COP27: Πιέσεις στις ΗΠΑ να αυξήσει τη βοήθεια για το κλίμα στις φτωχές χώρες
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ενισχυμένος από τις ενδιάμεσες εκλογές, θα κάνει σήμερα μια σύντομη στάση στην COP27 για να επιβεβαιώσει τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ για το κλίμα, την ώρα που η χώρα του δέχεται πιέσεις να αυξήσει την βοήθειά της προς τις φτωχές χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης.
Μερικές ημέρες μετά την έναρξη της διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, από την οποία πέρασαν δεκάδες ομόλογοί του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα υπενθυμίσει ότι οι ΗΠΑ θα υιοθετήσουν αυτό το καλοκαίρι νόμο που θα προβλέπει την επένδυση 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σχέδια πράσινης ενέργειας και πρωτοβουλίες για το κλίμα.
«Για πρώτη φορά, οι ΗΠΑ έχουν καλή δυναμική για το κλίμα», δήλωσε ο Τζόζεφ Μάζκουτ, ειδικός σε θέματα ενέργειας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS).
Ωστόσο ταυτοχρόνως, η Ουάσινγκτον δεν έχει ακόμη τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της υπόσχεσης των πλούσιων χωρών να παρέχουν χρηματοδοτήσεις 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως στις πιο φτωχές χώρες για την μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή.
«Οι ΗΠΑ οφείλουν να ηγούνται για το κλίμα. (…) Το μήνυμα στον πρόεδρο Μπάιντεν είναι (ότι πρέπει) να σταθεί στο πλευρό των λαών του πλανήτη και των μελλοντικών γενεών», δήλωσε στο AFP από το Σαρμ ελ Σέιχ η ακτιβίστρια από την Ουγκάντα Βανέσα Νακάτε, φυσιογνωμία του αγώνα της νεολαίας για το κλίμα.
Την ώρα που πολλαπλασιάζονται οι καταστροφές – ξηρασίες που επηρεάζουν τις σοδειές, καύσωνες, γιγάντιες πυρκαγιές, πλημμύρες -, οι χώρες που πλήττονται περισσότερο αξιώνουν εφεξής πόρους για τις «απώλειες και τις ζημιές» που υφίστανται.
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι θέλησε να υπερβεί το ζήτημα αυτό, σημειώνοντας την Τετάρτη στην 27η Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα ότι «καμία κυβέρνηση στον κόσμο δεν έχει τα χρήματα» για να διαθέσει τα «δισεκατομμύρια» που χρειάζονται και ότι θα πρέπει επομένως να βρεθούν τα μέσα για να επιστρατευθεί ο ιδιωτικός τομέας.
Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται ως εκ τούτου με ιδιαίτερη ανυπομονησία στο Σαρμ ελ Σέιχ για το θέμα αυτό, όπως και για τις μειώσεις των εκπομπών των αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη – αυτές θα φτάσουν ξανά σε επίπεδα ρεκόρ το 2022, σύμφωνα με έκθεση αναφοράς που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Και αυτό διότι κανένας ρεπουμπλικανός βουλευτής δεν ψήφισε τον νόμο του για την μείωση του πληθωρισμού και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα ανακτήσει μάλλον την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
«Σώστε τον πλανήτη»
«Είτε χαμένοι είτε κερδισμένοι, εμείς θα θέλαμε να δούμε δικομματική συνεργασία για να σωθεί ο πλανήτης», δήλωσε χθες, Πέμπτη, η ισχυρή νυν πρόεδρος του σώματος αυτού του αμερικανικού Κογκρέσου Νάνσι Πελόζι, η οποία ήταν παρούσα στην COP27.
Όσον αφορά την βοήθεια προς τις φτωχές χώρες, η Κάθι Κάστορ, η δημοκρατική πρόεδρος της ειδικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για την κλιματική κρίση, δήλωσε στο AFP ότι ελπίζει οι ρεπουμπλικανοί να μην μπλοκάρουν την έγκριση αμερικανικής συνεισφοράς 11,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ωστόσο εν γένει «δεν είναι πραγματικοί εταίροι στην επίθεση κατά της κλιματικής κρίσης», υπενθύμισε.
Όσον αφορά το κεφάλαιο της μείωσης των εκπομπών, ανησυχία προκαλούν οι οξυμένες εντάσεις ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ.
Η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, οι οποίες εκπέμπουν τον μεγαλύτερο όγκο παγκοσμίως των αερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή, κρίνεται πολύ σημαντική και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τις κάλεσε τη Δευτέρα κατά την έναρξη της COP27 να αναλάβουν το βάρος «της ιδιαίτερης ευθύνης» που φέρουν.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν ταξίδεψε στο Σαρμ ελ Σέιχ, αλλά οι δύο πολιτικοί θα συναντηθούν τη Δευτέρα στο Μπαλί της Ινδονησίας, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20. Αναμένεται μεταξύ άλλων να συζητήσουν για την «κοινή εργασία» όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης.
Προτού απευθυνθεί στην COP27, αργά το απόγευμα, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα έχει συνομιλία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, θα συζητήσει κυρίως το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς η τύχη του Αλάα Άμπντελ Φάταχ, του φιλοδημοκρατικού μπλόγκερ που βρίσκεται στη φυλακή και κινδυνεύει να πεθάνει έπειτα από απεργία πείνας επτά μηνών, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων στο Σαρμ ελ Σέιχ.
(AΠΕ-ΜΠΕ)