Η Λιθουανία αυξάνει τις εμπορικές κυρώσεις στο Καλίνινγκραντ
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Ρώσος και ο Λευκορώσος πρόεδρος εργάζονται πάνω σε «κοινά μέτρα» που μπορούν να λάβουν προκειμένου να απαντήσουν στην απόφαση της Λιθουανίας να απαγορεύσει τη διαμετακόμιση κάποιων αγαθών προς το Καλίνινγκραντ.
Το Καλίνινγκραντ συνορεύει με τη Λιθουανία και την Πολωνία –χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ– και βασίζεται στη διέλευση από τη Λιθουανία για τη διέλευση των περισσότερων προϊόντων που λαμβάνει από τη Ρωσία. Η Λιθουανία έχει απαγορεύσει τη διαμετακόμιση αγαθών, από και προς τον θύλακα αυτό της Βαλτικής, επικαλούμενη τις κυρώσεις της ΕΕ.
Σύμφωνα με τη λιθουανική κυβέρνηση, τα προϊόντα που υπάγοντα στις νέες κυρώσεις αφορούν τους κλάδους της ξυλείας, του σκυροδέρματος, των αλκοολούχων ποτών και των χημικών προϊόντων με αλκοόλ.
Στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αλεξάντρ Λουκασένκο «επικεντρώθηκαν στην κατάσταση που οφείλεται στις παράνομες κυρώσεις που έχει υιοθετήσει η Λιθουανία (…) και σε αυτό το πλαίσιο συζήτησαν ενδεχόμενα κοινά μέτρα», επεσήμανε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.
Εκτός από το Καλίνινγκραντ η Λιθουανία δεν έχει κοινά σύνορα με τη Ρωσία. Αντίθετα μοιράζεται 680 χιλιόμετρα με τη Λευκορωσία, τον βασικό σύμμαχο της Μόσχας.
Αυτή την περίοδο διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ, με τη Μόσχα να ζητεί την άρση των κυρώσεων που αφορούν τη διαμετακόμιση προϊόντων, βασιζόμενη σε μια συμφωνία του 2002 όταν οι χώρες της Βαλτικής εντάχθηκαν στην ΕΕ.
Στα τέλη Ιουνίου ο κυβερνήτης του Καλίνινγκραντ, ο Αντόν Αλιχάνοφ, εκτίμησε ότι ενδέχεται να επιβληθούν περιορισμοί στο 40% με 50% των προϊόντων που φτάνουν στον θύλακα.
Νωρίτερα σήμερα η Λιθουανία επέκτεινε τους περιορισμούς στη διέλευση από το έδαφός της προϊόντων από τη Ρωσία με προορισμό το Καλίνινγκραντ.
Από σήμερα απαγορεύεται η διαμετακόμιση από το λιθουανικό έδαφος προϊόντων όπως η ξυλεία, το αλκοόλ, τα χημικά με βάση το αλκοόλ και το τσιμέντο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της τελωνειακής υπηρεσίας της Λιθουανίας.
Η Μόσχα προειδοποίησε την Παρασκευή τη Λιθουανία και την ΕΕ ότι θα υιοθετήσει «σκληρά μέτρα» εναντίον τους, αν δεν αποκατασταθεί «μέσα στις επόμενες ημέρες» η διαμετακόμιση κάποιων προϊόντων από και προς το Καλίνινγκραντ.