Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
30.07.2024

Εκλογές στη Βενεζουέλα: Ποιες χώρες αμφισβητούν τη νίκη του Νικολάς Μαδούρο

Ο πρόεδρος Μαδούρο επανεκλέγεται στη Βενεζουέλα, την ώρα που η αντιπολίτευση και ξένες κυβερνήσεις απορρίπτουν το εκλογικό αποτέλεσμα.
Εκλογές στη Βενεζουέλα: Ποιες χώρες αμφισβητούν τη νίκη του Νικολάς Μαδούρο

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο Νικολάς Μαδούρο, 61 ετών, επανεξελέγη για τρίτη συναπτή θητεία στο κορυφαίο αξίωμα στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, όμως η αντιπολίτευση απορρίπτει το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε από το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE), το οποίο κατ’ αυτή βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία, και διαβεβαιώνει πως επικράτησε ο δικός της υποψήφιος.

Η αντιπολίτευση υποστηρίχθηκε αμέσως από μέρος της διεθνούς κοινότητας.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο κ. Μαδούρο, πολιτικός κληρονόμος του εκλιπόντα πρώην προέδρου Ούγο Τσάβες (1999-2013), λάμβανε 5,15 εκατομμύρια ψήφους, ή το 51,2%, ενώ ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια λίγες λιγότερες από 4,5 εκατ. ψήφους, ή το 44,2%, με το 80% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο και τη συμμετοχή στο 59%.

Το αποτέλεσμα αυτό δεν μπορεί να ανατραπεί αριθμητικά, είναι «οριστικό», σχολίασε ο Έλβις Αμορόσο, ο πρόεδρος του CNE, άνθρωπος εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, που έθεσε εκτός διαδικασίας αρκετούς ηγέτες της αντιπολίτευσης όταν ήταν στο ελεγκτικό συνέδριο, προτού γίνει πρόεδρος της εθνικής εφορευτικής επιτροπής.

Σε βάρος του κ. Αμορόσο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ για τον ρόλο του στην κρίση στη Βενεζουέλα.

«Κερδίσαμε» με μεγάλη διαφορά, με «το 70% των ψήφων», «η Βενεζουέλα έχει νέο εκλεγμένο πρόεδρο και αυτός είναι ο Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια», αντέταξε η θεωρούμενη ως χαρισματική αρχηγός της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο. Δεν της επιτράπηκε να είναι υποψήφια για την προεδρία κι έκανε εκστρατεία υπέρ του κ. Γκονσάλες Ουρούτια, διακριτικός διπλωμάτης που κλήθηκε να την αντικαταστήσει εσπευσμένα.

«Όλοι ξέρουμε τι έγινε σήμερα. Κι όταν λέω πως το ξέρουν οι πάντες, ξεκινάω από το ίδιο το καθεστώς», επέμεινε η κυρία Ματσάδο. «Όλη η διεθνής κοινότητα το ξέρει, ακόμη κι αυτοί που ήταν άλλοτε σύμμαχοι».

Η αντιπολίτευση έτρεφε την ελπίδα πως θα έβαζε τέλος σε 25 χρόνια διακυβέρνησης των τσαβιστών. «Τα αποτελέσματα δεν μπορούν να κρυφτούν. Η χώρα επέλεξε ειρηνικά την αλλαγή», ανέφερε ο κ. Γκονσάλες Ουρούτια μέσω X.

Ο πρόεδρος Μαδούρο, με αθλητική φόρμα στα χρώματα της Βενεζουέλας, ανέβηκε στη σκηνή κοντά στο προεδρικό παλάτι στο Καράκας για να γιορτάσει τη νίκη του, με τους υποστηρικτές του να φωνάζουν «Βάμος Νίκο!».

Υποσχέθηκε «ειρήνη, σταθερότητα και δικαιοσύνη», «ειρήνη και νομιμότητα»: «Είμαι άνθρωπος της ειρήνης και του διαλόγου», επέμεινε ο πρόεδρος, μετά την προεκλογική εκστρατεία σε ατμόσφαιρα μεγάλης έντασης, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει διωγμούς, εκφοβισμούς και συλλήψεις.

Παρά τις δημοσκοπήσεις που έφεραν την αντιπολίτευση μπροστά με φόντο την οικονομική κρίση χωρίς προηγούμενο, ο κ. Μαδούρο, που βασίζεται στον μηχανισμό των δυνάμεων ασφαλείας, ιδίως στον στρατό, δήλωνε πάντα σίγουρος για τη νίκη. Ο αρχηγός του κράτους προειδοποίησε μάλιστα εναντίον του κινδύνου τις εκλογές να ακολουθήσει «λουτρό αίματος σε εμφύλιο πόλεμο που μπορεί να προκαλέσουν οι φασίστες».

Η πετρελαιοπαραγωγική χώρα, για δεκαετίες από τις πλουσιότερες στη Λατινική Αμερική, έχει υποστεί αφαίμαξη, καθώς παραμένει βυθισμένη σε οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου. Εξαιτίας της κακοδιαχείρισης και της διαφθοράς —λέει η αντιπολίτευση—, ή εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων που καταγγέλλει η κυβέρνηση, η παραγωγή αργού κατέρρευσε, από τα τρία εκατ. και πλέον βαρέλια πετρελαίου την ημέρα σε κάτι λιγότερο από 1 εκατομμύριο. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 80% σε 10 χρόνια, ο υπερπληθωρισμός ανάγκασε τις αρχές να προχωρήσουν εν μέρει σε δολαριοποίηση της οικονομίας.

Επτά εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας εγκατέλειψαν τη χώρα. Η μεγάλη πλειοψηφία όσων παραμένουν ζει στη φτώχεια, τα συστήματα υγείας και παιδείας ζουν μαρασμό.

Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει τον «εγκληματικό αποκλεισμό» της Ουάσιγκτον ρίζα όλων των κακών. Οι ΗΠΑ επέβαλαν σκληρές κυρώσεις τους για να εκδιώξουν τον Νικολάς Μαδούρο από την εξουσία μετά την επανεκλογή του το 2018, που η αντιπολίτευση —η οποία απείχε— χαρακτήρισε απάτη, οργανώνοντας διαδηλώσεις που κατεστάλησαν.

«Δεν μπόρεσαν να μας νικήσουν με τις κυρώσεις, τις επιθέσεις, τις απειλές», είπε χθες, αντιδρώντας στις επικρίσεις από άλλα κράτη της Λατινικής Αμερικής, ο κ. Μαδούρο. «Στον Μιλέι λέω: ‘Μιλέι, δεν θα άντεχες ούτε έναν γύρο μαζί μου, φασίστα, αυτός ο λαός αυτός έχει ήδη πει όχι στον βάρβαρο καπιταλισμό, όχι στον φασισμό, όχι στον Μιλέι’».

Ο Νικολάς Μαδούρο έλαβε από την άλλη μηνύματα υποστήριξης από τους πάγιους συμμάχους του, τον πρόεδρο της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, αυτόν της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα, αυτόν της Βολιβίας Λουίς Άρσε και αυτήν της Ονδούρας, τη Σιομάρα Κάστρο.

Το Καράκας επικρίνεται διότι περιόρισε την παρουσία ξένων παρατηρητών. Η πρόσκληση σε παρατηρητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποσύρθηκε τον Μάιο. Δεν επέτρεψε την είσοδο —ή την απέκλεισε την τελευταία στιγμή— σε άλλους ξένους παρατηρητές, ανάμεσά τους τέσσερις πρώην προέδρους χωρών της Λατινικής Αμερικής, το αεροσκάφος των οποίων δεν αναχώρησε ποτέ από τον Παναμά για το Καράκας όπως προγραμματιζόταν την Παρασκευή.

Κλειδί των πολιτικών εξελίξεων θα είναι η στάση που θα επιδείξει ο μηχανισμός των δυνάμεων ασφαλείας. «Οι μπολιβαριανές εθνικές ένοπλες δυνάμεις με υποστηρίζουν», έλεγε πρόσφατα ο κ. Μαδούρο. Ο αντίπαλός του κ. Γκονσάλες Ουρούτια αξιώνει οι στρατηγοί «να σεβαστούν και να εγγυηθούν ότι θα γίνει σεβαστή η κυρίαρχη βούληση» του λαού.

Χθες βράδυ ο υπουργός Άμυνας, ο στρατηγός Βλαντίμιρ Παδρίνο, δήλωσε πως δεν υπήρξαν παρά «ήσσονα συμβάντα» και ότι οι εκλογές διεξήχθησαν «ειρηνικά», προσθέτοντας πως ο λαός της χώρας «απορρίπτει κι απαιτεί το τέλος των κυρώσεων» των ΗΠΑ.

«Θέλουμε πλήρη διαφάνεια και δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων»

Μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας εξέφρασε σήμερα αμφιβολίες για την επανεκλογή στη Βενεζουέλα του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος υποστηρίχθηκε από τους παραδοσιακούς συμμάχους του στη Λατινική Αμερική καθώς και από το Πεκίνο και τη Μόσχα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε «σοβαρές αμφιβολίες» για τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν.

«Φοβόμαστε σοβαρά πως το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε δεν αντανακλά τη βούληση ή την ψήφο του λαού της Βενεζουέλας», πρόσθεσε ο Άντονι Μπλίνκεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ιαπωνία, εκτιμώντας πως «η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί από πολύ κοντά την κατάσταση και ως εκ τούτου θα αντιδράσει».

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, ζήτησε «πλήρη διαφάνεια στην εκλογική διαδικασία» στη Βενεζουέλα.

«Ο λαός της Βενεζουέλας ψήφισε για το μέλλον της χώρας του ειρηνικά και κατά μεγάλους αριθμούς. Η βούλησή του πρέπει να γίνει σεβαστή. Είναι απολύτως αναγκαία η εξασφάλιση πλήρους διαφάνειας της εκλογικής διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένων της λεπτομερειακής καταμέτρησης των ψήφων και της πρόσβασης στα αρχεία της καταμέτρησης στα εκλογικά τμήματα», έγραψε ο Μπορέλ.

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες, ζήτησε επίσης «πλήρη διαφάνεια» μέσω «δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων, εκλογικό τμήμα το εκλογικό τμήμα, ώστε να μπορέσουμε να επαληθεύσουμε τα αποτελέσματα».

Ο Ιταλός ομόλογός του Αντόνιο Ταγιάνι εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με την «ομαλή» διεξαγωγή των εκλογών, απαιτώντας «αποτελέσματα που είναι δυνατό να επαληθευθούν και την πρόσβαση σε έγγραφα».

Για τον πρόεδρο της Χιλής, Γκαμπριέλ Μπόριτς, «το καθεστώς του Μαδούρο πρέπει να καταλάβει ότι τα αποτελέσματα που δημοσιεύει είναι δύσκολο να τα πιστέψουμε». Προειδοποίησε πως «η Χιλή δεν θα αναγνωρίσει κανένα αποτέλεσμα που δεν είναι επαληθεύσιμο».

«Δικτάτορα Μαδούρο, έξω!», είπε ο ακροδεξιός πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι. «Οι Βενεζουελάνοι επέλεξαν να τερματίσουν την κομμουνιστική δικτατορία του Νικολάς Μαδούρο», ισχυρίστηκε.

Ο πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, Ροδρίγο Τσάβες, «απορρίπτει κατηγορηματικά» την ανακήρυξη της νίκης του Μαδούρο την οποία χαρακτηρίζει «απάτη».

Πρόσθεσε πως η χώρα του θα «συνεργαστεί με άλλες δημοκρατικές κυβερνήσεις της ηπείρου και διεθνείς οργανισμούς ώστε να γίνει σεβαστή η απαράβατη βούληση του λαού της Βενεζουέλας».

Το Περού και η Ουρουγουάη ή ακόμη η Γουατεμάλα εξέφρασαν επίσης τις αμφιβολίες τους.

Ο Νικολάς Μαδούρο έλαβε την υποστήριξη των συνηθισμένων συμμάχων του: της Κούβας, της Νικαράγουας, της Βολιβίας και της Ονδούρας.

Ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, δήλωσε ότι τηλεφώνησε στον «αδελφό» του Νικολάς Μαδούρο προκειμένου να του εκφράσει τα θερμά συγχαρητήριά του για τον «ιστορικό εκλογικό θρίαμβό» του.

Η Κίνα, που διατηρεί στενές σχέσεις με τη Βενεζουέλα, συνεχάρη τον Μαδούρο και δήλωσε «έτοιμη να εμπλουτίσει τη συνήθη στρατηγική σύμπραξη και να φροντίσει ώστε να επωφεληθούν οι λαοί των δύο χωρών», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κινεζικής διπλωματίας, Λιν Ζιάν.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη σήμερα τον Νικολάς Μαδούρο για την επανεκλογή του στην προεδρία της Βενεζουέλας, λέγοντας πως η Μόσχα έχει στρατηγική σύμπραξη με τη χώρα της Λατινικής Αμερικής και πως ο Μαδούρο είναι πάντα ευπρόσδεκτος στη Ρωσία.

«Οι σχέσεις Ρωσίας-Βενεζουέλας έχουν τον χαρακτήρα στρατηγικής σύμπραξης», είπε ο Πούτιν σε ένα μήνυμα προς τον Μαδούρο, όπως ανέφερε το Κρεμλίνο. «Είμαι βέβαιος πως οι δραστηριότητές σας στην ως επικεφαλής του κράτους θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στην προοδευτική εξέλιξή τους προς όλες τις κατευθύνσεις».

«Αυτό ανταποκρίνεται πλήρως στα συμφέροντα των φιλικών λαών μας και συνάδει με την οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης και δημοκρατικής παγκόσμιας τάξης», είπε ο Πούτιν. «Θα ήθελα να επιβεβαιώσω την ετοιμότητά μας να συνεχίσουμε την εποικοδομητική κοινή εργασία μας σε επίκαιρα θέματα στη διμερή και διεθνή ατζέντα».

«Θυμηθείτε πως είσαστε πάντα ένας ευπρόσδεκτος καλεσμένος στο ρωσικό έδαφος».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.