Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
25.11.2024

Τις διαστημικές δραστηριότητές του παρουσίασε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο Παγκόσμιο Συνέδριο Διαστήματος

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Τις διαστημικές δραστηριότητές του παρουσίασε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο Παγκόσμιο Συνέδριο Διαστήματος

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις διαστημικές δραστηριότητές του, συμμετέχοντας στο Παγκόσμιο Συνέδριο Διαστήματος, που πραγματοποιήθηκε στο ‘Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο δρ Χάρης Κοντοές, διευθυντής ερευνών δορυφορικής τηλεπισκόπησης του ΕΑΑ και εθνικός εκπρόσωπος της χώρας μας στο πρόγραμμα Διαστήματος της ΕΕ (H2020-Space), παρουσίασε την ανταγωνιστική θέση της Ελλάδας στα μεγάλα διεθνή προγράμματα Διαστημικής, καθώς και τις πρόσφατες επιτεύξεις της ομάδας δορυφορικής τηλεπισκόπησης του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του ΕΑΑ.

Αναλυτικότερα, πρόσφατα έγινε η επίσημη ανάθεση από την ΕΕ στο ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ του συντονιστικού ρόλου, σε περισσότερες από 20 χώρες της Ν.Α Ευρώπης, των Βαλκανίων, της Β. Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, όλων των επιστημονικών και διοικητικών δράσεων που αποκοπούν στην εφαρμογή του Παγκόσμιου Διαστημικού Προγράμματος Παρατήρησης και Παρακολούθησης της Γης Copernicus, καθώς και την επέκταση του Διακυβερνητικού Οργανισμού GEO στις περιοχές αυτές (πρόγραμμα GEO-CRADLE).

Ο κ.Κοντοές αναφέρθηκε επίσης στην ανάπτυξη και στη λειτουργία στις εγκαταστάσεις του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ, καθώς και τη διάθεσή του στην παγκόσμια κοινότητα χρηστών, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης για τη Διαχείριση Κινδύνων και Φυσικών Καταστροφών (πρόγραμμα BEYOND). Το Κέντρο είναι παγκόσμιας επιχειρησιακής εμβέλειας, έχει ήδη διακριθεί διεθνώς στον τομέα του και συμμετέχει ενεργά στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Copernicus.

Ακόμη, πρόσφατα υπήρξε και η ανάθεση από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) στο ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ, σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ ΑΕ), της λειτουργίας των υποδομών συλλογής και αρχειοθέτησης σε πραγματικό χρόνο, καθώς και της αναδιανομής των δεδομένων από τους ευρωπαϊκούς δορυφόρους παρατήρησης και παρακολούθησης της Γης (Sentinels) προς την παγκόσμια κοινότητα των χρηστών (υπουργεία, διεθνείς οργανισμούς, επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς, διαστημικές Υπηρεσίες άλλων χωρών όπως NASA κ.λ.π).

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.