Αυστραλία – ASEAN: Έκκληση για «αυτοσυγκράτηση» στη Νότια Σινική Θάλασσα και κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
Η Αυστραλία και οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας ολοκλήρωσαν σήμερα μια τριήμερη σύνοδο κορυφής καλώντας για αυτοσυγκράτηση στη διαφιλονικούμενη Νότια Σινική Θάλασσα και για μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Η Αυστραλία φιλοξένησε στη Μελβούρνη μια σύνοδο κορυφής με την Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) για να σηματοδοτήσει την 50η επέτειο των σχέσεών της με το συνασπισμό αυτό, μολονότι παραμένουν διαφορές μεταξύ των 10 μελών αναφορικά με τα σχέδια της Κίνας να επεκτείνει τη διπλωματική και τη στρατιωτική παρουσία της στην περιοχή.
Κοινή δήλωση από την Αυστραλία και την ASEAN καλεί για μια «βασισμένη σε κανόνες» τάξη στην περιοχή του Ινδοειρηνικού, καθώς το Πεκίνο επιδιώκει να αυξήσει την παρουσία του στη Νότια Σινική Θάλασσα.
«Αναγνωρίζουμε τα πλεονεκτήματα του να είναι η Νότια Σινική Θάλασσα μια θάλασσα ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας», αναφέρεται στη δήλωση.
«Ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να αποφεύγουν οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή».
Η δήλωση εκδόθηκε ενώ χθες οι Φιλιππίνες είχαν καλέσει τον αναπληρωτή επικεφαλής της αποστολής της Κίνας στη Μανίλα για να διαμαρτυρηθούν γι’ αυτό που αποκάλεσαν «επιθετικές ενέργειες» κινεζικών ναυτικών δυνάμεων εναντίον αποστολής ανεφοδιασμού φιλιππινέζων στρατιωτών που σταθμεύουν σε νησίδα στα αβαθή της Νότιας Σινικής Θάλασσας.
Επίσης σήμερα ο Φιλιππινέζος υπουργός Άμυνας Γκιλμπέρτο Τεοντόρο δήλωσε, αναφερόμενος στο εν λόγω επεισόδιο, ότι οι ενέργειες της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα είναι «κατηγορηματικά παράνομες και απολύτως απολίτιστες».
Ωστόσο ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Φερντινάντο Μάρκος Τζούνιορ δήλωσε επίσης σήμερα ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι η ώρα ούτε υπάρχει λόγος να επικαλεσθεί η χώρα του τη Συνθήκη Αμοιβαίας Άμυνας, την οποία έχει συνάψει ήδη από το 1951 με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσθεσε όμως ότι οι συνεχιζόμενοι επικίνδυνοι ελιγμοί και ενέργειες εναντίον της φιλιππινέζικης ακτοφυλακής αντιμετωπίζονται με μεγάλη ανησυχία.
Το Πεκίνο διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη Νότια Σινική Θάλασσα, απ’ όπου διέρχονται κάθε χρόνο προϊόντα εμπορίου αξίας άνω των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και η οποία είναι μια μείζων πηγή έντασης με τις Φιλιππίνες.
Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Ανουάρ Ιμπραήμ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε προχθές, Δευτέρα, μαζί με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι, έκανε λόγο για μια αυξανόμενη «κινεζοφοβία» στη Δύση. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες, Τρίτη, από την εφημερίδα Sydney Morning Herald, ο Ανουάρ υποστήριξε πως ο κίνδυνος σύγκρουσης στη Νότια Σινική Θάλασσα προβάλλεται καθ’ υπερβολήν.
Στη σημερινή κοινή δήλωση της ASEAN επαναλαμβάνεται ακόμα η ανησυχία για τη «φρικτή» ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα, ενώ διατυπώνεται παράλληλα έκκληση για την απελευθέρωση των ομήρων.
«Καταδικάζουμε τις επιθέσεις εναντίον όλων των αμάχων και των πολιτικών υποδομών, που οδηγούν σε περαιτέρω επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, περιλαμβανομένου του περιορισμού της πρόσβασης σε τρόφιμα, σε νερό και σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης», αναφέρεται στη δήλωση.
«Καλούμε για άμεση και διαρκή ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», υπογραμμίζεται.
Η ASEAN περιλαμβάνει χώρες με κυρίως μουσουλμανικούς πληθυσμούς, τη Μαλαισία, την Ινδονησία και το Μπρουνέι, ενώ η Αυστραλία υποστηρίζει σθεναρά το Ισραήλ, αν και έχει απευθύνει έκκληση για κατάπαυση του πυρός και έχει επικρίνει το ύψος των απωλειών.
Κίνα: Κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν τις Φιλιππίνες σαν «πιόνι» στη Νότια Σινική Θάλασσα
Η Κίνα κατηγόρησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι χρησιμοποιούν τις Φιλιππίνες σαν «πιόνι» στη Νότια Σινική Θάλασσα, έπειτα από επεισόδια τις τελευταίες εβδομάδες γύρω από νησίδες τις οποίες διεκδικούν οι δύο ασιατικές χώρες.
Η ακτοφυλακή των Φιλιππίνων κατηγόρησε την κινεζική ακτοφυλακή ότι προκάλεσε χθες, Τρίτη, συγκρούσεις με δύο πλοία της και ότι τραυμάτισε τέσσερα μέλη τις φιλιππινέζικης ακτοφυλακής με εκτοξευτήρες νερού, στο περιθώριο μιας αποστολής ανεφοδιασμού.
Η σύγκρουση σημειώθηκε κοντά στο διαφιλονικούμενο ύφαλο Second Thomas, όπου σημειώνονται τακτικά επεισόδια. Οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν πως κάλεσαν τον κινέζο αντιπρόσωπο στη Μανίλα για να του επισημάνουν πως θεωρούν «απαράδεκτες» αυτές τις «επιθετικές ενέργειες».
Από την πλευρά του, το Πεκίνο κατηγόρησε τις φιλιππινέζικες δυνάμεις, που σταθερά υποστηρίζονται από την Ουάσινγκτον, ότι εμβόλισαν «εκουσίως» ένα κινεζικό πλοίο για να προκαλέσουν επεισόδιο έπειτα από «εισβολή» τους στη ζώνη.
«Η Κίνα συνιστά στις Ηνωμένες Πολιτείες να μην χρησιμοποιούν τις Φιλιππίνες σαν πιόνι για να δημιουργήσουν ταραχές στη Νότια Σινική Θάλασσα», αντέδρασε η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Οι Φιλιππίνες δεν πρέπει να αφήνουν να χειραγωγούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες», υπογράμμισε η εκπρόσωπος στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, απαντώντας σε ερώτηση για την αμερικανική υποστήριξη προς τη Μανίλα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες τάχθηκαν υπέρ των Φιλιππίνων μετά το τελευταίο θαλάσσιο επεισόδιο κατηγορώντας κυρίως την κινεζική ακτοφυλακή ότι πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς.
Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν το σύνολο των νησιών της Νότιας Σινικής Θάλασσας. Άλλες χώρες που βρέχονται από τη θάλασσα αυτή, όπως το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία ή το Μπρουνέι, έχουν ανταγωνιστικές διεκδικήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, οι Φιλιππίνες συνήψαν στρατιωτικές συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία.
Η Κίνα κατηγορεί τακτικά τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν τις χώρες που έχουν εδαφικές διεκδικήσεις αντίπαλες από τις δικές της για να αντιταχθούν στην άνοδο της ισχύος της.
Οι ηγέτες των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και της Αυστραλίας προειδοποίησαν σήμερα εναντίον «κάθε μονομερούς δράσης που θα απειλούσε την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή» της Νότιας Σινικής Θάλασσας.