Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
21.11.2024

Στόλτενμπεργκ: Να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης στην Ουκρανία

Το Κίεβο μπορεί να χρησιμοποιεί γερμανικά όπλα εναντίον ρωσικών στόχων, λέει ο Σολτς - Οι παραδόσεις δυτικών όπλων στην Ουκρανία είναι «πολύ επικίνδυνες», προειδοποιεί ο Πούτιν.
Στόλτενμπεργκ: Να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης στην Ουκρανία

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα πως οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας θα πρέπει να διασφαλίσουν πως δεν θα επαναληφθούν τα κενά στη στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο.

Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Φινλανδία, ο Στόλτενμπεργκ είπε πως η Ουκρανία χρειάζεται «προβλεψιμότητα και ανάληψη ευθύνης» από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ σε όρους στρατιωτικής υποστήριξης.

«Τους τελευταίους μήνες έχουμε δει ορισμένα κενά, ορισμένες καθυστερήσεις στην παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου δίπλα στον Φινλανδό πρόεδρο Αλεξάντερ Στουμπ.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί», είπε.

EPA/MAURI RATILAINEN

Την ίδια ώρα, ο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς επανέλαβε ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να χρησιμοποιήσει γερμανικά όπλα εναντίον στόχων στην ρωσική συνοριακή περιοχή, επαναβεβαιώνοντας την αλλαγή στάσης της γερμανικής κυβέρνησης. Δήλωσε επίσης ότι ενδεχόμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ρωσία «είναι ακόμη μακριά».

Η Ρωσία άνοιξε νέο μέτωπο εναντίον του Χαρκόβου κοντά στα σύνορα και μαζί με τους εταίρους συμφωνήσαμε ότι η Ουκρανία έχει, κατά το διεθνές δίκαιο, το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της από επιθέσεις στο έδαφός της, στις πόλεις της και στους πολίτες της και να χρησιμοποιήσει τα όπλα που παρέχουμε εμείς και οι σύμμαχοί μας, δήλωσε ο καγκελάριος από το βήμα της Bundestag και πρόσθεσε ότι η απόφαση ελήφθη έπειτα από πολλή σκέψη και αφού είχε προηγηθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ο Σολτς διαβεβαίωσε ταυτόχρονα τους πολίτες ότι θα κάνει το παν προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Γερμανία δεν θα παρασυρθεί στον ρωσικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. «Είναι σωστό να συντονιζόμαστε στενά με τους συμμάχους μας ξανά και ξανά πριν από την λήψη τέτοιων μακροπρόθεσμων αποφάσεων και οι πολίτες μπορούν να βασίζονται στο ότι θα ενεργήσουμε πάντα με σύνεση και θα σταθμίσουμε προσεκτικά τους κινδύνους», συνέχισε. «Ως καγκελάριος, φέρω αυτή την ευθύνη, να διασφαλίσω ότι κανένα παιδί που γεννήθηκε στην Γερμανία δεν θα βιώσει ποτέ πόλεμο στη χώρα μας. Αυτό για μένα είναι η απόλυτη προτεραιότητα», είπε χαρακτηριστικά και αναγνώρισε ότι πολλοί πολίτες φοβήθηκαν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να κλιμακωθεί και να τεθεί σε κίνδυνο η ειρήνη και η ασφάλεια στην Γερμανία. «Δεν υπάρχει τίποτα αφελές στο να ανησυχεί κανείς για την ειρήνη», ανέφερε, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα χρειαστεί ακόμη χρόνος μέχρις ότου ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ρωσία, καθώς το Κρεμλίνο πιστεύει ότι μπορεί ακόμη να κερδίσει στο πολεμικό πεδίο.

EPA/CLEMENS BILAN

Σχολιάζοντας χθεσινή δήλωση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι δεν διακρίνει νεοναζιστικά στοιχεία στις ενέργειες της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) και θα ήθελε να συνεργαστεί με όποιον επιθυμεί να συνεργαστεί με την Ρωσία, ο Όλαφ Σολτς έκανε λόγο για «ντροπιαστικούς επαίνους» για τους οποίους, όπως είπε, το κόμμα «έχει εργαστεί πολύ σκληρά».

Ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) κατηγόρησε από την πλευρά του τον καγκελάριο για συνεχή δισταγμό και φόβο στην υποστήριξη της Ουκρανίας. «Αυτό δεν είναι σύνεση. Είναι δισταγμός, είναι φόβος, είναι μια έκφραση πολιτικής με λάθος αξιολόγηση της κατάστασης», δήλωσε και καταλόγισε μεγάλη καθυστέρηση στις αποφάσεις της κυβέρνησης. «Μια μέρα θα συμφωνήσετε και για την αποστολή πυραύλων Taurus στην Ουκρανία. Αλλά τότε θα είναι πολύ αργά για τους χιλιάδες ανθρώπους και τους στρατιώτες στην Ουκρανία που θα έχουν στο μεταξύ χάσει τη ζωή τους», τόνισε ο κ. Μερτς, απευθυνόμενος στον καγκελάριο, ο οποίος έως τώρα απορρίπτει το ενδεχόμενο. Ο επικεφαλής του CDU συμφώνησε πάντως στην αρχή ότι «η Γερμανία δεν θα πρέπει να παρασυρθεί και να εμπλακεί στον πόλεμο».

EPA/CLEMENS BILAN

Γαλλία: Η ρωσική ανάμιξη στην εσωτερική ζωή των κρατών, μπορεί να είναι ο «νέος παγκόσμιος πόλεμος»

Η ανάμιξη της Ρωσίας στην εσωτερική ζωή των κρατών είναι «ένα δηλητήριο που επιδιώκει να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη» και μπορεί να είναι «ο νέος παγκόσμιος πόλεμός μας», προειδοποίησε σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ.

«Είδαμε αυτά τα κόκκινα χέρια πάνω στο μνημείο του Ολοκαυτώματος, είδαμε αυτά τα άστρα του Δαβίδ σχεδιασμένα πάνω σε τοίχους. Είδαμε ακόμα πρόσφατα τα φέρετρα που είχαν τοποθετηθεί κάτω από τον Πύργο του Άιφελ», απαρίθμησε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό France 2 και αναφερόμενος σε υποθέσεις στη Γαλλία για τις οποίες πλανώνται υποψίες για εξωτερική χειραγώγηση.

«Αυτές οι επεμβάσεις, αυτό μπορεί να είναι ο νέος παγκόσμιος πόλεμός μας. Και επειδή επιπλέον πρόκειται για χειραγωγήσεις που έρχονται από το εξωτερικό και επιδιώκουν να μας διχάσουν», πρόσθεσε την επομένη της υιοθέτησης ενός νόμου για το ζήτημα αυτό.

«Ο πρώτος που προειδοποίησε γι’ αυτές τις απειλές, είναι ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2017, μπροστά στον Βλαντίμιρ Πούτιν που βρισκόταν δίπλα του. Η ανάμιξη αυτή είναι ένα δηλητήριο. Είναι ένα δηλητήριο που επιδιώκει να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη, που επιδιώκει να μας διχάσει, που επιδιώκει να πλήξει την ασφάλειά μας με μια νέα μορφή, μια υβριδική μορφή».

Τον Οκτώβριο, μετά την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, άστρα του Δαβίδ είχαν σχεδιαστεί σε προσόψεις πολυκατοικιών στην περιφέρεια του Παρισιού. Η ενέργεια αυτή, για την οποία είχε συλληφθεί ένα ζευγάρι από τη Μολδαβία, είχε αποδοθεί από τις γαλλικές αρχές στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας (FSB).

Τη νύχτα της 13ης προς τη 14η Μαΐου, κόκκινα χέρια είχαν σχεδιαστεί πάνω στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Παρίσι και οι αστυνομικοί υποψιάζονται τρία πρόσωπα που διέφυγαν στη συνέχεια στο εξωτερικό.

Το Σάββατο, τρία πρόσωπα -ένας Βούλγαρος, ένας άνδρας που έχει γεννηθεί στη Γερμανία και ένας άλλος που έχει γεννηθεί στην Ουκρανία- τοποθέτησαν κάτω από τον Πύργο του Άιφελ φέρετρα καλυμμένα με τη γαλλική σημαία που έφεραν την επιγραφή «γάλλοι στρατιώτες της Ουκρανίας».

Η Ρωσία διαβεβαίωσε προχθές, Τρίτη, ότι «δεν αναμιγνύεται» στις υποθέσεις της Γαλλίας και διέψευσε οποιαδήποτε εκστρατεία παραπληροφόρησης με στόχο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Το γαλλικό κοινοβούλιο υιοθέτησε οριστικά χθες, Τετάρτη, νόμο για την ενίσχυση του οπλοστασίου εναντίον της ξένης ανάμιξης, με τον οποίο δημιουργείται ένα εθνικό μητρώο επιρροής, μια διαδικασία παγώματος χρηματοοικονομικών αγαθών, ενώ ενίσχυσε πειραματικά τη μάχη αυτή με μια αλγοριθμική επιτήρηση που μέχρι σήμερα αφορούσε μόνο την τρομοκρατία.

EPA/MOHAMMED BADRA

Κρεμλίνο: Θα υπάρξουν συνέπειες

Οι δυτικές χώρες που προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα για να πλήξουν άμεσα τη Ρωσία είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουν συνέπειες, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε το παραπάνω σχόλιο μετά τη χθεσινή προειδοποίηση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να παράσχει όπλα μεγάλου βεληνεκούς σε τρίτες χώρες για να πλήξουν δυτικούς στόχους αφού και η Δύση παραδίδει στο Κίεβο τέτοια όπλα για να πλήττει τη Ρωσία.

Ο Πεσκόφ αρνήθηκε να κατονομάσει τις χώρες ή τις περιοχές στις οποίες η Ρωσία πιθανόν να αναπτύξει ή να προμηθεύσει τέτοια όπλα.

Πούτιν: Tα γερμανικά τανκς στην Ουκρανία προκάλεσαν «ηθικό και συναισθηματικό σοκ στη Ρωσία»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε ξένα πρακτορεία ειδήσεων στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ότι οι παραδόσεις δυτικών όπλων στην Ουκρανία είναι ένα «πολύ επικίνδυνο μέτρο» καθώς ορισμένες χώρες – μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ – επέτρεψαν πρόσφατα στο Κίεβο να πλήξουν με αυτά το ρωσικό έδαφος υπό προϋποθέσεις.

«Η προμήθεια όπλων σε μια ζώνη σύγκρουσης είναι πάντα ένα άσχημο πράγμα. Κυρίως αν αυτή συνδέεται με το γεγονός ότι οι προμηθευτές δεν περιορίζονται να προμηθεύουν όπλα αλλά και να τα ελέγχουν. Εδώ πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό και πολύ επικίνδυνο μέτρο», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησης με ειδησεογραφικά πρακτορεία, ανάμεσά τους το Γαλλικό Πρακτορείο, στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Ο Ρώσος πρόεδρος κατονόμασε συγκεκριμένα τη Γερμανία, δηλώνοντας ότι «όταν τα πρώτα γερμανικά άρματα μάχης εμφανίστηκαν στο ουκρανικό έδαφος, αυτό προκάλεσε ένα ηθικό και συναισθηματικό σοκ στη Ρωσία» λόγω του παρελθόντος που σχετίζεται με τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Σήμερα, όταν αυτές (σ.σ. οι γερμανικές αρχές) λένε ότι θα υπάρξουν και άλλοι πύραυλοι που θα πλήξουν στόχους στο ρωσικό έδαφος, αυτό καταστρέφει οριστικά τις ρωσογερμανικές σχέσεις», πρόσθεσε.

Αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία, έδωσαν την έγκρισή τους τις τελευταίες εβδομάδες για τη χρήση δυτικών όπλων από την Ουκρανία προκειμένου να πλήξει στόχους σε ρωσικό έδαφος, ως απάντηση στην επίθεση που εξαπέλυσε η Μόσχα στην περιοχή του Χαρκόβου, στη βορειοανατολική Ουκρανία.

Ο Πούτιν επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η χώρα του δεν ήταν αυτή που «ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία», αποδίδοντας την ευθύνη στο Κίεβο εξαιτίας της επανάστασης που έφερε φιλοδυτικούς στην εξουσία το 2014, ακολούθησε η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα και μια αυτονομιστική εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία υπό τη Ρωσία.

«Όλοι πιστεύουν ότι η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι κανείς στη Δύση, στην Ευρώπη, δεν θέλει να θυμάται πώς άρχισε αυτή η τραγωδία», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο σε δυτικές χώρες που επέτρεψαν στην Ουκρανία να χτυπήσει τη Ρωσία με μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους τους, και απείλησε ότι θα παραδώσει όπλα σε τρίτες χώρες για να χτυπήσουν δυτικά συμφέροντα.

EPA/VALENTINA PEVTSOVA

Η Ρωσία «δεν έχει αυτοκρατορικές φιλοδοξίες»

Ο Πούτιν διαβεβαίωσε χθες ότι η χώρα του δεν έχει «αυτοκρατορικές φιλοδοξίες» και δεν σχεδιάζει να επιτεθεί στο NATO, δυο χρόνια και πλέον μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

«Μην αναζητάτε κάτι που δεν υπάρχει (…) μην ψάχνετε τις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες μας. Δεν υπάρχουν», είπε ο κ. Πούτιν σε δημοσιογράφους πρακτορείων ειδήσεων, απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου για το ότι είχαν εγερθεί οι σημαίες της σύγχρονης Ρωσίας, της αυτοκρατορικής Ρωσίας και της ΕΣΣΔ μπροστά στην έδρα της Gazprom στην Αγία Πετρούπολη όπου έγινε η συνάντηση με τους δημοσιογράφους.

Ο κ. Πούτιν άδραξε την ευκαιρία να καταγγείλει τους Δυτικούς που τον κατηγορούν ότι θέλει να αρχίσει στρατιωτική σύγκρουση με το NATO επιχειρηματολογώντας πως κατά συνέπεια οι χώρες τους πρέπει να προετοιμαστούν.

«Επινόησαν πως η Ρωσία θέλει να επιτεθεί στο NATO (…) Ποιος τον διανοήθηκε αυτό τον παραλογισμό; Βλακείες», είπε.

Η Μόσχα επέμενε για μήνες να διαψεύδει πως ετοιμαζόταν να εξαπολύσει επίθεση στην Ουκρανία, προτού τελικά προχωρήσει στην εισβολή την 24η Φεβρουαρίου 2022, κατηγορώντας τη Δύση πως χρησιμοποιούσε τον σύμμαχό της για να αποδυναμώσει και να καταστρέψει τη Ρωσία.

Παρότι το Κρεμλίνο αρνείται πως επιδιώκει να ανασυστήσει τη χαμένη αυτοκρατορία, η Μόσχα προχώρησε στην προσάρτηση πέντε ουκρανικών περιφερειών που ρώσοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του κ. Πούτιν, επισημαίνουν ότι στο παρελθόν αποτελούσαν μέρος της ρωσικής αυτοκρατορίας και της σοβιετικής ένωσης.

EPA/VALENTINA PEVTSOVA

Ο Πούτιν θυμίζει το πυρηνικό δόγμα της Μόσχας

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να αμυνθεί σε περίπτωση που απειληθεί η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου είπε ότι η Δύση έχει κατ’ επανάληψη κατηγορήσει τη Ρωσία ότι επισείει την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων, αλλά υπογράμμισε πως αυτό είναι λάθος. Υπενθύμισε πως οι ΗΠΑ ήταν αυτές που χρησιμοποίησαν πυρηνικά όπλα εναντίον της Ιαπωνίας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Πούτιν επεσήμανε ότι το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας επιτρέπει τη χρήση τέτοιων όπλων για την αντιμετώπιση απειλών.

«Για κάποιον λόγο, η Δύση θεωρεί πως η Ρωσία δεν θα τα χρησιμοποιήσει ποτέ», είπε ο Πούτιν. «Έχουμε πυρηνικό δόγμα, ιδού τι προβλέπει. Εάν οι ενέργειες κάποιου απειλούν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα, θεωρούμε πιθανή τη χρήση όλων των μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας. Αυτό δεν θα έπρεπε να εκλαμβάνεται επιπόλαια, επιφανειακά», επέμεινε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Πλήρη αφανισμό του άμαχου πληθυσμού της Γάζας», βλέπει ο Ρώσος πρόεδρος

Τέλος, ο Βλαντίμιρ Πούτιν καταδίκασε τον «πλήρη αφανισμό του άμαχου πληθυσμού» στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ διεξάγουν πολύνεκρες επιχειρήσεις τους τελευταίους εννέα μήνες, στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς.

«Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Γάζα σε αντίδραση στην τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ δεν μοιάζει διόλου με πόλεμο. Πρόκειται για κάτι σαν πλήρη αφανισμό του άμαχου πληθυσμού», είπε ο κ. Πούτιν σε δημοσιογράφους πρακτορείων ειδήσεων, συμπεριλαμβανομένου του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Προσπαθούμε (…) να επηρεάσουμε όσο μπορούμε» προς την κατεύθυνση της επίλυσης της σύγκρουσης, «συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής διάστασης», συνέχισε ο κ. Πούτιν.

Χαρακτήρισε τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς «το αποτέλεσμα της πολιτικής των ΗΠΑ», οι οποίες κατ’ αυτόν «μονοπώλησαν» τις προσπάθειες επίλυσης της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης.

Η Ρωσία διατηρεί παραδοσιακά καλές σχέσεις τόσο με την Παλαιστινιακή Αρχή και αραβικά κράτη, όσο και με το Ισραήλ, αν και οι σχέσεις με αυτό το τελευταίο ψυχράθηκαν εκ νέου τα τελευταία δυο χρόνια.

Η Μόσχα λέει —κάτι με το οποίο συμφωνεί το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας— ότι η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους είναι η «πιο αξιόπιστη» λύση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.