός Ευρωβουλευτή.

Ακόμα κι αν πρόκειται για αποτυχημένη απόπειρα, είναι ένα πολύ ανησυχητικό σημάδι για την κατάσταση της δημοκρατίας μας. Είναι απαράδεκτο πολίτες και πολιτικοί να είναι απροστάτευτοι απέναντι σε παράνομα λογισμικά παρακολούθησης όπως το Pegasus και το Predator.

Δυστυχώς, αυτό δεν είναι το πρώτο περιστατικό. Έλληνας δημοσιογράφος υπέστη παραβίαση με το ίδιο λογισμικό παρακολούθησης που επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν εναντίον μου με έναν παρόμοιο σύνδεσμο (URL). Το γεγονός ότι η απόπειρα συμπίπτει με τις εσωτερικές εκλογές ηγεσίας στο κόμμα μου στην Ελλάδα, όπου εκλέχτηκα Πρόεδρος, καθιστά ακόμα πιο κρίσιμη και ανησυχητική την κατάσταση της δημοκρατίας μας.

Οποιοσδήποτε και αν προσπαθεί να υπονομεύσει τη δημοκρατία μας θα πρέπει να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης και να πληρώσει το τίμημα. Κανείς, όσο ισχυρός ή υψηλόβαθμος και αν είναι, δεν θα έπρεπε να βρίσκεται υπεράνω του νόμου. Είναι απαράδεκτο τέτοιου είδους κακόβουλο λογισμικό να χρησιμοποιείται για υφίστανται παραβιάσεις και να παρακολουθούνται πολίτες, ακτιβιστές, δημοσιογράφοι και πολιτικός. Πρέπει να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας. Στις προσπάθειες αυτές πιστεύω ακράδαντα ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την υπηρεσία ελέγχου των τηλεφώνων των Ευρωβουλευτών και την Εξεταστική Επιτροπή για τη χρήση του λογισμικού Pegasus και παρόμοιων κακόβουλων λογισμικών επιτήρησης, έχει να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο.

Το γραφείο μου και εγώ προσωπικά παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε συμπληρωματική πληροφορία.

Με εκτίμηση,

Νίκος Ανδρουλάκης».

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.