Ζελένσκι: Απαράδεκτοι οι ευρωπαϊκοί περιορισμοί στις εξαγωγές σιτηρών
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε την ΕΕ να επισπεύσει τις παραδόσεις πυρομαχικών και να άρει τους «απαράδεκτους» και «σκληρούς» ευρωπαϊκούς περιορισμούς στις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών, με τα αιτήματα αυτά να απευθύνονται στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αναφορικά με τα πυρομαχικά, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ευρωπαϊκή απόφαση να παρασχεθούν «ένα εκατομμύριο οβίδες» αλλά επέμενε στην αναγκαιότητα να παραδοθούν πιο γρήγορα. «Τις έχουμε ήδη ανάγκη στο πεδίο της μάχης», δήλωσε.
Αναφορικά με τα ουκρανικά σιτηρά, επανέφερε στο τραπέζι το θέμα των ευρωπαϊκών περιορισμών στις εξαγωγές.
«Κάθε περιορισμός στις εξαγωγές μας είναι απολύτως απαράδεκτος τώρα διότι ενισχύει τις δυνατότητες του (Ρώσου) επιτιθέμενου», δήλωσε ο Ζελένσκι ενώπιον δημοσιογράφων.
«Αναμένουμε από την ΕΕ την άρση όλων των περιορισμών το συντομότερον δυνατόν», συνέχισε, λέγοντας ότι τα μέτρα είναι σκληρά και έχουν χαρακτήρα προστατευτισμού.
«Εν καιρώ πολέμου, δεν μπορούν παρά να απογοητεύουν», είπε, στοχοθετώντας έτσι τις πέντε χώρες που αφορά αυτό –την Πολωνία, την Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Εδώ και πολλές εβδομάδες, επικρατεί τεταμένο κλίμα μεταξύ του Κιέβου και των χωρών αυτών.
Οι 27 ανέστειλαν τον Μάιο του 2022, για ένα χρόνο, τους τελωνειακούς δασμούς στα ουκρανικά προϊόντα και οργανώθηκαν για να επιτρέψουν στο Κίεβο να εξαγάγει τα σιτηρά του, καθώς η εισβολή στη χώρα από τη Ρωσία παρέλυσε τις μεταφορές στη Μαύρη Θάλασσα.
Κατά συνέπεια: οι γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες είδαν να αυξάνονται μαζικά οι ποσότητες που έφθαναν από την Ουκρανία, με αποτέλεσμα να γεμίζουν τα σιλό αποθήκευσης λόγω προβλημάτων στην εφοδιασιτκή αλυσίδα και να μειώνονται οι τιμές, αποσταθεροποιώντας τους τοπικούς καλλιεργητές.
Η Πολωνία, το παράδειγμα της οποίας γρήγορα ακολούθησαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είχε μονομερώς απαγορεύσει στα μέσα Απριλίου τα σιτηρά και άλλα γεωργικά προϊόντα από την Ουκρανία, λέγοντας ότι θέλει να προστατεύσει τους αγρότες της.
Μια κατάσταση που οι Βρυξέλλες χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία.
Παρά τις εντάσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατάφερε στα τέλη Απριλίου να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών για να εγγυηθεί τη διαμετακόμιση των ουκρανικών σιτηρών, κυρίως με προορισμό τρίτες χώρες, ένα σημαντικό σημείο για το Κίεβο, που θέλει να είναι σε θέση να συνεχίσει να εξάγει την παραγωγή του.
Στο πλευρό του Ζελένσκι, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε από την πλευρά της την κατάσταση «δύσκολη».
«Η άμεση προτεραιότητα είναι τώρα η διαμετακόμιση των σιτηρών να γίνεται με διαφανή τρόπο και με τη δυνατότερη χαμηλή τιμή από την Ουκρανία προς την ΕΕ», δήλωσε. «Αυτό απαιτεί πολύ στενή συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών συμμετεχόντων», συνέχισε η φον ντερ Λάιεν, ανακοινώνοντας την εφαρμογή μιας «πλατφόρμας συντονισμού».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)