Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιδείνωση της κατάστασης στο πεδίο περιμένει το Κίεβο
Η κατάσταση στο μέτωπο της Ουκρανίας θα επιδεινωθεί κατά τα μέσα Μαΐου έως τις αρχές Ιουνίου, που θα είναι μία «δύσκολη περίοδος» προειδοποιεί ο επικεφαλής των ουκρανικών στρατιωτικών υπηρεσιών Πληροφοριών Κίριλο Μπουντάνοφ, την ώρα που ενισχύονται οι φόβοι για νέα ρωσική επίθεση.
«Ας μη μπούμε πολύ στις λεπτομέρειες, αλλά θα υπάρξει μία δύσκολη περίοδος, από τα μέσα του Μαΐου μέχρι τις αρχές του Ιουνίου», δήλωσε όταν ερωτήθηκε για την κατάσταση στο μέτωπο κατά την διάρκεια συνέντευξης στην ουκρανική υπηρεσία του BBC.
Ο ρωσικός στρατός «διεξάγει μία περίπλοκη επιχείρηση», είπε. «Πιστεύουμε ότι μία μάλλον δύσκολη κατάσταση μας περιμένει στο εγγύς μέλλον. Αλλά πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν θα είναι καταστροφική», πρόσθεσε ο Κίριλο Μπουντάνοφ.
Ο ουκρανικός στρατός διανύει ήδη μία δύσκολη περίοδο. Βρίσκεται αντιμέτωπος με ελλείψεις προσωπικού και πυρομαχικών εξαιτίας των καθυστερήσεων στην αποστολή της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας, κυρίως της αμερικανικής.
Αντιμετωπίζει τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, πολυπληθέστερες και καλύτερα εξοπλισμένες, που ασκούν συνεχείς πιέσεις στον ανατολικό τομέα του μετώπου και ανακοινώνουν την κατάληψη χωριών στην περιοχή του Ντονμπάς, κατάγοντας συνχές τακτικές νίκες.
Πλέον, το Κίεβο ανησυχεί για το ενδεχόμενο μίας ακόμη σφοδρότερης θερινής επίθεσης.
Η αμερικανική βοήθεια μπορεί να προσφέρει χρόνο, αλλά η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα στρατεύματα
Για τους εξουθενωμένους Ουκρανούς πυροβολητές που αντιστέκονται στις ρωσικές δυνάμεις κοντά στην πόλη Κουπιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, το νέο αμερικανικό πακέτο βοήθειας που αναμένεται να εγκριθεί οριστικά αυτή την εβδομάδα θα αποτελέσει σανίδα σωτηρίας και ενδεχομένως να αλλάξει την έκβαση του πολέμου.
«Αν το είχαν εγκρίνει (νωρίτερα), θα είχε αλλάξει δραματικά την κατάσταση», δήλωσε ένας στρατιώτης ο οποίος κατήγγειλε πως η έλλειψη πυρομαχικών περιόρισε την ικανότητά τους να προσφέρουν κάλυψη στους πεζικάριους, κάτι που οδήγησε σε απώλεια ζωών και εδαφών.
Έπειτα από έξι μήνες που είχε μπλοκαριστεί στο Κογκρέσο, το πακέτο των 61 δισεκ. δολαρίων εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και αναμένεται τώρα να περάσει από τη Γερουσία και να υπογραφεί από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Χάρη σε αυτό θα ανανεωθούν τα αποθέματα του Κιέβου σε πυρομαχικά και να ενισχυθεί η αντιαεροπορική του άμυνα.
Η εισροή στρατιωτικού εξοπλισμού εκτιμάται ότι θα βελτιώσει τις πιθανότητες της Ουκρανίας να αποτρέψει μια μεγάλη προέλαση των Ρώσων στα ανατολικά, σύμφωνα με δύο στρατιωτικούς αναλυτές, έναν Ουκρανό πρώην υπουργό Άμυνας και έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας.
Όμως παρ’ όλα αυτά το Κίεβο εξακολουθεί να είναι αντιμέτωπο με ελλείψεις ανδρών στο πεδίο της μάχης, ενώ ερωτήματα παραμένουν για την ισχύ της οχύρωσής του κατά μήκος των 1.000 χιλιόμετρων της γραμμής του μετώπου. Κυρίως καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι αναμένει νέα επίθεση της Ρωσίας το καλοκαίρι.
«Η βασική πηγή της ουκρανικής αδυναμίας είναι η έλλειψη ανδρών», σχολίασε ο Κόνραντ Μουζίκα διευθυντής του γραφείου στρατιωτικών συμβούλων Rochan στην Πολωνία.
Έπειτα από μήνες διαβουλεύσεων, ο νόμος που υπέγραψε ο Ζελένσκι στις 16 Απριλίου για την αναθεώρηση των κανόνων που διέπουν την επιστράτευση Ουκρανών πολιτών τίθεται σε ισχύ τον Μάιο με στόχο να καταστήσει πιο άμεσες, πιο διαφανείς και αποτελεσματικές τις διαδικασίες.
Όμως όσοι επιστρατευθούν τώρα θα χρειαστούν μήνες εκπαίδευσης προτού μπορέσουν να σταλούν στο πεδίο της μάχης, γεγονός που ανοίγει «ένα παράθυρο ευκαιρίας» για τη Ρωσία, σημείωσε ο Μουζίκα.
«Αναμένω ότι η κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται τους επόμενους τρεις μήνες, αλλά αν η επιστράτευση προχωρήσει βάσει σχεδίου και αποδεσμευθεί η αμερικανική βοήθεια, τότε η κατάσταση θα βελτιωθεί μετά το φθινόπωρο», πρόσθεσε.
Η Μόσχα έχει το πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης από τότε που κατέλαβε την Αβντιίβκα, πόλη στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, τον Φεβρουάριο. Έκτοτε οι δυνάμεις της προχωρούν αργά εκμεταλλευόμενες την υπεροχή τους σε στρατεύματα και πυρομαχικά.
Τώρα οι ρωσικές δυνάμεις έχουν στόχο να κατακτήσουν την πόλη Τσάσιβ Γιαρ και αν το πετύχουν θα πλησιάσουν τον στόχο τους να καταλάβουν τις υπόλοιπες πόλεις του Ντονμπάς που δεν ελέγχουν: την Κοστιαντινίβκα, το Κραματόρσκ και τη Σλοβιάνσκ.
Ο Ζελένσκι δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Ρωσία διαθέτει δεκαπλάσιες οβίδες του πυροβολικού σε σχέση με την Ουκρανία. Ουκρανός στρατηγός είχε επισημάνει αυτόν τον μήνα ότι τα ρωσικά στρατεύματά είναι 7 με 10 φορές περισσότερα από τα ουκρανικά στα ανατολικά.
Ο Αντρίι Γιουσόφ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας Πληροφοριών του στρατού της Ουκρανίας, δήλωσε ότι η Μόσχα επικεντρώνεται στην κατάληψη των ανατολικών επαρχιών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ – το Ντονμπάς.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται σε τρία μέτωπα εκεί: δυτικά της Αβντιίβκα, από το Κουπιάνσκ ως τη Λιμάν και δυτικά του Μπάχμουτ. Στα νότια πιέζουν το Ρομπότινε ένα χωριό που ανακατέλαβε το Κίεβο πέρυσι.
Οι ουκρανικές θέσεις βομβαρδίζονται φέτος από χιλιάδες βόμβες που ρίχνουν τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη εκμεταλλευόμενα την υπεροχή της Μόσχας στους αιθέρες και την εξάντληση της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας.
Ο Αντρίι Ζαγκοροντνιούκ, πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, επεσήμανε ότι η ενίσχυση των μέσων αντιαεροπορικής άμυνας θα βοηθούσε τη χώρα, ενώ τα πολεμικά αεροσκάφη F-16, τα οποία το Κίεβο αναμένει να παραλάβει αργότερα φέτος, θα απωθήσουν τα ρωσικά αεροσκάφη.
Εκτός από την αμερικανική βοήθεια, η ΕΕ προσφέρει επίσης τη συνδρομή της στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται και μια πρωτοβουλία της Τσεχίας να δοθούν στην Ουκρανία περίπου 300.000 οβίδες του πυροβολικού 155 χιλιοστών από τον Ιούνιο.
Ανώτερη Ευρωπαϊκή πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας εκτίμησε ότι αν η Ουκρανία λάβει νέα βοήθεια από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, η πιθανότητα να αποτρέψει νέα σημαντική πρόοδο της Ρωσίας τους επόμενους 12 μήνες «είναι αρκετά μεγάλη».
Ο ουκρανικός στρατός χρειάζεται «μαζική» εισροή προσωπικού για να καθηλώσει τις ρωσικές δυνάμεις σε όλο το μήκος του μετώπου, εκτίμησε ο Μουζίκα, ενώ πρόσθεσε ότι ξεχωριστή προσπάθεια στρατολόγησης εθελοντών δεν θα αρκέσει για να καλύψει τα κενά.
Και η ευρωπαϊκή πηγή είπε ότι η Ουκρανία πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειες επιστράτευσης.
Καμία από τις δύο πλευρές δεν αποκαλύπτει στοιχεία για τη στρατιωτική της ισχύ ή τις απώλειές της.
Ο Γιουσόφ εκτίμησε ότι η Ρωσία διαθέτει 450.000 με 470.000 στρατιώτες που πολεμούν στην Ουκρανία και επιπλέον έως 35.000 μέλη της Εθνοφρουράς όπως και αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις.
Το Κίεβο έχει ανακοινώσει στο παρελθόν ότι διαθέτει περίπου ένα εκατομμύριο στρατιώτες.
«Ουσιαστικά αυτό που επιδιώκουμε το 2024 είναι μια όσο το δυνατό πιο ισχυρή αμυντική θέση, αποδεχόμενοι όμως ότι οι Ουκρανοί μάλλον θα χάσουν κάποιο έδαφος», εξήγησε ο Μάθιου Σάβιλ διευθυντής στρατιωτικών επιστημών στο ινστιτούτο RUSI.
Αυτό εκτίμησε ότι οφείλεται στην αποτυχημένη περσινή αντεπίθεση του Κιέβου.
«Η μεγάλη πρόκληση τώρα είναι να εγείρουν ισχυρή αντίσταση και στη συνέχεια να προετοιμαστούν για επίθεση το 2025», πρόσθεσε ο Σάβιλ.
Οι Ρώσοι κατέλαβαν χωριό στην επαρχία Ντονέτσκ
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το χωριό Νοβομιχαϊλίφκα, που βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της ουκρανικής πόλης Ντονέτσκ, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Το ουκρανικό γενικό επιτελείο ανέφερε σήμερα στην τακτική πρωινή αναφορά του ότι οι δυνάμεις του Κιέβου συνεχίζουν να αποκρούουν τις απόπειρες των ρωσικών δυνάμεων να προωθηθούν κοντά στο χωριό.
Το χωριό Νοβομιχαϊλίφκα δεν βρίσκεται μακριά από την πόλη Βουγλεντάρ, όπου διασταυρώνονται το νότιο και το ανατολικό μέτωπο και την οποία η Ρωσία προσπαθεί να κατακτήσει εδώ και δύο χρόνια.
Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως οι ρωσικές δυνάμεις ανακοινώνουν τακτικά την κατάληψη χωριών και έχουν την πρωτοβουλία, καθώς ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει ελλείψεις σε πυρομαχικά και νεοσυλλέκτους.
Η Μόσχα θα αναλύσει τυχόν κίνηση της Πολωνίας να φιλοξενήσει αμερικανικά πυρηνικά όπλα
Το Κρεμλίνο, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο επιβολής ενός 14ου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ εις βάρος της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ότι αντιλαμβάνεται πως οι κυρώσεις θα συνεχίσουν να επεκτείνονται.
Οπως είπε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, το επόμενο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ εις βάρος της Μόσχας που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία θα πρέπει να στοχοθετεί και τον σκιώδη στόλο πετρελαιοφόρων της Ρωσίας που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο παρακάμπτοντας τις κυρώσεις.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίασε ότι η Ρωσία θα επιχειρήσει να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες από τις κυρώσεις.
Οι συνομιλίες για το πακέτο κυρώσεων βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και αυτό δεν πρόκειται να υιοθετηθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.
Εξάλλου, όπως είπε σήμερα το Κρεμλίνο, ο ρωσικός στρατός θα αναλύσει τυχόν κίνηση της Πολωνίας να φιλοξενήσει αμερικανικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός της.
Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Fakt που τον επικαλείται, ότι η Πολωνία είναι έτοιμη να συνομιλήσει με τις ΗΠΑ σχετικά με την υποδοχή πυρηνικών όπλων για την ενίσχυση του ανατολικού σκέλους του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τον Ντούντα, «η Ρωσία στρατιωτικοποιεί όλο και περισσότερο το θύλακα του Καλίνινγκραντ. Μεταφέρει πυρηνικά όπλα της στη Λευκορωσία». Πρόκειται για δύο εδάφη που συνορεύουν με την Πολωνία.
Τον Ιούνιο του 2023, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ανακοινώσει πως μετέφερε στη Λευκορωσία τα πρώτα πυρηνικά όπλα.
Ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα, ο Πεσκόφ απάντησε: «Ο στρατός θα αναλύσει την κατάσταση. Αν εφαρμοστούν αυτά τα σχέδια, θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εγγύηση της ασφάλειάς μας».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)