Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
27.11.2023

Τσεχία-Εκλογές: Άνεμος ευρωσκεπτικισμού στις όχθες του Μολδάβα

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου CVVM δίνει το 30,9% των ψήφων στο κίνημα του Μπάμπις, ιδιοκτήτη του κολοσσού αγροτικών προϊόντων, της Agrofert, ιδιοκτήτη επίσης δύο εφημερίδων και κατόχου της δεύτερης σε μέγεθος περιουσίας της χώρας.
Τσεχία-Εκλογές: Άνεμος ευρωσκεπτικισμού στις όχθες του Μολδάβα

Άνεμος ευρωκεπτικισμού θα φυσήξει στις όχθες του Μολδάβας με την προαναγγελθείσα νίκη του λαϊκιστικού κινήματος ANO του εκατομμυριούχου Αντρέι Μπάμπις, του «Τσέχου Τραμπ», στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα και αύριο στην Τσεχική Δημοκρατία .

«Ένα μέρος των ψηφοφόρων, των πολιτικών και των δημοσιογράφων τείνουν να παρουσιάζουν αυτές τις εκλογές ως ένα είδος δημοψηφίσματος για τον Αντρέι Μπάμπις. Αλλά το χειρότερο και το πιο επικίνδυνο είναι ότι το θέμα της μεταναστευτικής κρίσης και η κριτική κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος», προειδοποιεί ο πολιτικός επιστήμονας Γιόζεφ Μπλέγνεκ.

Ομως, το κίνημα του Μπάμπις δεν είναι το μόνο που επενδύει στο θέμα της μεταναστευτικής κρίσης, αφού η ψηφοφορία αυτή αναμένεται να φέρει στο προσκήνιο και το SPD, ένα κόμμα της άκρας δεξιάς με αντι-μεταναστευτική και αντι-ευρωπαϊκή ρητορική.

Στα τσεχικά ταμπλόιντ, ο Μπάμπις αναφέρεται ως «τσέχος Μπερλουσκόνι». Εκμεταλλεύεται την ισχυρή αποστροφή των ψηφοφόρων για τα πολιτικά κόμματα που πλήττονται από σκάνδαλα διαφθοράς, σύμφωνα με τον Γιόζεφ Μπλέγνεκ. Και αυτό παρά τις περιπέτειες που έχει και ο ίδιος με τη δικαιοσύνη εξαιτίας κατηγοριών για υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων…

Επικριτικός απέναντι στην ευρωζώνη και τις ντιρεκτίβες των Βρυξελλών που θεωρεί ότι περιορίζουν την εθνική κυριαρχία, δεν είναι ωστόσο εχθρός της Ευρωπαϊκής Ένωσής καθαυτής, ούτε υποστηρίζει το Tchexit.

Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές αυτές θα διαδεχθεί τον κεντροαριστερό κυβερνητικό συνασπισμό του σοσιαλδημοκράτη (CSSD) Μπόχουσλαβ Σομπότκα όπου το ANO διατηρεί σημαντικά υπουργεία.

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου CVVM δίνει το 30,9% των ψήφων στο κίνημα του Μπάμπις, ιδιοκτήτη του κολοσσού αγροτικών προϊόντων, της Agrofert, ιδιοκτήτη επίσης δύο εφημερίδων και κατόχου της δεύτερης σε μέγεθος περιουσίας της χώρας.

«Εάν νικήσουμε, θα ήθελα να ηγηθώ αυτής της χώρας. Θα ήθελα να δείξω στους ανθρώπους ότι η πολιτική μπορεί να γίνει καλύτερα», λέει ο Αντρέι Μπάμπις.

Το ποσοστό που προβλέπεται να εξασφαλίσει το ANO ξεπερνά το άθροισμα των ποσοστών του CSSD (13,1%) και του κόμματος της δεξιάς ODS (9,1%), που υπήρξαν οι δύο μεγαλύτερες παρατάξεις της τσεχικής πολιτικής σκηνής.

Ο Αντρέι Μπάμπις επιδιώκει το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές και αντιτίθεται στην υιοθέτηση του ευρώ, στοιχεία που προσελκύουν τους συχνά ευρωσκεπτικιστές ψηφοφόρους και αρέσουν πολύ σε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Από την πλευρά του το ακροδεξιό SPD του τσεχο-ιάπωνα επιχειρηματία Τόμιο Οκαμούρα, εχθρικού προς τη μετανάστευση και υποστηρικτή της εξόδου της Τσεχίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, εξασφαλίζει σύμφωνα με τις προβλέψεις το 7,3% των ψήφων.

«Πλέον δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου μετανάστες σε μας , η χώρα περνά μία καλή οικονομική περίοδο και παρά ταύτα υπάρχει δυσαρέσκεια και μνησικακία στον κόσμο», διαπιστώνει ο Γιόζεφ Μπλέγνεκ.

Μετά τις βουλευτικές εκλογές, έρχονται οι προεδρικές τον προσεχή Ιανουάριο. Τότε ο βετεράνος της αριστεράς Μίλος Ζέμαν, 73 ετών, φιλορώσος, φιλοκινέζος , εχθρός της μετανάστευσης και υποστηρικτής των θέσεων του Αντρέι Μπάμπις, θα διεκδικήσει μία δεύτερη πενταετή προεδρική θητεία.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.