Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
26.11.2024

«Σοβαρός κίνδυνος» οι νάρκες από την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα, προειδοποιεί ο Ερυθρός Σταυρός

Στη Χερσώνα ο Ζελένσκι.
«Σοβαρός κίνδυνος» οι νάρκες από την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα, προειδοποιεί ο Ερυθρός Σταυρός

Νάρκες παρασύρθηκαν από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα και έπληξαν τμήματα της νότιας Ουκρανίας και μπορεί να αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο για τους αμάχους για τις επόμενες δεκαετίες, όπως ανακοίνωσε ο Ερυθρός Σταυρός.

Το σοβιετικής εποχής φράγμα Καχόβκα, που τελούσε υπό ρωσικό έλεγχο, υπέστη ρήγμα νωρίς την Τρίτη, με αποτέλεσμα τεράστιες ποσότητες νερού να πλημμυρίσουν ένα μεγάλο μέρος της ζώνης των πολεμικών επιχειρήσεων και να θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές και την ευημερία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ανατίναξε το φράγμα. Η Ρωσία υποστήριξε ότι η Ουκρανία έκανε σαμποτάζ στο φράγμα κατ’ εντολή της Δύσης για να περιορίσει τις προμήθειες νερού προς την Κριμαία και να αποσπάσει την προσοχή από μια αποτυχημένη αντεπίθεση. Κάποιοι διορισμένοι από τη Ρωσία αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το φράγμα ίσως απλά να κατέρρευσε.

Τα νερά έχουν επίσης παρασύρει αμέτρητες νάρκες που είχαν τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια των 15 μηνών του πολέμου και κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκονται: μπορεί ακόμα να βρίσκονται στα ναρκοπέδια ή να έχουν κολλήσει στη λάσπη του ποταμού, ή σε χωράφια, κήπους και δρόμους σε μια πολύ μεγάλη περιοχή.

«Στο παρελθόν γνωρίζαμε πού βρίσκονταν οι κίνδυνοι. Τώρα δεν ξέρουμε. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι τις έχει παρασύρει το ρεύμα», δήλωσε ο Έρικ Τόλεφσεν, επικεφαλής της Μονάδας κατά της Μόλυνσης από Όπλα στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

«Βλέπουμε τις ειδήσεις που βγαίνουν με κάποιο τρόμο», δήλωσε ο Τόλεφσεν σε ηχητικό μήνυμα, προσθέτοντας ότι νάρκες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που βρέθηκαν κάτω από το νερό στη Δανία το 2015, ήταν ακόμα ενεργές.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει αφήσει σε τμήματα της χώρας μεγάλο αριθμό ναρκών και πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί –ένας κίνδυνος για τον οποίο ακτιβιστές προειδοποιούν από τότε που η Ρωσία έστειλε στρατεύματα πέρυσι τον Φεβρουάριο.

Εκτός από τις νάρκες κατά προσωπικού, και οι δύο πλευρές έχουν χρησιμοποιήσει πολλές οβίδες πυροβολικού και νάρκες κατά τεθωρακισμένων. Ο ακριβής αριθμός των ναρκών στην Ουκρανία είναι ασαφής, δήλωσε ο Τόλεφσεν.

«Απλά ξέρουμε ότι οι αριθμοί είναι τεράστιοι», δήλωσε ο ίδιος.

Ο Τόλεφσεν είπε ότι το θέμα με τις νάρκες δεν είναι απαραίτητα ο αριθμός τους, αλλά το πού βρίσκονται –ειδικά με μια χώρα όπως η Ουκρανία που βασίζεται πολύ στη γεωργία.

Οι διορισμένες από τη Μόσχα αρχές, που ελέγχουν μέρος της ουκρανικής περιοχής της Χερσώνας, προειδοποίησαν σήμερα τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί. «Είναι πιθανή η μεταφορά ναρκών και άλλων επικίνδυνων αντικειμένων», δήλωσε το στηριζόμενο από τη Ρωσία κέντρο ελέγχου εκτάκτων καταστάσεων στην περιοχή της Χερσώνας, μίας από τις πέντε στην Ουκρανία που η Μόσχα υποστηρίζει ότι έχει προσαρτήσει. «Μόλις υποχωρήσουν τα νερά, θα αρχίσουμε άμεσα να οργανώνουμε τις έρευνες στα εδάφη. Αλλά προς το παρόν, να είστε όσο το δυνατόν πιο προσεκτικοί».

Ο Ζελένσκι επισκέπτεται την περιοχή της Χερσώνας που πλημμύρισε 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε σήμερα την πλημμυρισμένη περιοχή της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, για να συζητήσει τις επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης μετά τις πλημμύρες που προκάλεσε η καταστροφή τεράστιου φράγματος.

Η Μόσχα, που εξαπέλυσε πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή του Υδροηλεκτρικού Σταθμού και του φράγματος Καχόβκα την Τρίτη, που είχε ως αποτέλεσμα τόνοι νερού από τον ποταμό Δνείπερο να ξεχυθούν και να πλημμυρίσουν την περιοχή.

«Συζητήθηκαν πολλά σημαντικά ζητήματα. Η επιχειρησιακή κατάσταση στην περιοχή ως αποτέλεσμα της καταστροφής, η απομάκρυνση του πληθυσμού από περιοχές που πιθανόν να πλημμυρίσουν, η αντιμετώπιση της επείγουσας κατάστασης που δημιούργησε η έκρηξη στο φράγμα, η οργάνωση της υποστήριξης για τις πλημμυρισμένες περιοχές», ανέφερε ο Ζελένσκι στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram όπου αναρτήθηκε βίντεο από την επίσκεψή του. «Επίσης οι προοπτικές για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος της περιοχής και η επιχειρησιακή στρατιωτική κατάσταση στην περιοχή ανθρωπογενούς καταστροφής».

Η Χερσώνα βρίσκεται στον Νντίπρο, σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων νοτίως του φράγματος Καχόβκα.

Σε ξεχωριστή ανάρτηση, που επίσης συνοδευόταν από βίντεο, ο πρόεδρος δήλωσε ότι επισκέφθηκε πέρασμα από όπου απομακρύνονταν άνθρωποι.

«Είναι σημαντικό να υπολογίσουμε τη ζημιά και να διαθέσουμε κεφάλαια για να αποζημιώσουμε τους κατοίκους που επηρεάστηκαν από την καταστροφή και να αναπτύξουμε ένα πρόγραμμα για την αποζημίωση ή τη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων εντός της περιοχής της Χερσώνας», ανέφερε ο Ζελένσκι.

EPA/MYKOLA TYMCHENKO

Σταθερή η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια – Σταθερή η στάθμη του νερού στο Βόρειο Κανάλι της Κριμαίας

Σταθερή και υπό έλεγχο είναι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια μετά την καταστροφή του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Καχόβκα και του φράγματός του, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας.

Η Energoatom σημείωσε σε ανακοίνωσή της ότι “η κατάσταση εξακολουθεί να είναι σταθερή και υπό έλεγχο” και ότι η στάθμη του νερού στις δεξαμενές ψύξης ανέρχεται στα 16,6 μέτρα, κάτι το οποίο είναι “αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες του σταθμού”.

Παράλληλα ο διορισθείς από τη Ρωσία κυβερνήτης της Κριμαίας, ο Σεργκέι Ακσιόνοφ, δήλωσε σήμερα ότι εξακολουθεί να είναι σταθερή η στάθμη των υδάτων στο Βόρειο Κανάλι της Κριμαίας, από το οποίο μεταφέρεται στην χερσόνησο της Κριμαίας νερό από τον ταμιευτήρα του κατεστραμμένου φράγματος στη Νόβα Καχόβκα.

Η Κριμαία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό για την υδροδότησή της στο νερό που μεταφέρεται από αυτό το κανάλι. Το Κίεβο απέκλεισε το κανάλι μετά την προσάρτηση από τη Μόσχα της χερσονήσου της Κριμαίας το 2014, προκαλώντας χρόνια σοβαρών ελλείψεων νερού.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.