Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
17.10.2024

Ουκρανία: O Ζελένσκι παρουσίασε το «σχέδιο νίκης» απέναντι στη Ρωσία

Ο Ουκρανός πρόεδρος απέκλεισε το ενδεχόμενο παραχώρησης εδάφους στη Ρωσία για να τελειώσει ο πόλεμος - Η πρώτη αντίδραση της Μόσχας.
Ουκρανία: O Ζελένσκι παρουσίασε το «σχέδιο νίκης» απέναντι στη Ρωσία

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποκάλυψε σήμερα στο ουκρανικό Κοινοβούλιο το πολυαναμενόμενο «σχέδιο νίκης» του, καλώντας τους Ουκρανούς να παραμείνουν ενωμένοι σε αβέβαιους καιρούς πριν από τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στη σύμμαχό του, τις ΗΠΑ.

Καθώς οι Ρώσοι στρατιώτες προωθούνται στο ανατολικό τμήμα της χώρας και ένας χειμώνας με ελλείψεις στην ηλεκτροδότηση πλησιάζει, είπε στους βουλευτές πως το σχέδιο περιλαμβάνει πέντε κύρια σημεία που εξαρτώνται από τους συμμάχους του Κιέβου, περιλαμβανομένης μιας άνευ όρων πρόσκλησης στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ειδική υποστήριξη σε όπλα.

«Μαζί με τους εταίρους μας, πρέπει να αλλάξουμε τις περιστάσεις έτσι ώστε ο πόλεμος να τελειώσει. Ανεξάρτητα από το τι θέλει ο Πούτιν. Πρέπει όλοι να αλλάξουμε τις περιστάσεις ώστε η Ρωσία να αναγκαστεί στην ειρήνη», είπε ενώπιον των βουλευτών και ανώτατων αξιωματούχων.

Το τρίτο σημείο του τονίζει την ανάγκη η Ουκρανία να αποκτήσει ικανότητα πυρηνικής αποτροπής η οποία, όπως είπε, θα (πρέπει να) είναι επαρκής ώστε να μπορεί να καταστρέψει τη ρωσική στρατιωτική δύναμη. Δεν επεκτάθηκε, αλλά είπε πως υπάρχει ένα επιπρόσθετο μυστικό παράρτημα το οποίο δεν μπορεί να αποκαλύψει.

Το σχέδιο, είπε, προβλέπει επίσης έναν δυτικό ρόλο στην υπεράσπιση των φυσικών μεταλλευτικών πόρων της Ουκρανίας από ρωσικές επιθέσεις καθώς και υποσχέσεις για μεταπολεμική ανοικοδόμηση.

EPA/UKRAINE PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT

Την ομιλία του παρακολούθησε η ηγεσία του στρατού, των υπηρεσιών πληροφοριών και των πολιτικών αξιωματούχων καθώς και οι βουλευτές, ορισμένοι από τους οποίους σηκώνονταν κατά διαστήματα για να χειροκροτήσουν.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσει με λεπτομέρειες το σχέδιο του Ζελένσκι, όμως το Κίεβο πρέπει να «συνέλθει» και να συνειδητοποιήσει τη ματαιότητα της πολιτικής που ασκεί.

Έπειτα από δυόμισι χρόνια πολέμου, ο Ζελένσκι επιδίωξε με την ομιλία του να πείσει την εξαντλημένη κοινή γνώμη στην Ουκρανία ότι ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει σύντομα και να τονίσει πόσο σημαντικό είναι οι Ουκρανοί να παραμείνουν ενωμένοι καθώς οι πολεμικές προκλήσεις συσσωρεύονται.

«Επιτύχαμε και επιτυγχάνουμε αποτελέσματα στις μάχες χάρη στην ενότητά μας. Επομένως, παρακαλώ μην χάσετε τη ενότητα», είπε.

Ο Ζελένσκι είπε ακόμη ότι θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αύριο, Πέμπτη, προκειμένου να παρουσιάσει το σχέδιό του.

EPA/UKRAINE PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT

«Δεν παραχωρούμε εδάφη στη Ρωσία για να σταματήσει ο πόλεμος»

Ο Ζελένσκι απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραχωρήσει έδαφος ή να δεχθεί πάγωμα της γραμμής του μετώπου προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος με τη Ρωσία, κατά την παρουσίαση του σχεδίου του για τη νίκη στο Κοινοβούλιο στο Κίεβο, κάνοντας έκκληση στους Δυτικούς να προσκαλέσουν την Ουκρανία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

«Η Ρωσία πρέπει να χάσει τον πόλεμο απέναντι στην Ουκρανία. Δεν μπορεί να υπάρξει ‘πάγωμα’ (του μετώπου). Δεν μπορεί να υπάρξει ανταλλαγή αναφορικά με το έδαφος της Ουκρανίας ή την κυριαρχία της», είπε ενώπιον των βουλευτών.

Ο Ζελένσκι κάλεσε τους συμμάχους του να «αναγκάσουν τη Ρωσία να συμμετάσχει σε μια σύνοδο κορυφής για την ειρήνη και να ετοιμαστεί να βάλει τέλος στον πόλεμο», προκρίνοντας την ανάπτυξη εκ μέρους τους μέσων πυρηνικής αποτροπής στο ουκρανικό έδαφος.

Ο Ουκρανός ηγέτης απαίτησε και πάλι από τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου να «άρουν τους περιορισμούς στη χρήση όπλων μακρού βεληνεκούς στο σύνολο του ουκρανικού εδάφους που κατέχεται από τη Ρωσία και στο ρωσικό έδαφος», καθώς και τη συνέχιση της βοήθειας για τον «εξοπλισμό των εφεδρικών ταξιαρχιών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει αύριο, Πέμπτη, το «σχέδιο νίκης» του στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Αύριο, θα παρουσιάσω δημόσια το σχέδιο νίκης στη διάρκεια μιας συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», είπε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επέκρινε επίσης την υποστήριξη της Κίνας, της Βόρειας Κορέας και του Ιράν στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας, καταγγέλλοντας «τον συνασπισμό των εγκληματιών».

Ελλείψει ανδρών και πόρων ώστε να αντέξει στο μέτωπο της Ανατολής, όπου η Ρωσία προωθείται αργά επί του εδάφους, η Ουκρανία ελπίζει σε ένα τέλος του πολέμου στη διάρκεια του 2025, όμως εξακολουθεί να βλέπει τις πόλεις και τις ενεργειακές υποδομές της να σφυροκοπούνται από τη Μόσχα.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα την κατάληψη άλλων δύο χωριών, του Νεβέλσκε στην επαρχία του Λουχάνσκ, και του Κράσνιι Γιαρ, αε απόσταση περίπου 12 χιλιομέτρων από το Ποκρόφσκ, σιδηροδρομικό και οδικό κόμβο για τις ουκρανικές δυνάμεις.

EPA/UKRAINE PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT

ΝΑΤΟ: Ο Ρούτε θα συζητήσει τα επόμενα βήματα για το «σχέδιο νίκης» της Ουκρανίας

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι έχει ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες του «σχεδίου νίκης» της Ουκρανίας που παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας και ότι βρίσκεται σε επαφή με τις χώρες μέλη της συμμαχίας για τα επόμενα βήματα.

Ενώ επανέλαβε την θέση ότι η διαδικασία του να γίνει η Ουκρανία μελλοντικά ένα μέλος του ΝΑΤΟ –κύριο αίτημα του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι- είναι “μη αναστρέψιμη”, ο Ρούτε είπε ότι το σχέδιο νίκης επίσης περιλαμβάνει άλλα στοιχεία και ότι θα συζητήσει ολόκληρο το σχέδιο με τα μέλη της συμμαχίας.

Ζαχάροβα: Το «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι ωθεί το ΝΑΤΟ σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία

Το «σχέδιο νίκης» του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ωθεί το ΝΑΤΟ σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Η Ζαχάροβα ανέφερε ότι το σχέδιο που παρουσίασε ο Ζελένσκι στην ουκρανική Βουλή θα οδηγήσει σε καταστροφή τον ουκρανικό λαό.

Στην ομιλία του, ο Ζελένσκι κάλεσε τους συμμάχους της Ουκρανίας να λάβουν επείγοντα μέτρα για να ενισχύσουν το Κίεβο σε μια επισφαλή στιγμή σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η σύγκρουση με τη Ρωσία το επόμενο έτος.

Το Κρεμλίνο είπε νωρίτερα ότι είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσει λεπτομερώς το σχέδιο Ζελένσκι, τονίζοντας ότι το Κίεβο πρέπει να «συνέλθει» και να συνειδητοποιήσει τη ματαιότητα των πολιτικών που ακολουθεί.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.