Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
NEWS
23.01.2022

Τσουνάμι πλήττει τις ακτές της Τόνγκα – Οι κάτοικοι αναζητούν καταφύγιο στα ορεινά

Οι κάτοικοι έχουν αρχίσει να κινούνται προς τα ορεινά του νησιού για να προστατευθούν και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Κύματα τσουνάμι ύψους μισού μέτρου έχουν αρχίσει να πλήττουν το νησί Τόνγκα στο Ειρηνικό, έπειτα από την έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του νησιού, παρασέρνοντας κτίρια και κατοικίες.

Οι κάτοικοι έχουν αρχίσει να κινούνται προς τα ορεινά του νησιού για να προστατευθούν και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Η έκρηξη του ηφαιστείου έχει προκαλέσει ανησυχία και στη Νέα Ζηλανδία, όπου οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν επισταμένως την κατάσταση, για το ενδεχόμενο τσουνάμι να χτυπήσει και τις ακτές τους, ενώ έχουν προσφερθεί να παράσχουν βοήθεια στην Τόνγκα.

Προειδοποιήσεις για τσουνάμι έχουν εκδώσει και οι αρχές των νησιών Φίτζι και Σαμόα, καλώντας τους κατοίκους τους να αποφεύγουν την ακτογραμμή, εξαιτίας των επικίνδυνων ρευμάτων και κυμάτων που έχει προκαλέσει η έκρηξη του ηφαιστείου.

Κύματα τσουνάμι ύψους έως 83 εκατοστών καταγράφηκαν από τους μετρητές στην Νουκουαλόφα και κύματα ύψους περίπου 60 εκατοστών στο Πάγκο Πάγκο, την πρωτεύουσα της Αμερικανικής Σαμόας, σύμφωνα με το κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό. Πάντως, η αμερικανική υπηρεσία στη συνέχεια ήρε τις προειδοποιήσεις για την Αμερικανική Σαμόα και τη Χαβάη αλλά ανακοίνωσε ότι παραμένει η απειλή για τσουνάμι για περιοχές του Ειρηνικού που είναι πιο κοντά στο ηφαίστειο.

Οι αρχές στα Φίτζι εξέδωσαν προειδοποίηση για τσουνάμι, καλώντας τους κατοίκους να αποφύγουν τις παράκτιες περιοχές «λόγω ισχυρών ρευμάτων και επικίνδυνων κυμάτων».

Σύμφωνα με τον Τζέσε Τουισίνου, δημοσιογράφο του τηλεοπτικού σταθμού Fiji One, ανάρτησε στο Twitter βίντεο στο οποίο φαίνονται μεγάλα κύματα να φθάνουν τις ακτές, με τους πολίτες να προσπαθούν να απομακρυνθούν με τα αυτοκίνητά τους. 

Στην Τόνγκα, νησιωτική χώρα με 105.000 κατοίκους, εκκενώθηκε και το παλάτι, ενώ με τη βοήθεια στρατού και αστυνομίας απομακρύνθηκε και ο βασιλιάς Τάπου Στ’.

Το ηφαίστειο Χούνγκα Τόνγκα Χούνγκα Χααπάι είχε κάνει πολλές εκρήξεις τις τελευταίες ημέρες με περισσότερο εντυπωσιακή αυτή τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο «Matangi Tonga» οι επιστήμονες είχαν παρατηρήσει εκρήξεις και κεραυνούς κοντά στο ηφαίστειο λίγες ώρες αφότου ξεκίνησε να εκρήγνυται από νωρίς την Παρασκευή.

© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.