Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
25.11.2024

Χάγη: Εν όψει της απόφασης, η Νότια Αφρική ελπίζει «να έρθει στο φως η μοίρα των αθώων στην Παλαιστίνη»

«Οι γενοκτονίες ποτέ δεν αναγγέλλονται εκ προοιμίου».
Χάγη: Εν όψει της απόφασης, η Νότια Αφρική ελπίζει «να έρθει στο φως η μοίρα των αθώων στην Παλαιστίνη»

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το ανώτατο δικαστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών, θα ανακοινώσει σήμερα μία πρώτη απόφαση σχετικά με την λήψη ή μη επειγόντων μέτρων που ζητά με προσφυγή της η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ με την κατηγορία της διάπραξης γενοκτονίας στην Λωρίδα της Γάζας. Η ανακοίνωση της ετυμηγορίας θεωρείται σημαντική σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μπορεί να διατάξει το Ισραήλ να σταματήσει την στρατιωτική του εκστρατεία που ξεκίνησε μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου ή να διευκολύνει την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το Δικαστήριο θα κρίνει αν τα επιχειρήματα της Πρετόριας είναι ευλογοφανή ή μη, αλλά μία απόφαση επί της ουσίας της υπόθεσης, η οποία θα κρίνει αν οι κατηγορίες περί διάπραξης γενοκτονίας στοιχειοθετούνται, θα χρειαστεί εξέταση της υπόθεσης εις βάθος, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Η διαδικασία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ξεκίνησε με την κατάθεση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής η οποία κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση της Σύμβασης περί Γενοκτονίας του 1948, η οποία υπήρξε απάντηση στην γενοκτονία των Εβραίων στο ναζιστικό Ολοκαύτωμα. Ορίζει ως γενοκτονία τις «ενέργειες που διαπράττονται με πρόθεση την καταστροφή, μερικώς ή ολικώς, μίας εθνοτικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας».

Προς το παρόν, «η Νότια Αφρική δεν χρειάζεται να αποδείξει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία», δήλωσε η Τζούλιετ ΜακΙντάιρ, ειδικευμένη στο Διεθνές Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας. «Απαιτείται να δείξει απλώς ότι υπάρχει ευλογοφανής κίνδυνος γενοκτονίας».

«Κανείς δεν θα μας σταματήσει…»

«Οι γενοκτονίες ποτέ δεν αναγγέλλονται εκ προοιμίου», δήλωσε η Αντίλα Χασίμ, συνήγορος της Νότιας Αφρικής κατά την ακροαματική διαδικασία που ξεκίνησε ενώπιον του Δικαστηρίου στις αρχές του μήνα.

«Αλλά αυτό το Δικαστήριο έχει στην διάθεσή του αποδείξεις των 13 τελευταίων εβδομάδων που δείχνουν κατά αναμφισβήτητο τρόπο ένα μοντέλο συμπεριφοράς και πρόθεση που δικαιολογεί τον ευλογοφανή ισχυρισμό περί πράξεων γενοκτονίας», είπε.

Εν όψει της σημερινής συνεδρίασης στην Χάγη, η υπουργός Εξωτερικών Ναλέντι Παντόρ δήλωσε ότι η Νότια Αφρικής «διατηρεί την ελπίδα» και ότι το σημαντικό είναι «να έρθει στο φως η μοίρα των αθώων στην Παλαιστίνη».

Οι αποφάσεις του Δικαστηρίου, το οποίο εκδικάζει διαφορές μεταξύ κρατών, είναι νομικά δεσμευτικού χαρακτήρα και τελεσίδικες. Ωστόσο, το Δικαστήριο της Χάγης δεν διαθέτει κανένα μέσο για να επιβάλει την εφαρμογή τους. Για παράδειγμα, η απόφαση με την οποία διέτασσε την Ρωσία να σταματήσει την εισβολή στην Ουκρανία δεν έγινε εκτελεστή.

Ηδη ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν αισθάνεται υποχρεωμένος να εφαρμόσει μία απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου. «Δεν θα μας σταματήσει κανείς. Ούτε η Χάγη, ούτε ο Αξονας του Κακού, ούτε οποιοσδήποτε άλλος», είπε.

Η Χαμάς δεσμεύθηκε με χθεσινή ανακοίνωση να σεβαστεί μία κατάπαυση του πυρός αν ζητηθεί από το Δικαστήριο, υπό τον όρο ότι το Ισραήλ θα κάνει το ίδιο.

Τεράστια συμβολική αξία

Αλλά, αν το Δικαστήριο κρίνει ότι υπάρχει κίνδυνος γενοκτονίας στην Γάζα, αυτό θα μπορούσε να έχει γεωπολιτικές συνέπειες.

«Είναι πολύ πιο δύσκολο για άλλες χώρες να συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ απέναντι σε μία ουδέτερη τρίτη πλευρά που κρίνει ότι υπάρχει κίνδυνος γενοκτονίας», δήλωσε η Τζούλιετ ΜακΙντάιρ.

«Χώρες μπορεί να αποσύρουν την στρατιωτική ή άλλη υποστήριξή τους προς το Ισραήλ για να το αποφύγουν αυτό», πρόσθεσε τονίζοντας τις τεράστιες συμβολικές συνέπειες οποιασδήποτε απόφασης κατά του Ισραήλ βάσει της Σύμβασης περί Γενοκτονίας του 1948, δεδομένης της ιστορίας του.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.