Απαγόρευση ΤikTok: «Eιρωνική» η στάση του Πεκίνου, λέει ο Αμερικανός πρεσβευτής
Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Κίνα χαρακτήρισε «εξαιρετικά ειρωνική» τη στάση του Πεκίνου αναφορικά με το ενδεχόμενο απαγόρευσης του TikTok στις ΗΠΑ, με δεδομένη τη λογοκρισία που ασκεί το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ενέκρινε την Τετάρτη νομοσχέδιο, το οποίο αν υιοθετηθεί και από τη Γερουσία, θα αναγκάσει τη δημοφιλή πλατφόρμα TikTok να διακόψει τους δεσμούς της με την κινεζική, μητρική της εταιρεία ByteDance, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα απαγορευθεί στο αμερικανικό έδαφος.
Αμέσως η Κίνα κατηγόρησε του Αμερικανούς βουλευτές ότι επιθυμούν να υφαρπάξουν τους καρπούς της εργασίας μιας κινεζικής εταιρείας. Παράλληλα κατήγγειλε «τις πιέσεις με στόχο να αποκλειστούν (από τις ΗΠΑ) άδικα ξένες επιχειρήσεις».
Ο Νίκολας Μπερνς, Αμερικανός πρεσβευτής στην Κίνα, χαρακτήρισε ωστόσο αδικαιολόγητη τη στάση του Πεκίνου, καθώς έκρινε ότι η ασιατική χώρα εμποδίζει πολλούς δυτικούς ιστότοπους, και κυρίως αμερικανικούς, να έχουν παρουσία στο κινεζικό έδαφος.
«Βρίσκω εξαιρετικά ειρωνικό το γεγονός ότι εκπρόσωποι της κινεζικής κυβέρνησης (…) επέκριναν τις ΗΠΑ αναφορικά με τη συζήτηση που διεξάγουμε αυτή την περίοδο για το TikTok», δήλωσε ο Μπερνς στη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε στο East-West Center, ένας οργανισμός έρευνας η έδρα του οποίου είναι στις ΗΠΑ.
«Δεν θέλουν καν το TikTok να είναι προσβάσιμο στο 1,4 δισεκατομμύριο Κινέζους», πρόσθεσε.
Η κινεζική ιδιωτική εταιρεία ByteDance διαθέτει στην Κίνα μια δίδυμη εφαρμογή του TikTok, που ονομάζεται Douyin και είναι δημοφιλής και προσαρμοσμένη σε αυτή την αγορά.
Το Πεκίνο αμέσως σχολίασε με ειρωνικό τρόπο τα σχόλια του Αμερικανού πρεσβευτή.
«Μια χώρα (σ.σ. οι ΗΠΑ) που (…) παρουσιάζεται ως οικονομία της αγοράς χρησιμοποιεί τη δύναμη του κράτους για να αποκλείσει κάποιες εταιρείες, αυτή είναι η ειρωνεία», απάντησε ο Ουάνγκ Ουεμπίν εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Κίνα ελέγχει στενά τη μετάδοση πληροφοριών στο διαδίκτυο και αναγκάζει τα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης να διαγράφουν περιεχόμενο το οποίο θεωρεί πολιτικά ευαίσθητο.
Πολλοί ξένοι ιστότοποι, όπως το Google, το Facebook, το YouTube και το Instagram, δεν είναι προσβάσιμοι στην Κίνα.